PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556595}

Rodzina Borgiów

The Borgias
2011 - 2013
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37423
6,9 9 krytyków
Rodzina Borgiów
powrót do forum serialu Rodzina Borgiów

Zgodnie z przypuszczeniami serial "The Borgias" kończy swoją historię na trzecim sezonie. Niemiłą niespodzianką jest jednak fakt, że stacja Showtime nie zamierza dać serialowi spójnego zakończenia o czym twórcy mówili jeszcze kilka tygodni temu...

Nie dość, że kanał właśnie anulował "The Borgias", to porzucił także plany realizacji dwugodzinnego filmu, który miał zakończyć całą sagę. - Gdy szefowie Showtime spojrzeli na budżet, uznali że to za drogi pomysł. Cała obsada, a także i ja, mamy złamane serca, bo chcieliśmy dać widzom spójne zakończenie - powiedział Neil Jordan, twórca serialu.

Już kilka tygodni temu pojawiły się informacje, że "The Borgias" zniknie po trzecim sezonie. Twórcy liczyli jednak na dwugodzinny film telewizyjny, który zakończy serial we właściwy ich wizji sposób. To jednak nie będzie miało miejsca.

Finał "The Borgias" już 16 czerwca.

Info z ShowTV pl oraz http://www.facebook.com/ShowTVpl

salmaatache

Liczę mimo wszystko jednak, że autorzy "Rodziny Borgiów" pójdą za przykładem między innymi twórców "Gdzie pachną stokrotki" i sfinansują film na własną rękę na Kickstarterze. ;)
Kij w oko "Showtime"!

ocenił(a) serial na 8
salmaatache

Załamka :( Wątków nie ukończą bo to jest niemożliwe. Papież zmarł w 1503 r. a akcja 8 chyba odcinka 3 sezonu dzieje się w 1500... Ciekawe jak pokażą śmirć Lukrecji i Cesara...idiotyczne tak urwać przed końcem. W słabą oglądalność coś nie chce mi się wierzyć. Może naciski Watykanu...;)))))

ocenił(a) serial na 10
irlandia28

Ludzie oni nie zakończą tego sezonu śmiercią Cezara/Pope/Lukrecji bo nie wiedzieli podczas kręcenia, że to ostatni odcinek. Trochę myślenia, oni nie kręcą tego 2 tygodnie przed emisją...

ocenił(a) serial na 8
irlandia28

Olali serial ponieważ 3sezon wyszedł baardzo słabo i hamburgerowcy w USA już go nie chca oglądać :)Szkoda że zmarnowali tak dobry materiał na serial, pierwsze dwa sezony były świetne ale cóż życie.

Ultar1

hamburgerowcy nadal nie wiedzą, że serial jest na podstawie książki, a książka na podstawie historii;p my uczyliśmy się w szkole jak Cesare skończył, oni nie dowiedzą się do końca życia:D

ocenił(a) serial na 8
alien_2

nic dodać, nic ująć :)))

ocenił(a) serial na 8
Ultar1

a mi sie wydaje ze 3 sezon był własnie najlepszy porownujac do poprzednich: dylematy moralne + walka z Katariną Svorza

ocenił(a) serial na 9
irlandia28

śmierć Lukrecji? nie oglądałem jeszcze 10odcinka, ale sądzę że nawet gdyby serial miał 4 sezon to ona by nie umarła, owszem Rodrigo i potem "złapany w kleszcze" Cezar, ale nie ona, która wydaje mi się, że żyła jeszcze długo i szczęśliwie jako Lukrecja d'Este.

