Nie chcę się czepiać, ale scenarzyści Merlina i BBC troszkę poszli na żywioł i w ostatniej chwili zmienili praktycznie cały scenariusz.
Początkowe tytuły :
04x01 : The revival of the witch part 1 [Wskrzeszenie Morgause]
04x02 : The revival of the witch part 2 [Przypadkowe wskrzeszenie Nimueh]
04x03 : An Uncle,and an Enemy [Agravaine]
04x04 : The Traditor is Betrayed [Agravaine jest zdradzony przez Morganę]
04x05 : Powerless [Ginie Morgause i moce Merlina otrzymuje Morgane]
04x06 :The Holy Grail [Pojawia się Święty Graal]
04x07 : The once and Future King [Koronacja Artura]
04x10: Fire of the Phoenix
04x12: Mystery of Time [Powrót do wielkiej czystki - przeszłość Uthera i rodzeństwa de Bois]
04x13: Morgana's Sacrifise [Morgana składa ofiarę ze swojego życia]
Teraz mamy zupełnie inne tytuły początkowe i inną fabułę. Podobno scenarzyści kilka tygodni przed emisją pierwszego odcinka przekazali zupełnie nowy scenariusz. Według mnie niepotrzebnie robili zamieszanie i kręcili gonieni przez czas kolejne odcinki w napięciu, bo pierwszy scenariusz był dobry.
Gdybybyło tak - to
graal musi pojawić sie pozniej
I ofiara Morgany nie ograniam?
Nie wiem, jak planowali scenarzyści, ale święty Graal pojawiłby się na pewno. Ofiara Morgany - Morgana ma zamiar całkowicie i kompletnie zniszczyć życie Arthurowi oraz całej bandzie z Camelotu i powierzyć władzę nad państwem królowej Annis (dawnej nemezis Uthera), ale żeby tego dokonać musi poświęcić swoje życie w rytuale. Tak napisali na stronie Merlina, ale nie za bardzo to rozumiem - nie lepiej by jej było strącić brata z tronu i samej zostać królową?
nie wiem... ale z wizji z 4x01 wynika ze Morgana zgnienie w bitwie pod czyms tak
A ta Annis to kto?
Annis to okrutna królowa pragnąca rządzić Camelotem i zawrze sojusz z Morganą. Przynajmniej tak miało być...
znalazłam filmiki z kręcenia 4 sezonu. kim jest kobieta w bieli, hm? ;)
http://www.youtube.com/watch?v=eeHeQzZDG94&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=9Vn3MAZCESM&feature=related
To Izolda. Na bank znasz historię o Tristanie i Izoldzie. Nie wiem, co tu będzie robić ta Izolda, ale po scenarzystach spodziewam się wiele.
Michał_12 to twój brat?
Jasne, już widzę, sezon kręcili pół roku, a tu nagle dwa tygodnie przed emisją panowie J. decydują się na całkowitą zmianę w scenariuszu. Taaa, jasne... Prędzej uwierzę, że za tydzień Artur dowie się o sekrecie Merlina.
Eville czy jesteś rodziną z MIchałem ?
Ale jestescie pomocni, lubie te wasze spojdery xd
W jednym wywiadzia aktorka która gra Izoldę mówiła o swojej roli mianowicie że Tristan i Izolda będą wojownikami i być może kochankami
Na jeden odc pojawi się w 4x05 i chyba Morgana razem z Annis zatakuje Camelot
Morgana ma coraz więcej sprzymierzeńców, nie sądzicie? najpierw druidzi się nią opiekowali jak Merlin wysłał ją do lasu. potem Morgause, Cenred, wujcio A., teraz Annis, potem Mordred (wg legendy).
Ciekawe czy Artur dokoptuje sobie w tym sezonie więcej rycerzy?
Dzieś pisało że w tym sezonie będzie więcej rycerzy Artura i ich postacie zostaną zbadane to może między nimi będzie paru rycerzy okrągłego stołu z legend np : Kay, Hektor, Tor,Bors
miejmy nadzieję. na razie mają iść 4.04. poza zamek całą drużyną. a kto ma pilnować Camelotu? Gajusz z miotłą? bo jak na razie to Morgana tych zwykłych strażników powala tak od niechcenia.
Pewnie Agravaine będzie pilnował Camelotu Artur mu ufa nie wiedząc że jego wuj jest w zmowie z Morganą .
Jeśli scena na kturej głazy lecą na Merlina a Artur krzyczy ''Merlin'' należy do 4 odc to Merlina nie będzie w 5 odc w Camelocie bo zostaje odnaleziony przez Artura i Gawaina w 6 odc
będzie się działo. ale nie chce mi się wierzyć, że Merlina nie będzie w 5 odcinku. kto pomoże Arturowi????
Chyba że przemieni się w starego Merlina i pomoże mu z ukrycia w walce z królową Annis w 5 odc
Dlatego pisało byćmoże nie będą napewno w tym sezonie jeśli wrócą na dłużej w 5 sezonie to może mogłoby się to wydarzyć
Nie, jakoś nie sądzę abyśmy byli rodziną. Przynajmniej ja o tym nic nie wiem...
Na Wikipedii Merlina jeszcze w sierpniu widziałam cały plan czwartego sezonu z tytułami i fabułą. Morgause miała być martwa, a Morgana miała ją wskrzesić w pierwszym odcinku. Powrócić miała również Nimueh. Co do zmian - "Oh guys!! BREAKING NEWS! (from merlin official twitter!) The FIRST EPISODE WILL BE CALLED 'THE DARKEST HOUR' and not 'the revival of the witch'. " - Tak napisał 18 września Bradley James na swoim facebooku.
Tutaj masz link: http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=287494524597458&id=218431941503 717
Wiele pozmieniali w ostatniej chwili np
- Miała być walka o władzę między Uterem a Arturem
- Miało być powiedziane więcej o przeszłości Morgause
- Morgana miała razem z Morgause szukać Emrysa
Było bardzo dużo, bo ponad 70 potwierdzonych faktów na temat czwartej serii, a teraz wszystkie zostały anulowane. Morgause wiadomo, dlaczego nie będzie - Emilia Fox urodziła córkę i chce się nią zająć.
Tutaj mamy te 70 faktów, ale nie wiem ile z tego się spełni - http://www.fanpop.com/spots/merlin-on-bbc/articles/121969/title/confirmed-facts- season-4