Cześć!
Skończyłem właśnie oglądać pierwszy sezon serialu (który zresztą mocno mnie wciągnął i bardzo mi się podobał) i nie mogę oprzeć się wrażeniu, że twórcy serialu w sposób nieprzypadkowy tak często nawiązują do problemów ochrony środowiska.
Może to moja nadinterpretacja, ale wydaje mi się, że:
- nieprzypadkowe jest wielokrotne wspominanie ogromnych korporacji "rządzących światem" i prowadzących do jego "zniszczenia" oraz ukazanie rodziny mitologicznych Olbrzymów jako właśnie jednej z takich korporacji
- motyw roztapiających się lodowców, umierającej fauny i zanieczyszczenia ukazany w kontekście zbliżającego się "końca świata"
- Magne jako uosobienie Thora (lub jednego z jego dzieci) - obrońcy sprawiedliwości i prawa - który właśnie walczy o środowisko
To co zwróciło moją uwagę, to bardzo głośna narracja medialna w jednym z odcinków oraz jej treść - wychwalanie pięknej pogody, poprawy jakości wody, itd. oraz na końcu podanie informacji o tym, kto jest sponsorem audycji. O ile się nie mylę, audycję tę słychać w odcinku poświęconym psu, który w serialu jest jedną z bestii walczących dla olbrzymów.
Może po raz kolejny nadinterpretuję, ale pojawiła się w mojej głowie myśl, że może twórcy serialu chcieli w ten sposób pokazać, że w dzisiejszych czasach to media są takimi "bestiami" i sprzymierzeńcami "olbrzymów" - korporacji, "walczącymi" pod ich komendą używając propagandy i manipulacji.
Co myślicie na ten temat? :)