ocenił(a) serial na 8
wicek3

raczej nie długo, zmarła w 1519 r w wieku 39 lat, po ostatnim porodzie ( 9 czy 10 ...). Pochowała kilkoro dzieci ( normalka w tamtych czasach), pod koniec życia stała się gorliwą katoliczką. Czy była szczęśliwa? Trudno stwierdzić, myślę że po śmierci Cezara i swojego drugiego męża ( jakkolwiek ciapowato jest on przedstawiony w serialu - był przez nią kochany) nie była szczęśliwa. IMO to postać tragiczna, uwikłana w potężną rodzinę ,wielkie wpływy i politykę :/

salmaatache

A ja tak długo czekałam na przebudzenie się Cesare, w tym sezonie w końcu coś się dzieje, bo wcześniej mieli słabe momenty. Liczyłam bardzo na ten film telewizyjny. Nienawidzę jak seriale kończą się w połowie zdania:/

użytkownik usunięty
salmaatache

Szkoda, moim zdaniem jeden z najlepszych seriali. Świetna gra aktorska, świetne kostiumy, zdjęcia, prowadzenie historii.
Naprawdę przykra wiadomość.

użytkownik usunięty

Ku... Co za szuje :(
I tak konczy sie moja przygoda z serialami ever! (poczekam jedynie jeszcze na zakonczenie Dextera i do konca obejrze 3 sezon Gry o tron, a potem basta!)

ocenił(a) serial na 9
salmaatache

Zanim przeczytałam tą informację to nastawiałam się na następny sezon a tu ogarnął mnie szok i smutek. Co za ludzie to brak słów co oni robią...

salmaatache

Może inna telewizja będzie chciała kupić 4 sezon a wtedy showtime znów zmieni zdanie. Tak było z the killing.

ocenił(a) serial na 10
eowine

Wątek Cesare i Rufio aż prosi się o rozwinięcie! Świetny zastępca Micheletto, jednak nie tak oddany moim zdaniem. Ale postać z perspektywami na najlepszą w całym serialu.

GoldenBoyM

Oni po prostu pokpili sprawe z 1 sezonem, którego nie dało się oglądac bo ja osobiscie spalam i ludzie pewnie tez sie zrazili.
A teraz to wiadomo, ogladalnosci nie ma to nie ma serialu.

ocenił(a) serial na 7
eowine

Mi się ten serial podoba bardziej niż Gra o tron po zakonczeniu kolejnego sezonu Gry o tron gdybym miał wybrać ,który serial ma wrócic z dalszym sezonem wybrałbym chyba bardziej Rodzine Borgiów.

kinoman1985

Tak samo bym wybrała.
Jakoś "Gra o Tron" mnie tak nie porywa. GoT caly czas ma dobre rezenzje krytyków, mnóstwo spotow w necie, parodii, reklam,
a tu zdjecia z lat 90 na GoT a tu piwo na GoT... a tu disney na GoT... normalnie rzygam tęczą....

Borgias nie ma takiej akcji promocyjnej nie jest tak chory jak GoT i jest o wiele ciekawsze.

ocenił(a) serial na 9
eowine

zgadzam się w pełni.

ocenił(a) serial na 9
eowine

No co ty. Matko marzenie mojego życia. Faktycznie 1 sezon był nudnawy, 2 już był spoko, ale 3 to fenomen po prostu. Cezare i Lukrecja... nie no nie wierzę, wciąż nie wierzę.

ocenił(a) serial na 6
salmaatache

Widzę, że tylko mnie ta wiadomość cieszy. Trzeciego sezonu bardziej już chyba sknocić nie mogli, więc decyzja jak najbardziej uzasadniona. Nuda, śmieszny kazirodczy wątek, który miał przykuć uwagę widzów, ale nie zdał egzaminu oraz (wisienka na torcie) zrobienie mazgaja z Micheletto. Odniosłam też wrażenie, że postaci papieża w ogóle mogłoby w tym sezonie nie być, bo sceny z nim absolutnie nic nie wnoszą do historii przedstawionej w serialu. Równie dobrze Cesare i inni mogliby tylko o nim wspominać w rozmowach i nie uczyniłoby to wielkiej różnicy. Summa summarum: brak pomysłów, brak polotu i stawianie na kontrowersję. Walniemy sobie kazirodczy i homoseksualny wątek, to nabijemy sobie oglądalność, a tu niestety... Całej obsadzie i Jordanowi pozostały już tylko halucynacje z powodu złamanych serc i brak zakończenia serialu. Takie jest życie.

