Rozdzielenie (2022)
Rozdzielenie: Sezon 2 Rozdzielenie sezon 2, odcinek 1
odcinek Rozdzielenie (2022)

Rozdzielenie | Witamy, pani Cobel

Hello, Ms. Cobel 48m
7,4 801  ocen
7,4 10 1 801
Rozdzielenie
powrót do forum s2e1

Jeśli rozdzielenie polega jedynie na podziałem jaźni do dlaczego laska z nowej grupy Marka zastanawiała się jak wygląda niebo? Chyba pamięć z PRZED rozdzielenia powinna być zachowywana. Czy przy podziale czyszczą też pamięć, jeśli tak to jakoś wybiórczo... to się sensu nie trzyma. Ktoś ma jakieś wyjaśnienie?

ocenił(a) serial na 8
L_Rebel99

przecież rozdzielenie polega właśnie na tym, że w człowieku są dwie osobowości i ta, która pracuje nie wie co jest poza tym budynkiem, bo to jej jedyny świat; oni nie wiedzą nic o swoim zewnętrznym życiu 

ocenił(a) serial na 10
alex2000_fw

ja to wiem, inaczej to ujmę. idziesz do Lumon zatrudniasz się i poddajesz rozdzieleniu, co się nagle dzieje z pamięcią z przed rozdzielenia, bo jak jest to budowanie całkowicie nowego bytu to skąd te szczątkowe wspomnienia autora książki lub też wyuczone zwykłe czynności jak parzenie kawy?

ocenił(a) serial na 9
L_Rebel99

Czip jest tak zrobiony, żebyś wiedział jak żyć, ale żebyś nie pamiętał kim jesteś i tyle.

ocenił(a) serial na 7
L_Rebel99

To chyba na zasadzie utraty.pamieci krótkotrwałej ze nie wiesz np czy masz zone ale umiesz myc zeby,sznurowac buty itp.

L_Rebel99

Nie pamietacie jak w pierwszym sezonie tuz po pierwszym przebudzeniu w Lumon zadaja im pytania kontrolne i sa tam ogolne pytania o swiecie, na ktore znaja odpowiedz:  
Mark: Question three, please name any US state or territory.
Helly: I don’t know. Delaware. What is this?
Mark: Delaware.
Mark: Unknown. So that’s unknown, unknown, Delaware, unknown, unknown.
https://severance.wiki/good_news_about_hell_transcript

ocenił(a) serial na 6
L_Rebel99

Ja też znalazłem coś co się "nie klei" więc zarzucę:

Serial dzieje się we współczesych latach powiedzmy 2020~2023 a w miejscu gdzie pracują w dziale MDR ale też w kilku innych miejscach widzimy komputery z lat 80-tych rzędu 286 z niecałym 1 MB RAM-u i monitorkiem 10 cali w który trzeba "wlepić" gały żeby coś tam zobaczyć.

Dlaczego oni używają takich szrotów których nawet do skupu złomu nie opłacało by się zawieźć? Wyraźnie kłoci się to z technologią bo z jednej strony zaawansowany chip który pozwala na rozdzielenie osobowości a z drugiej stare zapomniane już komputery na poziomie filmu "Gry wojenne" (1983)

Frank_waters

ich komputery wcale nie są przestarzałe. gdy helly wyrobiła normę pokazała się animacja 16-bitowa z doskonałym dźwiękiem, więc to na pewno nie są komputery z lat 80. te komputery mają wyglądać na proste i nieskomplikowane, podobnie jak wszystko co ich otacza. prosty jest tylko program, na którym pracują.

ocenił(a) serial na 9
Frank_waters

Tez zwróciłem na to uwagę. Telefony których używaja są sprzed ery smartfonów natomiast samochody są z lat 90-tych. Może to celowy zabieg, pokazujący, że mamy do czynienia z alternatywnym światem?

L_Rebel99

rozdzielenie, by działać, powinno usunąć z pamięci wszystkie uczucia i pamięć osobistą. zostaje tylko podstawowa wiedza ogólna i umiejętności samozachowawcze.
wspomnienia o tym jak wygląda niebo i co czujesz jak je widzisz zostałyby w takim wypadku uznane za szkodliwe, więc byłyby wykasowane, bo gdybyś wiedział jak wygląda to mógłbyś chcieć je zobaczyć, czyli opuścić biuro. podobnie jak wiedza o rodzinie czy posiadanie hobby.
więc będziesz wiedział, ze niebo jest niebieskie i są na nim białe chmury, ale będzie to wiedza jak byś widział je na obrazku w książce dla dzieci, a nie osobiste przeżycie wynikające z doświadczenia.
dlatego się zastanawiali, bo wiedzieli co to, ale nigdy tego nie doświadczyli.

ocenił(a) serial na 9
Merciusz

Merciusz- kolejny raz się kłaniam za komentarz :)

Merciusz

Dokładnie też tak to rozumiem. To tak jak jest np ze Statuą Wolności albo wieżą Eiffla. Każdy wie jak wyglądają ale nie każdy widział je na prawdę. Jestem w stanie je od siebie odróżnić i gdybym zobaczył je na własne oczy to bym wiedział jak się nazywają. Ale ich nie widziałem.

L_Rebel99

Ja zauważyłam coś drobniejszego - w pierwszym sezonie Harmony podgląda Marka przez okna ich domów. Tyle że oni mieszkają obok, a naprzeciwko siebie, a ściana domu Harmony granicząca z domem Marka nie ma okna.

ocenił(a) serial na 6
oooo_3

Sceny w domu / przed domem Marka nagrywali na tym osiedlu:
41°06'00.6"N 73°55'38.3"W (wklep do google maps)

Sporo tu tych domków i nie wiem który to Marka a który harmony a to że w jednym ujęciu są okna naprzeciw obu domów a w innym nie to....może ktoś się p****olnął przy montażu?

UPDATE: A tu jeszcze znalazłem tą knajpkę "Pip's bar"
42°04'16.1"N 74°18'27.5"W