Resident Alien
powrót do forum 1 sezonu

Jestem dopiero na początku, ale odbieram bohatera kosmitę jako człowieka w spektrum autyzmu. Widzę dużo cech autystycznych. 

natimuse

Wynika to z faktu, że wszyscy obcy są autystyczni. Tylko autyzm jest gwarancją cywilizacyjnego rozwoju.

natimuse

Wyszukiwać autyzmu u kosmity, WOW

natimuse

Oglądając pomyślałam o tym samym.Kończę właśnie pierwszy sezon, ale muszę przyznać, że niektóre odpowiedzi i zachowania bardzo przypominały mi postać Shauna Murphyego z Good Doctor.

Mclennon

Miałam dokładnie takie samo skojarzenie z Shaunem :)

natimuse

Wszyscy teraz mają autyzm. Mój sąsiad, pani ze sklepu na rogu, pies mojej kuzynki...Dajcie już spokój. Te zaburzenia zrobiły się ostatnio wybitnie "na czasie", a ludzie autentycznie chorzy przez to cierpią. Znam ludzi, którzy są wręcz dumni z tego, że przyklepano im autyzm. I to jest chore. Czekamy teraz na hajp na bordeline

ocenił(a) serial na 9
OwcaTaCzarna

No to dobrze, że znasz ludzi, którzy są z tego dumni. Ja niestety dumnych osób z tego powodu nie znam. Znam za to osoby w spektrum, którym z tego powodu jest źle. Komentarz dotyczył postaci głównego bohatera, a nie czy to modne czy nie.

ocenił(a) serial na 9
natimuse

racja

ocenił(a) serial na 7
OwcaTaCzarna

"ludzie autystycznie chorzy..." ?

ocenił(a) serial na 7
dlugikrf_filmweb

"Ludzie autystycznie chorzy"? Geniuszu, autyzm to nie choroba.

dlugikrf_filmweb

Autyzm to zatrucie metalami ciężkimi

OwcaTaCzarna

Hajp na bordera owszem był największy kilkanaście lat temu

ocenił(a) serial na 7
OwcaTaCzarna

U Ciebie rządzi autyzm. Wśród moich znajomych każdy ma teraz ADHD ;)

ocenił(a) serial na 9
OwcaTaCzarna

To znaczy ze szczepienia dzialaja xD

OwcaTaCzarna

nie wszyscy mają autyzm (swoją drogą, nie autyzm, tylko spektrum autyzmu) bo hajp, tylko może świadomość czy samoświadomość tego zaburzenia jest większa. to nie jest tak, że kiedyś tych ludzi nie było - po prostu większość była niezdiagnozowana. i nadal mnóstwo osób niezdiagnozowanych pozostaje - tylko, że, dla Ciebie może drobne problemy są niczym, a dla tych osób są czymś, co bywa powodem wielu problemów życiowych (np problemy z relacjami społecznymi, które są częste w spektrum, powodują problem ze znalezieniem pracy). moim zdaniem, jeżeli takie osoby zauważą u siebie cechy autystyczne, prędzej zrozumieją, że to nie lenistwo czy zła wola, tylko specyficzna kondycja ich głów, a to naprawdę może pomóc. dodatkowo, jeżeli więcej mówi się o autyzmie, to i świadomość reszt społeczeństwa jest większa - dzięki temu można choć trochę ukrócić przyklejanie łatek (ot, wspomnianego lenia czy odludka). nie widzę w tym nic złego. oczywiście, jak z każdym tematem, tak w tym zawsze znajdą się osoby romantyzujące czy wykorzystujące rosnącą świadomość istnienia spektrum autyzmu, ale - w mojej opinii - w dalszym ciągu plusów tej rosnącej świadomości jest więcej.

ps. nie jest tak, że w spektrum autyzmu są tylko te najcięższe przypadki. często właśnie te mniej dostrzegalne sprawiają osobom nimi dotkniętym więcej niedogodności.

ocenił(a) serial na 7
natimuse

Jestem w spektrum i główny bohater mnie zafascynował, zdecydowanie czuję z nim powinowactwo i chyba tak ma być w założeniu ;)

ocenił(a) serial na 7
natimuse

Źle postawiona teza. To nie umysł kosmity przypomina autyzm. To autyzm przypomina umysł kosmity.

ocenił(a) serial na 9
Woooo

A to nie wychodzi na to samo?

ocenił(a) serial na 7
kachenka6

Niby w jaki sposób? Kosmita nie cierpi na autyzm, tylko zachowuje się wg norm dla swojego gatunku. W przypadku osób z autyzmem, zachowują się odmiennie od norm swojego gatunku (czyli ludzi), czym tylko przypominają kosmitów.

Woooo

A może wszystkie osoby z autyzmem to kosmici?

ocenił(a) serial na 8
natimuse

Nie ma to nic wspólnego z autyzmem...

natimuse

Idąc tym tokiem myślenia też mam autyzm. Każdy coś ma. Autyzm adhd bordeline bipolara co tam jeszcze jest modnego.