PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=817406}

Ragnarok

2020 - 2023
6,8 17 tys. ocen
6,8 10 1 17471
6,0 4 krytyków
Ragnarok
powrót do forum serialu Ragnarok

Wspaniały film. Pokazano jak wygląda współczesna Europa, z cenzurą, z myślozbrodnią, z wydawaniem policji członów własnej rodziny w imię postępu. Socjalizm w całej okazałości.

roman_zabawa

Zastanawiałam się czy ktoś w ogóle zwrócił na to uwagę. Oglądając ten serial nie myślałam o Torze i mitologii nordyckiej, moją uwagę przykuli pokazani tam ludzie, pozbawieni indywidualności, ślepo wierzący w system, praktycznie bezwolni. Matka głównego bohatera, zajadająca się tonami śmieci, przygłupia owca w stadzie. Na życzenie reszty robiąca schizofrenika ze swojego syna. Za czasów komunizmu w Polsce, jak ktoś był niepoprawny politycznie to robiono z niego właśnie wariata. Jeśli twórcy chcieli przemycić obraz współczesnej Europy jak ostrzeżenie dla ludzi to według mojej opinii jak najbardziej im się to udało. Ja oglądając to spociłam się z wrażenia...

Wilczyca_9

"Na życzenie reszty robiąca schizofrenika ze swojego syna" - okej, matka może była nieco bez charakteru i naprawdę słabo się czasem zachowywała, ale na litość bogów - syn zachowuje się dziwnie, ma obsesje, przeżył niedawno traumę po śmierci przyjaciółki, zabił bestialsko psa (przypomnę - sam nie miał obrażeń, nawet maleńkiego zadrapania a twierdził że pies go pogryzł), mówił że rzuca młotem na 1,5 km i inne rzeczy, ale nie - powinna uznać że wszystko w porządku i w ogóle nie przejąć się tym co mówią nauczyciele i lekarze. Obsesji dotyczących "lewactwa" nawet nie komentuję xD

Wilczyca_9

Niezwykle rzadko można się tutaj dokopać do takiego przenikliwego i trafnego komentarza. Oglądając serial miałam identyczne spostrzeżenia. Wiem, że komentarz stary, ale i tak musiałam to napisać. Pozdrawiam.