Jak dla mnie jest to świetny serial, który idealnie wpasował się w polskie realia.
Wiele osób jako główny zarzut przedstawia fakt, że Boscy nie chodzą do kościoła co niedziele. Ale spójrzmy na wiele Polskich rodzin, do kościoła w większości chodzą tylko a Boże Narodzenie, albo Wielkanoc, bo taka jest tradycja. Było kilka religijnych momentów, ale przecież nie temu poświęcony jest serial, nie ma on nawracać niewierzących, a po prostu bawić.
Kolejnym argumentem jest to, że Boscy są za bogaci. Też nie jest to prawdą. Mogę się pokusić o stwierdzenie, że przestawiają średnią rodzinę właśnie z ich czasów. Teraz posiadanie domu jest o wiele trudniejsze niż te 20 lat temu. Z drugiej strony każdy może wziąć kredyt i pokusić się o ładny samochód czy PSa (druga sprawa, że nie jest on drogi), a nawet nowoczesny komputer lub telewizor.
Następna rzecz która jest zarzucana to złe wychowanie dzieci i fatalne wzorce. Należy pamiętać, że jest to serial rozrywkowy, a dobrzy rodzice będą kontrolować to co ich dziecko ogląda. wobec czego nie ma co się obawiać o wypaczenie młodych umysłów.
Rodzinka.pl przedstawia schemat wychowanie, który powszechny jest w wielu rodzinach.
No i ten serial oddaje polskie realia dużo lepiej niż rodzinka. Mieszkanie komunalne w bloku to dla Ciebie melina? W porównaniu z domkiem na przedmieściach może i tak. Alkoholizm to problem bardzo powszechny i wcale nie typowy dla niższych warstw społecznych. Ferdek tylko od czasu do czasu zaleje się w trupa u Stasia i tyle. A skala problemu jest dużo większa.
Mieszkanie z wspólną toaletą na korytarzu? Tak, dla mnie to melina i patologia (chyba, że mówimy o akademiku, ale to co innego).
Jest wiele starych domów w dawnych dzielnicach robotniczych, gdzie jest wspólną toaleta na piętro. Nie jest to raczej wygodne, ale nic w tym nienormalnego. Chyba nie znasz znaczenia słowa patologia, ani tym bardziej melina.
Czyli wg. Ciebie takie mieszkania z wspólną toaletą są częstsze od domków jednorodzinnych? Z jakiego miasta ty pochodzisz? :D
Nie mówię, że są częstsze, bo nie prowadzę takich statystyk, ale stwierdzam, że są i nie są ogólnie uznawane za odstępstwo od normy. Jaką Ty niby tam widzisz patologię? To, że nie są bogaci i czasami nadużywają alkoholu to już patologia? Miałam rację, Ty nie wiesz, co to jest patologia i obyś nigdy się nie dowiedziała na własnej skórze.
Tak, alkoholizm to patologia, jak najbardziej. Jak uważasz, że Świat według Kiepskich to tylko alkoholizm to nie dość dokładnie oglądałaś. Zresztą Ferdek to jeszcze nie jest ciężki alkoholik.
Kradzież pieniędzy starszej kobiecie? Wystarczyło mi kilka odcinków by wyrobić sobie zdanie i kompletnie się do tego zniesmaczyć.
Kilka odcinków? No to po co ja z Tobą o tym rozmawiam, skoro, jak widzę, nie mamy podstaw do tego?
:) Czyli ok. 10 odcinków serialu to za mało, aby zachęcić, albo zniechęcić się do niego i wyrobić sobie opinie, ok.
Przepraszam, ale więcej nie mam zamiaru katować się takim syfem.
Mówię, że jak dla kogo. Tobie może wystarcza, ok, jak wolisz przesłodzoną i sztuczną rodzinkę to nie będę się kłócić, o gustach się nie dyskutuje.
Uważam że ludzie zatrudnienie na stanowiskach Ludwika i Natalii we dwoje mogą spokojnie wyciągnąć z 10 tys.
Boże powiedz mi że Ty nie mówisz serio z tego co wyczytałem z twoich komentarzu nie masz nawet najmniejszego pojęcia jak wygląda prawdziwe życie. Przypominasz mi trochę Izabela Łęcką która żyje we własnym świecie, wiecznie przebywanie w twoim otoczeniu spowodowało że zatraciłas rozeznanie co jest rzeczywistościa a co głupkowatą komedyjką. Jeżeli sądzisz że Boscy żyją jak przeciętni ludzie to musisz być naprawde upośledzona, Moi rodzice harowali po 12 godzin i z 3 dzieci nie było takich luksusów , przeciętny człowiek zarabia 1200-1500 zł ( nie mówie o Warszawie bądz Wrocławiu gdzie pensje są wyższe). Bez znajomości cięzko wgl znaleśc pracę a co dopiero lepiej płatną, gdziekolwiek pójdziesz to dostaniesz najniższa krajową. Jedynie kreatywnościa i pracowitościa można sie wybić. Co do serialu, jestem oburzony ponieważ dzieci w wieku 12-14 lat oglądają te gówno i tracą rozeznanie uważaja że ważny jest tylko kasa, brak szacunku do rodziców to jakaś kpina w tym serialu. Żebyś się nie zdziwiła jak za pare lat jak bedziesz miała własne dzieci, dziecko bedzie chcialo kasy żeby do kibla pójsc a jak mu nie dasz to zrobi gdzie popadnie.