Pozdrawiam;>

klikk12

Nie zgadzam się. Oglądalność jest nadal całkiem niezła, nawet lepsza od poprzednich sezonów. Niestety, jest nie współmierna do kosztów związanych z produkcją tego serialu, rozumiem, widać naprawdę spory wkład finansowy, ale nie zmienia to faktu, że stacja postąpiła niepoważnie. Wcześniejsze założenia obejmowały 4 sezony, od początku było to wiadomo. Później stwierdzono, że zakończy się na 3, jednak zostanie wyprodukowany 2-godzinny film. W ostateczności oznajmiono po prostu 2 tygodnie przez zakończeniem sezonu, że 10 odcinek jest ostatnim. Przepraszam, ale to chyba trochę nie w porządku. Widać jak Showtime traktuje swoich widzów. Kolejna sprawa. Mówisz ogólnikowo, że "nie zdał egzaminu", a jak widać oglądalność wzrosła. Musi to chyba o czymś świadczyć. To, że Tobie się nie podoba wprowadzenie związku Cesare z Lukrecją, nie oznacza, że innym również. Ja oczywiście za kazirodztwem nie jestem, nie tylko ze względów etycznych. Serialowy romans został jednak tak pięknie ukazany, że nawet czasami zapominałam, że oni są rodzeństwem ;) Co do wątku Micheletto muszę przyznać rację. Nie mam nic do związków homoseksualnych, ale tutaj zostało to pokazane w nieprzyjemny dla widza sposób.

fucking_positive

Przecież to rodzina Borgia,taki skandal to u nich normalka hehe. swoją drogą Showtime(jak sam Micheletto) popelnij szybką i cichą egzekucje,widać nie liczą się z widzem który związał się z tym serialem.Nie chce mi sie wierzyć że nie mają kilku dolców na pozamykanie wątków,i jakieś logicznie zwienczenie.

Cios poniżej Pasa!!!!!Wstydz sie Showtime

ocenił(a) serial na 10
Rrrr

http://bringbacktheborgias.tumblr.com/post/53032916413/bring-back-the-borgias-sa vetheborgias zachęcam do przyłączenia się !!

ocenił(a) serial na 8
klikk12

Przecież romans Cesara i Lukrecji jest oparty na fakcie. Czemu twórcy serialu mieliby nie wykorzystać tak intrygującego, a na dodatek autentycznego materiału na wątek. Poza tym już od pierwszego odcinka da się zauważyć, że ich relacje(dialogi, gesty, to, jak na siebie patrzą) nie są typowymi dla rodzeństwa.

ocenił(a) serial na 6
raVadrian

Na jakim fakcie? Chyba na takim z książki Puzo, bo w innych źródłach historycznych, z którymi się zapoznałam, było coś innego napisane. Plotki o rozpustnej Lukrecji, która miała spać ze swoim ojcem i bratem, wymyślali Sforza i jego otoczenie (taka mała wendeta za zrobienie ze Sforzy impotenta). Nie ma żadnych dowodów na to rzekome kazirodztwo, bo ogólnie część tych wszystkich rewelacji o Borgiach to wierutne bzdury, które można umieścić na liście "faktów" typu: matka Hitlera była Żydówką. W żaden sposób udokumentowane to nie jest, ale wszyscy o tym wiedzą. Nie chcę być złośliwa, ale... Ludzie! Czytajcie coś więcej niż wikipedię i powieści, w których fantazja autora wznosi się wysoko ponad Broad Peak, to naprawdę nie boli.

