PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9200}
7,4 2,9 tys. ocen
7,4 10 1 2883
Rodzina Połanieckich
powrót do forum serialu Rodzina Połanieckich

Wreszcie na DVD

ocenił(a) serial na 9

"Rodzina Połanieckich" wreszcie wyszła na DVD. Serial wydała TVP. To jeden z najlepszych polskich filmów kostiumowych. Kto jest choć troche sentymentalny, lubi filmy o miłości i w dodatku z epoki oraz chce zobaczyć dobrych aktorow (Anna Nehrebecka, Anna Milewska, Andrzej May, Czesław Wołłejko, Jan Englert, Andrzej Seweryn, Ewa Szykulska, Andrzej Chrzanowski, Marek Barbasiewicz, Teresa Lipowska, Ewa Żukowska, Leonard Pietraszak, Bronisław Pawlik itd.) powinien ten film obejrzeć.
Ja widzialam go wielokrotnie i ciesze sie, że wreszcie mam go na DVD (moja kaseta VHS była juz bardzo zdarta... ). Niektore dialogi znam na pamiec ;)
Jak na tamte czasy (1978 r.) budzet filmu musial byc duzy (scenografia, kostiumy, wnetrza, powozy), choc niestety Szwajcarie zagraly nasze Karkonosze, ale za to Wenecja jest autentyczna. Lubię zgadywać miejsca, gdzie kręcono poszczególne sceny: dworki, ulice.
Dzis taki film jak ten kosztowalby jeszcze wiecej ... w dodatku kostiumowce już u nas raczej nie powstają ...

margotte

Dobrze wiedzieć. Jakoś nie dane było mi nigdy obejrzeć tej produkcji, a bardzo lubię klimat tamtych czasów. Prędzej czy pozniej sobie kupię i mam nadzieję, że się nie zawiodę :)