Zasady są proste:
Staramy się poprawnie odpowiedzieć na pytanie zadane wcześniej, a następnie sami piszemy
nowe:)
Ja zaczynam:
W jednym z odcinków Solejuk myślał,że jego pole jest roponośne, z czego tak naprawdę
wyciekała ropa?
Wyniki odczytała ,,nasza ukochana przewodnicząca komisji wyborczej" Wioletka.
W jaki sposób uczniowie w Wilkowyjach mieli okazję przekonać się o tym, czym jest przyjaźń?
Sytuacja ta miała miejsce w dziesiątym sezonie, gdy Solejukowa była nauczycielką filozofii. Kiedy Hot Dog zaginał bez śladu, wzięła ze sobą uczniów i wraz z innymi mieszkańcami Wilkowyj pomogła w poszukiwaniach.
W ilu odcinkach serialu pojawił się Biskup Sądecki?
Widziałem twój poprzedni komentarz dotyczący spółdzielni kobiet i wcale nie dziwi mnie, że poprawna odpowiedź była inna - mówiłem, że to strzał : )
Z tego co pamiętam, Solejukowa po raz pierwszy pojawiła się w odcinku, w którym Lucy podczas lekcji angielskiego odkryła,że Szymek ma sińce i poszła do ich domu, żeby dowiedzieć się, skąd one pochodzą.
Kogo Lucy opisała w następujący sposób - ,,On dla pieniędzy zostałby nawet Eskimosem''?
Słowa o Eskimosie odnosiły się do byłego męża Lucy.
Którzy bohaterowie ,,Rancza" oglądali telewizję i jakie to były programy?
Trudne pytanie, ale zobaczymy, czy przypomnę sobie wszystkie sytuacji:
- na pewno w finale VIII sezonu członkowie PPU oraz księża na plebanii oglądali ,,Wieczór Wyborczy'',
- ponadto Kozioł i Czerepach ze swoimi żonami oglądali ,,Wieczór Wyborczy'' w finale IX sezonu,
- w sezonie VII Lucy i Kinga oglądały relację z udanego wernisażu Kusego,
- jeszcze na pewno Wargaczowa przed kłótnią z mężem oglądała w telewizji jakiś program lub serial, ale nie pamiętam już, co to było,
- w ostatnim sezonie mieszkańcy plebanii oraz Kozioł z rodziną oglądali ,,Wiadomości'' z udziałem obu braci,
- zresztą w ogóle od momentu rozpoczęcia przez byłego wójta ogólnokrajowej kariery wszelkiego rodzaju programy informacyjne na stałe wkroczyły do życia mieszkańców Wilkowyj,
- w jednym z ostatnich odcinków ksiądz przy telewizorze wypowiada kwestię, która od razu przywodzi na myśl ,,Ojca Mateusza'',
- no i jeszcze wspomniał kiedyś, że jego koza oglądała ,,Ziarno'', bo pewnie głodna była, : D
Myślę, że o niczym nie zapomniałem.
Kogo w ,,Ranczu'' zagrał znany z seriali ,,Samo Życie'' i ,Fala zbrodni'' aktor Przemysław Sadowski?
Tytułem uzupełnienia dodam, że Stasiek w I serii z zapartym tchem śledził na posterunku ,,Przygody Koziołka Matołka", a w II serii Paweł Kozioł pewnego wieczoru oglądał film polski (z Justyną Steczkowską i Aleksandrem Domogarowem) pt. ,,Na koniec świata", który nastroił go romantycznie, ale nie znalazł zrozumienia u małżonki ;).
Przemysław Sadowski zagrał ,,lobbystę" Arkadiusza Stolarczyka vel Jana Kowalskiego.
Przy jakiej okazji Paweł Kozioł chwalił się publicznie takim swoim osiągnięciem na urzędzie wójta jak założenie szyby pancernej na rozkład jazdy autobusów?
Paweł Kozioł chwalił się swoimi ówczesnymi ,,osiągnięciami" na uroczystym otwarciu uniwersytetu ludowego.
Kto z mieszkańców Wilkowyj z powodu choroby kiedykolwiek ,,leżał w łóżeczku"?