Pozdrawiam;>

ocenił(a) serial na 10
salmaatache

A może po prostu jest to swojego rodzaju chwyt marketingowy i 4 sezon nakręcą, patrząc na reakcje niezadowolenia. Jest afera-jest oglądalność i większe zainteresowanie...
Chciałabym żeby tak było...

salmaatache

"Gra o Tron" wraca powoli na tory książkowe, mimo to wiele już utraciła brakami w drugim sezonie. Oglądam ją z coraz mniejszym zaciekawienie.
A "Rodzina Borgiów" się rozkręciła! Trzeci sezon wprowadził nas w najciekawsze momenty życia Cezara i Aleksandra, a ci łaskawi panowie go kasują. To ja dziękuję bardzo - nie zaczyna się serialu historycznego, aby później go nie skończyć! Historii nie da się przerwać. >.<

ocenił(a) serial na 10
salmaatache

To są tylko plotki ! I tyle w tym temacie

ocenił(a) serial na 10
aaanetkaaa22

skąd pewność?

ocenił(a) serial na 9
salmaatache

http://nooooooooooooooo.com/ :(((
Dopiero kończę drugi sezon, ale miałam nadzieję, że jeszcze będę miała dużo do oglądania. To bardzo nie fair w stosunku do widzów.

ocenił(a) serial na 8
salmaatache

Gdyby nie tracili przez te trzy sezony czasu na niepotrzebne pierdoły to zmieściliby całą historię w 30 odcinkach.

Po prostu producent na początku nie wiedział czy serial chwyci czy nie i na wszelki wypadek rozwlekł scenariusz tak by w razie czego dało się nakręcić 100 sezonów. No, a że nie chwycił to przerwał po 3 i on na swoje wyszedł bo kto obejrzał ten obejrzał, a widzom pozostał niedosyt.

Richtie

To prawda, dużo czasu zmarnotrawili. Czekałam na pojawienie się Leonarda da Vinci lub choćby sensowne zamknięcie całości. Przy dojściu jedynie do początku wojen w Italii Północnej z Cezarem w roli głównej nie sposób tego dokonać. Książka kończy się - jeśli dobrze pamiętam - śmiercią Cezara. W tym tempie prowadzenia fabuły producenci potrzebowaliby na realizację całej powieści jeszcze przynajmniej 2 sezony.

ocenił(a) serial na 8
_LG_

człowieku SPOILER!!! Jestem w trakcie czytania książki a ty wyskakujesz jak się książka kończy. Boże ogarnij się!!!

Dirty_Elwira

Z tego co ja się doczytałam na jakimś amerykańczańskim forum dotyczącym serialu, to miał się on zakończyć samotną śmiercią Rodriga, tak więc nie zobaczyli byśmy na pewno śmierci ani Cezara, ani Lukrecji, ani tego jak np Cezar układał się papieżem, którym de facto został della Rovere. Była tam cytowana wypowiedź reżysera, zaraz po premierze 3 sezonu. A realizację anulowano najprawdopodobniej z powodu produkcji Ridleya Scotta i Showtime, która też ma mieć tematykę o Stolicy Apostolskiej. Podobno nie chciano narażać się na straty widzów Borgiów, co miało już miejsce wraz z 3 sezonem. (Strzelam, że to dla tego, że w sezonie 3 jest znacznie mniej sexu:D). Nie wiem czy wiecie o wielkiej akcji wysyłania sardynek do ludzi z produkcji serialu na znak protestu. W każdym razie odtwórca roli Cezara też wyraził niezadowolenie z powodu przerwania produkcji.

karola_korys

Wiesz może co to za nowy serial o Stolicy Apostolskiej ma powstać?

Dirty_Elwira

Od kiedy to na forum filmowym nie można zdradzać treści książek? Śmierć Cezara nie powinna być dla nikogo zaskoczeniem... podobnie jak innych. Żyli w niebezpiecznych czasach

_LG_

Już ktoś napisał, że planowano zakończyć serial śmiercią Aleksandra (też o tym czytałam), co zresztą byłoby dobrą konkluzją, bo jego śmierć była końcem wpływów rodziny. Twórcy pewnie rozpisali serial po Ironsa, nie chcieli ryzykować odcinków bez niego. Rodrigo został papieżem w 1492, wtedy zaczyna się 1 sezon. Przeciętnie wychodzi ok. 3 lat na sezon, więc wszytsko by sie zgadzało ;) Na 4 pewnie miały przypaść ostatnie 3 lata panowania Aleksandra.

