Czytałam w wywiadzie, że Nimueh jest bardzo ważną postacią dla całej legendy i pojawi się jeszcze w serialu. W prawdzie to było w trakcie 1 sezonu, ale myślę, że odniesie się do całości.
to jest wypowiedź jednej z fanek
na tej stronie http://merlin.mojeforum.net na tej stronie są opinie fanów na temat bohaterów i nie tylko polecam tą stronę wszystkim
tłumaczę
UTHER: czym Ty się stałaś?
MORGANA: to niefortunne, ale to właśnie to, co powienien robic władca ze swoimi wrogami. To to, co nauczyłeś mnie, ojcze.
U: Nie wiedziałem, że magia Morgause tak cię skaziła
M: I ponownie mylisz się. Morgause mnie uratowała. Sprawiła, że nie czułam się już potworem. Nie wybrałam mojego talentu. Tak samo jak nie wybrałam mojego ojca. Tak, magia sprawiła, że jestem jaka jestem, ale także ty, Utherze Pendragon. Prawda boli, nieprawdaż?
U: Zabij mnie! Wyprowadź mnie z mojego nieszczęścia.
M: Nie. Chce byś żył wystarczająco długo, byś widział jak Arthur ginie z mojej ręki.
to tłumaczone na szybko, więc mogłam zrobic jakieś błędy gramatyczne. Miłego ogłądania
p.s. szkoda tylko, że nadal nie wiadomo, co się stało z Kielichem życia po tym jak upadł - mam nadzieję, że nie zabrała go Morgana (liczyłam na to, że pokażą to w usuniętych scenach)