Podejrzewam, że chodzi tutaj o księdza Kozioła, kiedy w pierwszym sezonie nabawił się grypy albo jakiego przeziębienia. To było wtedy, kiedy Witebski postanowił założyć gazetę.
Która z wilkowyjskich grup zawodowych przeprowadziła w odcinku ,,Droga przez stos'' nieudany strajk okupacyjny?
Mało, mało..., a Lucy, Paweł Kozioł, Witebski, Czerepach, Michałowa?
Strajk przeprowadzili pracownicy Urzędu Gminy.
Jak Kusy zatytułował obraz, który na rachunek gminy zakupił wójt i powiesił w swoim gabinecie?
Ten obraz nosił tytuł ,,Tła pierwszoplanowe (Oksymoron)''.
W odcinku ,,Wielbicielka z Warszawy'' ksiądz Kozioł podczas kłótni z Michałową wspomniał w żartobliwym tonie o pewnym popularnym programie rozrywkowym. Jak brzmi tytuł tego programu?
Ten program to chyba ,,Taniec z gwiazdami".
Dlaczego Hadziuk musiał skorzystać z porady lekarza?
Ponieważ czuł w szczęce olbrzymi ból niewiadomego pochodzenia. Jak się okazało, dolegliwości były spowodowane wypiętrzaniem się zęba mądrości.
W którym odcinku z serialem pożegnała się Jagna i jaka była ostatnia scena z jej udziałem?
Jagna pożegnała się w odcinku 101, zdaje się, że z Dudą na przystanku.
W jakim programie telewizyjnym miał występować doktor Wezół jako rzecznik Polskiej Partii Uczciwości?
Jeśli się nie mylę, był to program ,,Dywagacje na kolacje''.
Kto i w jakich okolicznościach powiedział do Kozioła: ,,Pański stan duchowny mnie mało obchodzi''? (czy coś w tym stylu)
,,Stan ducha pana senatora jest mi całkowicie obojętny" powiedział magister do Kozioła, rzucając pracę w jego aptece.
Gdzie pracowała Marysia, koleżanka Jagny, zanim trafiła do sklepu Pani Więcławskiej?
Marysia pracowała w hurtowni budowlanej, jednak nie podobało jej się tam, ponieważ była uczulona na cement.
Na jakim instrumencie potrafił grać ksiądz Maciej?
Ksiądz Maciej potrafi grać na gitarze (i na fortepianie/pianinie - vide występ chóru w kościele).
Jakie zadanie domowe zadała Solejukowa na swojej pierwszej lekcji?
Masz zapewne na myśli to zadanie, które tak rozwścieczyło dyrektorkę - żeby uczniowie znaleźli jakąś głupotę, np. w domu, w telewizji czy nawet w szkole.
Które dwie bohaterki ,,Rancza'' były tytułowymi postaciami w odcinku ,,Pojedynek czarownic''?
W ,,pojedynku czarownic" uczestniczyły Babka i Monika, agentka Kusego.
Dlaczego Solejuk zdecydował się zostać politykiem?
Z tego co pamiętam, główną przyczyną tej decyzji była chęć uzyskania immunitetu.
Ilu członków PPU w dziewiątym sezonie zagłosowało przeciwko odwołaniu prezesa Kozioła?
Przeciwko odwołaniu prezesa Kozioła zagłosowało 11 osób.
Po jakiemu, zdaniem Michałowej, będą mówić Polacy, jeśli nie poprawi się sytuacja demograficzna w naszym kraju?
Wydaje mi się, że wspomniana kwestia Michałowej brzmiała: ,,Chyba, że chcecie aby wasze dzieci po francusku mówiły?''
Co według Kingi jest antytezą normalności?
Po hiszpańsku ;)
Sztuka jest antytezą normalności.
O czym z podziwem i zazdrością powiedział do Solejuka Stach Japycz: ,,Takie coś, trzeba przyznać, to jest coś!"
Cóż, wydaje mi się, że chodzi tutaj o program wyborczy, który Solejuk ,,napisał'' dla Kozioła i Czerepacha (a w rzeczywistości wszyscy wiemy, kto był faktycznym twórcą tego programu). ; )
Na jaki kierunek studiów postanowiła iść Hadziukowa, po tym, jak jej koleżanka zrobiła licencjat z filozofii?
