PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33993}

Przyjaciele

Friends
1994 - 2004
8,2 354 tys. ocen
8,2 10 1 353900
8,6 47 krytyków
Przyjaciele
powrót do forum serialu Przyjaciele

Witam, Odkąd oglądam amerykańskie sitcomy gdy zastanawiałem się jakie są najlepsze zawsze na myśl przychodziły mi dwa Friends i Married.
Przy obydwu były takie momenty że ze śmiechu spadałem z łóżka/fotelu lub śmiałem się przez 5 min, Świat... oglądałem przed friends ale nie widziałem wszystkich odcinków ale co najmniej 80% z wszystkich sezonów , Friends oglądałem też dawno ale na poważnie zacząłem oglądać jakieś 2 lata temu na tvn(obecnie obejrzałem jakieś 60% z wszystich sezonów). Friens zawsze jest dla mnie bardziej śmieszne i mądrzejsze(np. sytuacje z poprzednich odcinków są pamietane jak w normalnym serialu) ale Married ogląda mi się przyjemniej i zawsze chętniej. Obecnie nie mogę wybrać lepszego serialu i obydwu daję 10/10. A dla was który serial jest lepszy ?

ocenił(a) serial na 8
Lecho1523

Ja mam podobnie.Dla mnie też to są dwa najlepsze sitcomy jakie istnieją, mogę do obu wracać wiele razy i wciąż tak samo śmieszą,są genialne i upływ czasu wcale nie szkodzi.Cięzko wybrać lepszy, bo mają całkiem różny rodzaj humoru, wyśmiewają inne rzeczy.Humor w MWC jest troche ostrzejszy, ale we Friendsach chyba trochę inteligentniejszy.Ostatnio skłaniam się bardziej w stronę Przyjaciół, ale to może dlatego, że Bundych oglądałam chyba więcej razy.
W każdym razie oba seriale są dla mnie kultowe i zawsze mnie śmieszą.Pozdrawiam;)

_malena_

Ja mam uprzedzenie do Bundych... może nie do samego serialu ale jak leci na polsacie z tym pier*olonym lektorem to mam ochotę wydłubać sobie oko... on się Knapik chyba nazywa, boże jak ktoś taki może podkładać głos, a zresztą oglądać takie seriale z lektorem to grzech ale cóż, żyjemy w takim kraju a nie innym, cieszmy się, że nie dubbing. A jeżeli chodzi o temat to zdecydowanie Friends. MOże właśnie przez tego lektora... pozdrawiam! aha i podrzucam stronkę gdzie można obejrzeć wszystkie odcinki "przyjaciół"! http://www.freefilms.pl/

AntekEmigrant

ee tam dla mnie sitcomy trzeba oglądać z lektorem :D lektor z Bundych idealnie tam pasuje jak dla mnie :)

Lecho1523

Lubie bardzo oba seriale, ale mimo tego Friends.

VNM 27

Bundy spoko ale przy Przyjaciołach stają się tylko zwykłym serialem komediowym.

TenTypMes

Nie zgodzę się z tobą , MWC to arcydzieło

ocenił(a) serial na 10
Lecho1523

Rodzina Bundych do mnie nie przemawia. Sam nie wiem czemu. W tym rankingu zdecydowanie wybieram serial Przyjaciele, który uważam za kultowy.

ocenił(a) serial na 10
Astral3

Rodzina Bundych to dla mnie bardzo kiepski serial. Zdaję sobie sprawę,że dla co poniektórych jest w jakimś stopniu kultowy{?}, ale nie umywa się do Przyjaciół. Humor jest bardzo banalny, momentami wręcz głupi, a ogólnie pomysł i to co się tam dzieje nie przykuwa mojej uwagi. Mam wrażenie,że jest on monotonny a humor sie non stop powtarza, kawały ciągle takie same i na takim samym -niskim- poziomie.

Przyjaciele to "kultowość" przez duże K. Humor, historie, postacie, gwiazdy które tam grały -to wszystko jest słynne i przeszło w pewnym stopniu do historii (chociażby związek R&R). Zdecydowanie najlepszy serial lat 90, a śmiem twierdzić że do dzisiaj nie powstał równie udany serial komediowy co Friends.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 10
anty_alextyler

Matko, człowieku, to że nie masz pojęcia o tym co robią gwiazdy po serialu ani nie masz zielonego pojęcia o serialu widać jak na dłoni.
Cox znikła? Ma swój serial, dostała w tym roku nominację do Emmy. (Cugar Town)
Kudrow ma swój serial.
Perry od jesieni będzie miał swój serial, o którym jest dośc głośno.
Leblanc gra samego siebie w nowej produkcji (także serialu).

Oczywiście można się kłócić z tym "zasłużonym" 10/10 i 1/10 ale nie ma sensu bo jesteś zapatrzonym w serial fanem i żadne argumenty do Ciebie nie przemówią.