Melting

A 4 sezonu szkoda, mógł być najciekawszy ze wszystkich. Cezar w końcu jest Cezarem, a oni nie pozwalają mu poszaleć ;>

Melting

z lukrecją nawet dobrze nie poszałał, na ocierke raptem pare razy..... :D

ocenił(a) serial na 10
salmaatache

Totalny brak szacunku dla widzów. Jestem załamana, że to już koniec :(

ocenił(a) serial na 10
salmaatache

Showtime przecholowało

ocenił(a) serial na 8
salmaatache

ten serial jest dla ludzi myślących, z ambitnym przesłaniem, dlatego amerykaćy go odrzucili. Wolą oglądać sieczkę co 5 minut nie zmuszajacą do myślenia. Serial dla mnie naprawdę dobry (jestem w 2 sezonie) ale czegoś mi brakuje, moze większego rozmachu, albo scen batalistycznych - bo co dochodzi do walki, to Francuzi uciekają - ale to się pewnie zmieni jak Cezar ruszy na Romanie.
Brakuje mi też nieco zwrotów akcji i zagęszczenia spisków, jest za dużo wątków miłosnych - no ale to serial historyczny i naprawdę dobre kino.

Dziwie się tylko ludziom, dla których tens erial to przykład antyklerykalyzmu. Bynajmniej nie można oceniać po polityce Borgiów całego kościoła. To ludzie którzy dopchali się na siłę do władzy papieskiej i z kościołem nie mają nic wspólnego. Niemniej, symonia w tamtych czasach była chyba cechą narodową całej Italii:)

ocenił(a) serial na 9
salmaatache

No to zajebiście....A na dalsze sezony takich stolców jak demony da Vinci czy The following kto jednak kasę wyłoży - jednak Amerykanie to debile...

salmaatache

dobrze już dobrze.... drodzy filmwebowicze... proponuje na otarcie łez przeczytać genialną książke Mario Puzo " Rodzina Borgiów " moim zdaniem jest lepsza od ojca chrzestnego. Tym bardziej dla tych którzy z historią borgiów mieli do czynienia tylko i wyłącznie na ekranach telewizorów, gorąco polecam Tomasz Knapik.

salmaatache

3 sezon był gorszy od pozostałych, więc może to nie taki głupi pomysł, ale liczyłam chociaż na film pełnometrażowy.

ocenił(a) serial na 8
salmaatache

Tak bez uprzedzenia? Nienawidzę takich niedokończonych seriali. :(

ocenił(a) serial na 10
salmaatache

To jedno z większych nieporozumień :P Świetny, dynamiczny, wciągający serial pełen naprawdę dobrych ról i... nagłe zakończenie w tak smakowitym momencie. Naprawdę przydałby się film telewizyjny wieńczący dzieło, albo chociaż spin-off ;)

użytkownik usunięty
salmaatache

tylko siasci plakac ... ale sex w Wielkim miescie bedzie mial jeszcze z 5 kontynuacji kinowych ... wszedzie pustaki i bananany :(

użytkownik usunięty
salmaatache

Wielka szkoda że to koniec serialu. Zastanawiałam się nawet dlaczego finałowy odcinek się tak zakończył.
Bardzo dobra produkcja. Każdy odcinek trzymający w napięciu. Pomijając już to, że pewne historyczne fakty zostały "nieco" zmienione. Gra gł.aktorów to kwintesencja ich prawdziwego talentu aktorskiego ( zwłaszcza J.Irons, F.Arnaud ).
Będzie brakować.