Chodzi o immunitet, zwłaszcza w sytuacji, gdy osoba nim objęta nadużyje alkoholu ;).
Hadziukowa postanowiła studiować filologię polską, bo ,,tak lubi czytać".
Kto i co kupował w sklepie pani Więcławskiej (oczywiście poza trunkami, w które zaopatrywali się ,,ławeczkowicze").
O jeju, sporo tego było, ale spróbuję powalczyć z tym pytaniem:
- w pierwszym odcinku serialu Lucy kupiła w sklepie środek przeciw pchłom i dużo jedzenia,
- Stasiek kupował pół kilo pasztetowej, kiedy Więcławscy ,,się rozwodzili'',
- Pietrek kupował pastę do zębów w jednym z pierwszych odcinków z udziałem Joli,
- wracając do ,,rozwodu'' Więcławskich, to jakiś czas po wyjaśnieniu sprawy Michałowa przyszła do sklepu kupić sól,
- w odcinku ,,Amerykańska baza'' Lodzia kupiła kawę dla pracowników Urzędu Gminy,
- Kusy kupił dla siebie pół litra czystej, kiedy Lucy zdecydowała się wrócić do USA,
- kiedy Monika opiekowała się Dorotką, poszła do sklepu kupić jej jakąś zabawkę (a przynajmniej ja tak zrozumiałem tę kwestię),
- w trzecim sezonie sklep odwiedziło małżeństwo Holendrów, którzy kupili sobie lody i coś innego do jedzenia,
- w odcinku ,,Tchnienie Las Vegas'' do sklepu przybyło wielu mężczyzn, którzy kupowali ocet i ogórki w słoiku,
- w trzecim sezonie bywalcy ławeczki kupili sobie oranżadę, którą pili zamiast alkoholu,
- Kusy przez większość serialu regularnie zaopatrywał się w papierosy,
To chyba najważniejsze przykłady. Poza tym niemal wszyscy bohaterowie serialu przychodzili tam po artykuły spożywcze.
Popraw mnie, jeśli zapomniałem o jakiejś ważnej sytuacji. ; )
Co Solejuk powiedział kolegom, kiedy ci zaczęli wyśmiewać jego pomysł zostania senatorem?
Przypomniało mi się jeszcze, że Witebski kupował dwa wina ,,z górnej półki" na randkę z Lucy, Czerepach kupił wino i czekoladki (o czym poinformował Lucy, gdy jej je wręczał w dworku), Wezółowa kupowała kiełbasę i ser żółty, który kazała Joli pokroić w plasterki, Lucy kupowała banany i prawie zrezygnowała z kupna, gdy Więcławska zaczęła się wtrącać w jej życie osobiste, Pietrek kupował oprócz pasty poziomkowej (,,moja ulubiona je";) także krem do golenia (,,żeby kobicie było przyjemnie"), Stach Japycz kupował miętówki, Stasiek kupował lody na patyku, kiedy Pietrek ukrywał się przed nim na zapleczu sklepu, Michałowa kupowała kiszone ogórki, ,,twarde, na sałatkę", gdy Jola zginęła, Kusy kupował wodę i wódkę (po raz pierwszy, gdy oszukał Hotdoga, że to woda w 9 odcinku). Jerry kupił wino do obiadu, gdy przyjechał z wojskowymi do Wilkowyj. W odcinku, w którym zginęły Joli pieniądze jedna z mieszkanek chciała kupić ,,szyneczkę na kanapeczki dla dzieciaczka". Pełne siatki zakupów spożywczych nosili: Kusy, Wioletka, a także Solejuk i Hadziuk na rozkaz swoich żon. Solejukowa ciągle kupowała mąkę.
Solejuk zapytał kolegów ich nie interesuje ich zatrudnienie (i dobra płaca) w biurze senatora.
Kto (oczywiście oprócz ,,rycerzy Mamrota") był kiedykolwiek pod wpływem alkoholu?
