Jeśli rozdzielenie polega jedynie na podziałem jaźni do dlaczego laska z nowej grupy Marka zastanawiała się jak wygląda niebo? Chyba pamięć z PRZED rozdzielenia powinna być zachowywana. Czy przy podziale czyszczą też pamięć, jeśli tak to jakoś wybiórczo... to się sensu nie trzyma. Ktoś ma jakieś wyjaśnienie?
przecież rozdzielenie polega właśnie na tym, że w człowieku są dwie osobowości i ta, która pracuje nie wie co jest poza tym budynkiem, bo to jej jedyny świat; oni nie wiedzą nic o swoim zewnętrznym życiu
ja to wiem, inaczej to ujmę. idziesz do Lumon zatrudniasz się i poddajesz rozdzieleniu, co się nagle dzieje z pamięcią z przed rozdzielenia, bo jak jest to budowanie całkowicie nowego bytu to skąd te szczątkowe wspomnienia autora książki lub też wyuczone zwykłe czynności jak parzenie kawy?
Czip jest tak zrobiony, żebyś wiedział jak żyć, ale żebyś nie pamiętał kim jesteś i tyle.
To chyba na zasadzie utraty.pamieci krótkotrwałej ze nie wiesz np czy masz zone ale umiesz myc zeby,sznurowac buty itp.
Nie pamietacie jak w pierwszym sezonie tuz po pierwszym przebudzeniu w Lumon zadaja im pytania kontrolne i sa tam ogolne pytania o swiecie, na ktore znaja odpowiedz:
Mark: Question three, please name any US state or territory.
Helly: I don’t know. Delaware. What is this?
Mark: Delaware.
Mark: Unknown. So that’s unknown, unknown, Delaware, unknown, unknown.
https://severance.wiki/good_news_about_hell_transcript
Ja też znalazłem coś co się "nie klei" więc zarzucę:
Serial dzieje się we współczesych latach powiedzmy 2020~2023 a w miejscu gdzie pracują w dziale MDR ale też w kilku innych miejscach widzimy komputery z lat 80-tych rzędu 286 z niecałym 1 MB RAM-u i monitorkiem 10 cali w który trzeba "wlepić" gały żeby coś tam zobaczyć.
Dlaczego oni używają takich szrotów których nawet do skupu złomu nie opłacało by się zawieźć? Wyraźnie kłoci się to z technologią bo z jednej strony zaawansowany chip który pozwala na rozdzielenie osobowości a z drugiej stare zapomniane już komputery na poziomie filmu "Gry wojenne" (1983)
ich komputery wcale nie są przestarzałe. gdy helly wyrobiła normę pokazała się animacja 16-bitowa z doskonałym dźwiękiem, więc to na pewno nie są komputery z lat 80. te komputery mają wyglądać na proste i nieskomplikowane, podobnie jak wszystko co ich otacza. prosty jest tylko program, na którym pracują.
Tez zwróciłem na to uwagę. Telefony których używaja są sprzed ery smartfonów natomiast samochody są z lat 90-tych. Może to celowy zabieg, pokazujący, że mamy do czynienia z alternatywnym światem?
rozdzielenie, by działać, powinno usunąć z pamięci wszystkie uczucia i pamięć osobistą. zostaje tylko podstawowa wiedza ogólna i umiejętności samozachowawcze.
wspomnienia o tym jak wygląda niebo i co czujesz jak je widzisz zostałyby w takim wypadku uznane za szkodliwe, więc byłyby wykasowane, bo gdybyś wiedział jak wygląda to mógłbyś chcieć je zobaczyć, czyli opuścić biuro. podobnie jak wiedza o rodzinie czy posiadanie hobby.
więc będziesz wiedział, ze niebo jest niebieskie i są na nim białe chmury, ale będzie to wiedza jak byś widział je na obrazku w książce dla dzieci, a nie osobiste przeżycie wynikające z doświadczenia.
dlatego się zastanawiali, bo wiedzieli co to, ale nigdy tego nie doświadczyli.
Dokładnie też tak to rozumiem. To tak jak jest np ze Statuą Wolności albo wieżą Eiffla. Każdy wie jak wyglądają ale nie każdy widział je na prawdę. Jestem w stanie je od siebie odróżnić i gdybym zobaczył je na własne oczy to bym wiedział jak się nazywają. Ale ich nie widziałem.
Ja zauważyłam coś drobniejszego - w pierwszym sezonie Harmony podgląda Marka przez okna ich domów. Tyle że oni mieszkają obok, a naprzeciwko siebie, a ściana domu Harmony granicząca z domem Marka nie ma okna.
Sceny w domu / przed domem Marka nagrywali na tym osiedlu:
41°06'00.6"N 73°55'38.3"W (wklep do google maps)
Sporo tu tych domków i nie wiem który to Marka a który harmony a to że w jednym ujęciu są okna naprzeciw obu domów a w innym nie to....może ktoś się p****olnął przy montażu?
UPDATE: A tu jeszcze znalazłem tą knajpkę "Pip's bar"
42°04'16.1"N 74°18'27.5"W