PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=766485}

Riverdale

2017 - 2023
6,7 87 tys. ocen
6,7 10 1 86819
4,8 24 krytyków
Riverdale
powrót do forum serialu Riverdale

Serialu nie oglądam, ale ciekawią mnie tytuły odcinków, które są takze tytułami klasycznych filmów. "A Touch of Evil, The Last Picture Show, Faster, Pussycats! Kill! Kill!" Są jakieś powiązania ?

_Bunuel_

zapewne nie ma. jakiś inny powód by oglądać ten serial ?

_Bunuel_

To raczej sprytny chwyt marketingowy niż jakieś rzeczywiste powiązania z klasykami kina, tak mi się wydaje. Choć nie wszystkie filmy widziałam, a powiązań jakoś szczególnie się nie doszukiwałam. Ale dla przykładu.

The River's Edge - pierwszy odcinek, pojawia się wątek tajemniczej śmierci, dzieciak wypłynął z siostrą łódką, zaginął, parę dni później na brzegu rzeki znaleziono jego martwe ciało;
The Last Picture Show - w miasteczku odbywa się ostatni filmowy pokaz, gdyż miejscowe kino ma zostać zamknięte "dla wyższego dobra", co komplikuje życie jednego z bohaterów, a w czasie samego seansu mają miejsce różne istotne dla fabuły wydarzenia;
Faster, Pussycats! Kill! Kill! - Josie and the Pussycats to nazwa szkolnego zespołu muzycznego, ich liderka jest perfekcjonistką, jej rodzice to "szychy", dziewczyna musi dać z siebie 120% żeby sprostać wymaganiom ukochanego ojczulka.

Nawiązania są więc luźne i skupiają się bardziej na grze słów niż rzeczywistych wspólnych wątkach z filmami. Akurat taki The Last Picture Show to dla mnie jeden z najlepszych filmów, jakie w życiu widziałam, mam do niego ogromny sentyment, uważam za majstersztyk. Jednak Riverdale to zupełnie inna półka, czysto rozrywkowy serial dla młodzieży bazujący umyślnie na utartych schematach i sprawdzonych motywach, jak wspomniane już tajemnice, (zakazane) romanse, kłamstwa i manipulacje, zbrodnia, szkolne piekiełko, dzieci konta rodzice, ona on i ta druga ona, i tak dalej, i tak dalej. Coś dla fanów np. Plotkary i Pretty Little Liars, podane w atrakcyjnej dla oka neonowej retro stylistyce. Skrojone pod szeroką, nieszczególnie wybredną, publikę, ale przecież komiksy, z których zaczerpnięto inspirację, także nie powstawały dla wymagających czytelników ; >