A Przyjaciele mają kultowe postacie, związki, fakt że jako 1 serial w tv pokazał ślub lesbijek, kultowe zdania (How u doing, oh my god, we have on a break) i mnóstwo nagród.
Spójrz na to obiektywnie , a nie jak dziecko zapatrzone we mgle. Przyjmij fakt że "Świat" nie jest jedynym serialem i fanów Przyjaciół (przynajmniej na filmwebie) jest więcej :)

ocenił(a) serial na 10
dziabonczek

A tak w ogóle, skoro już wypominamy dzisiejsze dokonania gwiazd powiedz mi co robi Ed O'Neill? Z tego co się orientuje od 2-3 lat nie robi nic ...

ocenił(a) serial na 1
dziabonczek

O'Neill gra regularnie w tym serialu
http://www.filmweb.pl/serial/Wsp%C3%B3%C5%82czesna+rodzina-2009-518115
Produkcja serialu ciągle trwa, a Ed był nominowany za tą rolę do Gildii Aktorów filmowych.
Bundy jedyny słuszny serial komediowy.

ocenił(a) serial na 10
anty_alextyler

Wy to macie problemy.
Oba seriale są na swój sposób kultowe i z tym nie należy sie kłócić.
Ja np wole Friends i to moje osobiste zdanie.

ocenił(a) serial na 10
2903

Nikt nie twierdzi że "Świat... "nie jest kultowy , to raczej anty_alextyler upiera się że jedyny serial kultowy, dobry, słuszny w historii sitcomów to "Świat...", kiedy wiadomo że to nie prawda.
Otwórz się człowieku :)

ocenił(a) serial na 10
dziabonczek

"Bundy ma wyraziste postacie Przyjaciele jedynie w miarę tego Joeya".

Ja mam takie wrażenie że niewidziałeś tego serialu.
Rozpieszczona dziewczyna, która chce zmienić swoje życie, spróbować żyć sama, uczyć się samodzielności (Rachel), paleontolog niemający szczęścia w związkach, zawsze faworyzowany przez rodziców, mający swoje słabostki, nieszczęśliwie zakochany i niezdarny (ross), kompulsywnie sprzatająca, ciągle będąca krytykowaną przez swoich rodziców, pragnąca rodziny kobieta(monica), podrywacz z Włoch, niedokońca rozgarnięty, bezskutecznie szukający spełnienia w pracy (Joey), mająca nieszczęśliwe dzieciństwo hipiska z własną ideologią i poglądami, które mimo licznego nieszczęścia jakie ją spotkało nadal kocha świat i paja optymizmem (Phoebe) i nieśmiały, bojący się w pewnym stopniu świata komik, który swoje późniejsze nieszczęście w związkach zawdzięcza trudnemu dzieciństwu (chandler) to nie są WYRAZISTE postacie?

dziabonczek

Bundy to wulgarny serial

miluniania

Może dla ciebie , jak dla mnie nie ma tam nic wulgarnego a kawały o seksie są tam jak najbardziej na miejscu

ocenił(a) serial na 10
anty_alextyler

takich tematow bylo juz mnostwo, wypowiadalam sie nieraz. zwolennikow przaśnego humoru w stylu bundych, jadacego non stop na tym samym schemacie zbudowanym na przerysowanych postaciach i tak nie przekonam. ale bardzo bym prosila osobe anty_alextyler o troszke kultury. a teksty " chyba cie pojebalo dziewczynko" - uwazam, ze powinienes przeprosic " dziewczynke" bo najwyrazniej cie ponioslo, czy moze jestes zwyklym chamem?

ocenił(a) serial na 10
satie333

"dziewczynka" (czyt.ja) nie będzie błagać o przeprosiny, bo ewidentnie "chłopczyk" nie czuje się winny.

ocenił(a) serial na 10
dziabonczek

"dziewczynka" o nic nie prosi, to ja :) ( na razie po dobroci)

satie333

Zdecydowanie Friends

ocenił(a) serial na 10
malunkaniowa

prawie sie posikalam ze smiechu : Sutki Kelly - czy tylko ja sprawdzam czy nosi stanik w danej scenie czy nie ? - oto tytul jednego z watkow - http://www.filmweb.pl/serial/%C5%9Awiat+wed%C5%82ug+Bundych-1987-92457/discussio n/Sutki+Kelly+-+czy+tylko+ja+sprawdzam+czy+nosi+stanik+w+danej+scenie+czy+nie,13 92793
boli mnie to fizycznie, ze na sile probuje sie porownywac te seriale jako rownorzednie kultowe. bo jakich argumentow uzyc? ze rachel tez nieraz widac sutki? <ratunku!!!>

Lecho1523

Ja wolę Bunych

Ruben_fw

Zmieniam zdanie oby dwa uwielbiam

Lecho1523

Ja bym dodał nasze Miodowe Lata