Pytanie raczej powinno brzmieć: ,,Kto tam NIE był pod wpływem alkoholu?'' : D
A mówiąc poważnie, to do osób, które się upiły, z pewnością można zaliczyć: Lucy, Kusego, wójta Kozioła, Czerepacha, Halinę, Lodzię, Myćkę, Wargacza, księdza Roberta, dyrektorkę, Witebskiego, prokuratora Jędrzeja, Monikę, kobiety z wilkowyjskiego chóru, Wezóła, Kao - narzeczonego Weronki i eksperta od serów, van der Wella. Nikt więcej, póki co, nie przychodzi mi do głowy.
Kto będąc ,,prześladowanym przez policję''', postanowił zamknąć się w ,,areszcie domowym''?
Ok, może moje pierwsze pytanie było zbyt trudne - chodziło mi tutaj o Klaudię, która zamknęła się w swoim domu dowiedziawszy się, że Fabian nasłał na nią policję.
Wymieniam zatem pytanie - kto w ostatniej scenie serialu stwierdził, że ,,ciężko tak po tylu latach rozstać się?''
Słowa te wypowiedział Stach Japycz.
Kiedy i przez kogo zostały poruszone w serialu kwestie finansowe?
Hmm, zastanówmy się chwilę:
- w drugiej serii Solejuk musiał oddać małżonce 4 złote, po tym jak Hadziukowa stwierdziła, że ,,w biznesie wszystkie pieniądze muszą się zgadzać, co do grosza, inaczej to jest kryminał''.
- wcześniej Hadziukowa skorzystała z rady Klaudii, która ułożyła jej biznesplan hodowli kóz,
- w piątej serii finanse parafii zostały poważnie nadszarpnięte w wyniku nadmiernej dobroci księdza Roberta i ksiądz proboszcz musiał skorzystać z błyskotliwych pomysłów Czerepacha (cmentarz i cała reszta),
- ponadto w siódmym sezonie ksiądz Kozioł postanowił upublicznić budżet parafii, co wzbudziło dezaprobatę pozostałych mieszkańców plebanii,
- po licznych wnioskach Fabiana gmina Wilkowyje otrzymała 15 milionów euro,
- a w piątym sezonie Duda i pozostali pracownicy Urzędu Gminy wielokrotnie wspominali o unijnych dotacjach,
- w ósmej serii ksiądz proboszcz zbierał środki na akcję pomocy ubogim i ostatecznie pożyczył je od swojego brata,
- w tym samym sezonie Michałowa także zaczęła się upominać o podwyżkę, bo zarabiała ciągle tyle samo pieniędzy, co jak mała jednego księdza do obsługi,
- a w ostatnim sezonie Klaudia zażądała od ojca pożyczki na założenie Ośrodka Pomocy dla Obywateli,
Wiem, że sytuacji pewnie jeszcze było więcej, ale tak na szybko ich sobie nie przypomnę. ; )
Gdzie wściekli bywalcy knajpy chcieli wysłać wójta, kiedy przyszli z widłami i taczką pod jego dom?
,,Wójta na taczkę i na Kamczatkę!" ;)
A co do poprzedniego pytania to można jeszcze dorzucić:
1 seria - próba kupna dworku przez wójta; psy ,,na dopłaty do Unii"; lekcje angielskiego na plebanii (2 zł za godz.). chęć wydzierżawienia ziemi od Lucy przez Hadziukową; finansową gratyfikację od Lucy dla ławeczkowiczów za pomoc w odtransportowaniu Kusego z lasu do domu;
2 seria - pijany Czerepach informujący ławeczkowiczów o sposobach ,,załatwiania" zasiłków, zakup win (za 23, 50) przez Witebskiego; wyjazd w celach zarobkowych przez Pietrka do Anglii; zarabianie przy budowie Uniwersytetu Ludowego (dniówka czy inna forma zapłaty?); gotówka od Lucy dla księdza na zakup obrazu Kusego;
3 seria - zapłata (dwukrotna) za uratowanie dwóch koni, kradzież euro w Brukseli przez Czerepacha;
4 seria - dofinansowanie przez księży wczasów dla państwa Japyczów; próba wymuszenia haraczu przez mafię od Wioletki, księdza, firmy kobiet, Lucy; oskarżenie Lucy o przywłaszczenie pieniędzy za komputery;