A ja jestem oburzona, że rodzice pozwalają to oglądać dzieciom.
Swoje dzieci wychowam odpowiednio, tym się nie przejmuj.
Czy uważasz że jesteś zdolna upilnować 12-14 letnie dziecko, to współczuje, serial leci o róznych godzinach w których Ty możesz być w pracy, zaś dziecko w domu. Komedia nie najgorsza jednak dzieci które widzą tylko kase tak negatywnie na mnie działają że musiałem dać tylko 3.
To jest kwestia wychowania. Nigdy nie oglądałam czegoś czego rodzice mi nie pozwolili. Przecież mieli ku temu powody.
Ty może tak ale nie wszyscy postępują tak jak Ty, zakazany owoc smakuje najlepiej, jak dla mnie komedia nie najgorsza jednak przeznaczona dla osób +16
Jedyne z czym się zgodzę z Tobą to, to, że gdyby każda kobieta wyglądała jak Natalka to aż miło by było popatrzeć, ALE to JEST NIEREALNE jak na polską rzeczywistość.
A poza tym to weź Ty lepiej zejdź z tego księżyca bo jesteś albo tak rozpieszczoną dziewoją, albo faktycznie się w główce poprzewracało. Że ta rodzina to standad? Buhahaha. To taki żart francuskiego pieska, czy naprawdę już Ci się światy pomyliły? :D
Strasznie dużo osób zazdrości serialowej rodzince takiego życia (być może przez zawiść, nie wiem), a Ty piszesz, że to normalne życie? No to pozdrów ode mnie studentów którzy nie są w stanie znaleźć pracy i emigrantów.
Weź dziewczyno lepiej zejdź na Ziemię, a nie takie głupoty wypisujesz.
Radzę zainteresować się troche tym co się dzieje na świecie i w Polsce może wtedy trochę otrzeźwiejesz. Ludzie uciekają z polski bo bida aż piszczy z całą pewnością wyjechali z dobrobytu i dlatego że posiadali 2 samochody, patrz dalej na głupią średnią krajową która wynosi 3.5 tysiaka... No tak zapomniałem przecież dlatego że ludzie zarabiają po 3.5k jeżdza 20 letnimi autami bodajże srednia to 16 lat... Fantastycznie niskie bezrobocie wszyscy zarabiający w krocie, no tak zapomniałem że dwie znajome po studiach w Krakowie pracują w Tesco za 1400 zł no tak ale przecież one mogą zmienić prace no tak zapomniałem ze jedyną opcją jest pójście na zasiłek 300 zł... hmm fantastycznie no ale przecież wrócą sobie do ciepłego domku po pracy.... a fakt wynajmują kawalerke... :D Dziewczyno jesteś śmieszna, irytująca, bez wiedzy nie znasz rzeczywistości a patrzysz przez jakiś głupi pryzmat, współczuje tylko i powiem że własnie przez tak ograniczonych ludzi jak Ty jest tak źle jak jest. Pozdrawiam.
Oglądałem ten serial i w ogóle mnie nie śmieszył. Pewnie to dlatego że jedna scena= jeden żart.
A co do lewackich poglądów.... teraz to jest w każdym serialu, więc, za dużo.
Chyba naprawde Ci sie cos w glowce musialo poprzestawiac skoro uwazasz, ze kazdego stac na kredyt. A co do serialu to za odzywki dzieciakow do matki czy ojca to bym lała nie patrxzyla. Jak dzieciak moze nie szanowac rodzica i sie tak odzywac. Jak mozna takie cos w ogole nagrywac. To jest zenujace
Ależ weź nie drażnij księżniczki z bajeczkowni, dobrze? Przecież wyraźnie napisała, że stworzyła posta rok temu a wtedy wszyyyyyscyyy byliśmy taaaacy booogaciii że kredyt kredytach kredytem poganiał. Nie pamiętasz tych czasów prosperity? :D
No ale moja droga, wiesz, jak to jest - klapki na oczach i jedziemy przez życie :D
Tak jak pisała autorka wątku - wie, ile ona zarabia. Ile zarabiają jej znajomi, jej rodzice, jej facet, więc... WSZYSCY w Polsce tyle zarabiają! ;] Dzieci, które ledwo co wyrobiły sobie dowody osobiste zakładają wątki na forach i dzielą się z nami swoimi "mądrościami życiowymi" l]