Ród smoka
powrót do forum 2 sezonu

Częściowo się zgadzam z opiniami na forum, że nuda, bo niektóre wątki są zbyt rozwleczone (Harrenhall) albo głupawe (spotkania Rhenyry oraz Alicent, czy pogoń Rhaeny za dzikim smokiem xd)....

...ale pierwszy sezon też się długo rozkręcał, rozbudowywał postacie, było za dużo porodów(!), cała akcja tylko stolica praktycznie bez pokazywania reszty rodów (w zasadzie głównie wątek rodu i sukcesji Targaryenów) i również kilka głupich scen (szarża samotnego Daemona na piratów na stopniach). Mimo to uważam S1 za bardzo udany i zmierzam do tego że sezon 2 jest również w porządku.

W przeciwieństwie do większości uważam że klimat przygotowań czyli zbrojenia się, zawiązywania sojuszy, zbierania i pozycjonowania sił, zakulisowych rozgrywek czy wyprowadzania pojedynczych ciosów (blokada, podburzanie pospólstwa w stolicy, zabicie Rhenys) to jest bardzo GoT i mi się podoba, choć mogłoby być więcej zdrad. Jak już mamy dobrze rozrysowane tło i postaci, to jak już dojdzie do starcia, którym tak bardzo chciały zapobiec królowe, to będzie robiło większe wrażenie. Myślę że będę śledzić z większym zaangażowaniem teraz kiedy jest więcej postaci i wątków i frontów prowadzenia walk.

ocenił(a) serial na 7
SwistakCZC

W sezonie 1 przede wszystkim działo się o wiele więcej - spór o sukcesje żelaznego tronu, a później Driftmarku, walka o stepstones (zapomniałem jak się to cholerstwo nazywało po polsku), intrygi Larysa i Otta, przemiany bohaterów (zwłaszcza Alicent i Rheanyry) śmierć króla, koronacja Aegona, śmierć Lucarysa. Sezon 2 był naprawdę dobry ... do odcinka 4 włącznie. Potem, jak zauważyłeś/łaś, wątki zostały rozwleczone. Co do polityki - fakt była, ale została przedstawiona w bardzo uproszczony sposób, no zabrakło mi jakiś intryg. Najgorzej chyba wypada Triarchia - w książce wątek ten był co prawda w tle, ale był on obecny od samego początku wojny. Spokojnie można było go rozwinąć - no a dostaliśmy walkę w błocie XD. Trochę łaskawiej patrzę na ten sezon będąc świadomym, że usunięcie dwóch ostatnich odcinków to tylko i wyłącznie wina HBO, nadal to takie 6/10 dla mnie.