5 seria - ,,dobre serce" ks, Roberta, które zachwiało finansami parafii, Michałowa po raz pierwszy upomniała się o podwyżkę; kupno pola Borczucha przez ławeczkowiczów; dylemat Wioletki ile zainkasować za pokoje od włoskich praktykantów;
6 seria - spółdzielnia produkcyjna bezrobotnych kobiet; zarabianie pieniędzy przez uczniów na wycieczkę (dołożyli się też ksiądz i wójt), ,,zniknięta gotówka" w sklepie odnaleziona przez niemieckiego policjanta;
7 seria - oskarżenie Lucy o korupcję i próby korumpowania posłów przez Czerepacha i Kozioła;
8 seria - próba przekupienia ordynatora w Lublinie, żeby zatrudnił Jagnę; ,,krążące 50 zł", które Klaudia zapłaciła za pobicie Fabiana; rzekomy brak środków do życia i konieczność zwrócenia pieniędzy adwokatowi Lucy, co miało zmusić Kusego do malowania; druga próba zakupu dworku przez Kozioła; rozmowa Więcławskiej i Hadziukowrj o kupnie dworku, podobna rozmowa na ławeczce; rozmowa Lucy i Kusego z Jerrym o kosztach przeprowadzki do Ameryki; spora suma za obrazy Kusego przywieziona przez Monikę;
9 seria - 8 zł doktora Wezóła na badania dla pacjenta; negocjacje Solejukowej w sprawie pensji dla ,,dyrektora Solejuka", wygrana Solejuków; zbiórka pieniędzy na działacza ,,Solidarności", wizja gigantycznych zarobków w PE asystentki Oli, dylemat Hadziukowej ile policzyć za pokój dla Jerrego, próba wymuszenia jakiejkolwiek sumy ,,na przelew" na ,,milionerze" Solejuku przez Myćkę i Wargacza; utrata pracy przez Weronkę, a potem podwyżki dla niej na plebanii, w aptece i w sklepie; poczucie upokorzenia przeżywane przez Pietrka i Hadziuka, gdy Więcławska wręczyła im garść drobniaków, żeby nie przeszkadzali jej w prowadzeniu kampanii na wójta;
10 seria - pieniądze ,,dla Jaśka" za akcję pożarową, pożyczka od Stacha dla Solejuka na hurtowe zakupy, pieniądze Kusego na nieudany zakup alkoholu w restauracji i w sklepie.
W jakiej sprawie i kogo senator Kozioł miał popierać jedynie milcząc i potakując?
Wprawdzie nie znam odpowiedzi na to pytanie, ale spróbuję strzelić. Wydaje mi się, że chodzi tu o poparcie Lucy i jej programu sterylizacji bezpańskich zwierząt. Pewnie będzie co innego, ale lepsza taka odpowiedź, niż żadna. ; )
W jakich okręgach prezes Bacuła miał być kandydatem PPU, w zamian za wypuszczenie serii butelek promujących tę partię?
Prezes Kozioł wyznaczył Bacule i członkom jego rodziny okręgi: łódzki, białostocki, koszaliński i nowosądecki. Ponieważ Bacuła nie miał wpływu na dystrybucję piwa w koszalińskim i nowosądeckim, to zażyczył sobie w zamian za to okręgi: lubelski i rzeszowski.
Dlaczego Michałowa nie została gospodynią biskupa Sądeckiego?
Ponieważ po rozmowie z kolegami Stacha doszła do wniosku, że jej dom jest w Wilkowyjach i że nie ma ochoty go opuszczać, nawet jeżeli miałaby wyjechać do Lublina, czyli stosunkowo niedaleko.
Jakie ogłoszenie napisał Stasiek na transparencie, kiedy Wioletka chciała poinformować klientów o swoim powrocie do pracy?
Ku wściekłości Wioletki napisał, że ,,stara obsługa wróciła".
Ile procent wyborców w referendum głosowało za odwołaniem Pani Lucy ze stanowiska wójta?
Za odwołaniem Lucy ze stanowiska opowiedziało się 29%.
Którzy bohaterowie ,,Rancza'' wyjeżdżali za granicę i do jakich krajów się udawali?
W czasie II wojny światowej w Niemczech ,,na robotach" przebywali obaj bracia Japyczowie. Dr Wezół miał zamiar wyjechać do Irlandii. Na szczęście został ;). Niektórzy mieszkańcy Wilkowyj wyjeżdżali do pracy - np. do Holandii (szwagier-hydraulik), do Niemiec, do Anglii (Patryk Pietrek). Ks. Paweł Kozioł wybierał się do Afryki (jak wiemy, bezskutecznie), Czerepach i Lodzia byli w Belgii, gdzie także wybierała się Ola (jako europosłanka PPU). Wójtowa wspominała coś o wyjeździe do Bułgarii (chyba była już tam z Koziołem w czasach PRL), Stach z Michałową byli w Grecji (Michałowa była pewna, że jak wczasy za granicą - to na pewno w Bułgarii). Uczniowie z Wilkowyj sprzątali wieś, żeby zebrać fundusze na wycieczkę do Włoch (ale nie wiemy, czy tam dotarli). Hadziukowa z Więcławską były na wycieczce w Hiszpanii, Lucy została zaproszona przez Franczeskę do Włoch, choć sama wolała jechać z Kusym na urlop do Hiszpanii (ale nie wyjechali), pojechała zato z Dorotką do Stanów, gdzie miał też jechać Kusy, ale okazał się podpalaczem ;). Witebski i Franczeska byli we Włoszech, w Kalabrii, dokąd ojciec Franczeski zaprosił w trakcie przyjęcia zaręczynowego całą wieś. W Watykanie byli ks. Robert i ks. Maciej. Studiował tam też oczywiście biskup Sądecki. Monika i Jerry byli w Stanach, do Stanów pierwotnie miała jechać z Lucy i Kusym także Kinga. O chęci wyjazdu do Stanów wspominał też ks. Paweł Kozioł, gdy dowiedział się, że taki zamiar ma Lucy. Do Holandii wrócił holenderski producent serów, który przegrał z Hadziukiem konkurs degustacji serów, Do Niemiec wrócili turyści, którzy w sklepie pytali Solejukową o drogę. Do Niemiec, po krótkim stażu w Wilkowyjach, wrócili dwaj niemieccy praktykanci. Praktykant Antonio wrócił do Włoch, podobnie jak cała rodzina Franczeski, która przyjechała na zaręczyny. Do Belgii wróciła też oszukana przez Czerepacha Polka Carol. Być może do Chin wyjechała z mężem i córeczką Weronika, córka Więcławskich ;).
Co ukrywający się na plebanii Paweł Kozioł ,,wydudlił do ostatniej kropli"?
Z tego co pamiętam, chodziło o jakąś nalewkę.
Ile pieniędzy spośród swojej wygranej Solejukowie przeznaczyli na Caritas i WOŚP.
Paweł Kozioł wypił nalewkę na malinach, którą sobie ksiądz biskup zostawił na przeziębienie.
Solejukowie przeznaczyli na Caritas i WOŚP po 350 000.
Kto ,,zadarł z ławeczką" przy okazji kontroli sytuacji zwierząt w gospodarstwach?
Ten mężczyzna nazywał się Hryćko.
Co Więcławska miała na myśli mówiąc: ,,Na to ja nawet po godzinach chętnie popatrzę''.
Wydaje mi się, że chodzi o pertraktacje Klaudii z radnym z Dopiewa w sprawie opłacenia przez gminę autokaru dla mieszkańców na wyjazd do teatru.
Kiedy i dlaczego Michałowa pokazała zawstydzenie i konsternację?
Cóż, pewnie było kilka takich sytuacji. Na pewno przychodzi mi do głowy moment, w którym ksiądz Maciej tłumaczył jej, dlaczego ryba jest uznawana za chrześcijańską potrawę (,,A szydzić z prostego człowieka, to jest wcale nie po chrześcijańsku''). Druga taka scena miała miejsce, kiedy ksiądz Rober zapytał się jej, czy czyta regularnie Pismo Święte. Myślę, że może też chodzić o scenę z ostatniego sezonu, kiedy biskup Kozioł uświadomił ją, że chrześcijanin powinien naśladować świętego, a nie ,,jakiegoś tam dostojnego biskupa''. Te trzy sytuacje moim zdaniem najlepiej pasują do Twojego pytania. ; )
Do jakich dwóch odniosła się dyrektorka szkoły, podczas rozmowy z Witebskim o wadach polskiego systemu oświaty?