Rozdzielenie (2022)
Rozdzielenie: Sezon 2 Rozdzielenie sezon 2, odcinek 5
odcinek Rozdzielenie (2022)

Rozdzielenie | Koń trojański

Trojan’s Horse 46m
7,5 608  ocen
7,5 10 1 608
Rozdzielenie
powrót do forum s2e5

Po zakończeniu 3 odcinka wszyscy liczyli że serial nabierze tempa, że reintegracja zmieni Marka w "Poszukiwacza zaginionej Gemmy" a dostaliśmy wydarzenie (4) reintegracyjne na świeżym powietrzu.
5 odcinek pokazuje że reintegracja Marka następuje wolno albo nawet bardzo wolno. Pojawiają się sekundowe przebłyski u inni oraz niepokojący kaszel. Ponownie na koniec odcinka twórcy fundują nam mini Cliffhanger. Mark ma dłuższy przebłysk słów Gemmy, widzi korytarze a nawet samą panią Casey. Słabo. Dla mnie kolejny słaby odcinek. Wszystko co się w nim dzieje już dawno wiemy lub przewidzieliśmy że nastąpi.

- widzimy kuriera do holu eksportowego (Felicja już o tym wspominała)
- spotkanie Natalii, Drummonda z Heleną ( niczego nie wnosi, to że Helena jest wredna już wiedzieliśmy wcześniej)
- ocena pracy Milchicka ( pokazuje że całe spotkanie integracyjne to jego pomysł i wykonanie i okazuje się wielką klapą . Seth zbiera za swój cały wysiłek i trud punkty ujemne) - A tyle było domysłów i teorii o 4 odcinku a tu taki pusty balonik z którego uszło powietrze.
- Irv spotyka Burta a ten zaprasza go na drogie wino. ( że to sie stanie wszyscy już dawno wiedzieli. Musiało to nastąpić bo podaczs "Nadgodzin" Irv walił w drzwi Burta i jakoś musiało się to odbić ich spotkaniem. Wcześniej czy później.)
- Pomijam rozmowę Rickena z Devon o książce. ( ....)
- Pogrzeb był tylko po to aby Dylan odnalazł wskazówki Irva za obrazem. (Tylko czemu ich nie zabrał ze sobą i nie pokazał Markowi ???) trudno wyjaśnić.
-Ciekawy jest fragmencik w którym Helena obserwuje wychodzącego Marka. Ale po co ? Zakochała się w walentynki ? Chce z nim porozmawiać prywatnie i śledzi gdzie mieszka ? To jest ciekawe.
- W sieci jest ciekawa teoria że kurierem do holu eksportowego był sam Kier Eagen bo był w spisie występujących osób w filmie a dodatkowo Milchick snuł opowieść że Kier dawniej tak robił naśladując króla Szwecji.
- Ciekawy jest też Milchick z dokręconą śrubą który skraca smycz Markowi w windzie. Będą ostre zmiany.
- Dziwi mnie zachowanie Helly, która powinna wypytywać co widzieli i robili podczas nadgodzin i sama opowiedzieć co sama widziała. Przecież najlepiej zachowała się z nich wszystkich. TYmczasem po wpadce Heleny wszyscy mają Helly w d.. ( w nosie)

Tylko tych ciekawych rzeczy jest tak mało że odcinek skróciłbym do 20 minut. Ogólnie : Słabo.

torgal

Dokładnie, można było odcinek bardzo skrócić. Serial powoli schodzi na psy i coraz bardziej zapowiada się na trzeci sezon. Naprawdę można było zrobić dwa świetne sezony, ale kasa jest kasa.

MisiekTV

3 sezon jest zapowiedziany że będzie, więc wszystko trzeba tak rozciągnąć aby zapełnić kolejne 10 odcinków.

torgal

Mnie to interesuje, dlaczego outie Helly powiedziała Markowi, że to co widziała na zewnątrz, jej życie jest powodem do wstydu? Bo o ile to, że się z nim przespała, to może mieć kilka powodów: po pierwsze żeby nim manipulować, po drugie że naprawdę może ją pociąga, no czy po prostu że... jej się chciało. ;) Ale na cholerę mu przy tym mówić, że wstydzi się widząc jak żyje jej outie (którą była ona sama...). Nie rozumiem tego absolutnie.

Prynt

Helena na zimowym wydarzeniu integracyjnym udaje Helly. Wcześniej opowiedziała wszystkim że podczas "Nadgodzin" widziała że jest samotną nudziarą oglądającą filmy przyrodnicze w nudnym pomieszczeniu. Mimo że Irv podważa jej opowieść o nocnym ogrodniku to ona dalej tkwi w tym kłamstwie. Nie może się z niego wyplątać. Mówi Markowi : "Nie podobało mi się kim tam byłam. Było mi wstyd." Kiedy Mark dopytuje : Kim byłaś ? Ma dylemat : Powiedzieć prawdę czy dalej wymyślać kłamstewka. Nie przewidziała takiego obrotu sprawy i tego pytania. Nie wie co zrobić.

torgal

Doskonale rozumiem, że udaje, rozumiem też że mogło być kilka powodów dlaczego się z nim przespała, ale nie rozumiem po co jakieś zwierzenia, że wstydzę się tego kim jest mój outie, które tylko prowokuje pytania o to kim tam jest. "Wtyka" wszechczasów.

ocenił(a) serial na 8
torgal

@torgal
Skąd Dylan wiedział o wskazówkach? Dlaczego naciskał na pogrzeb, by dostać się do tych wskazówek? Skąd było wiadomo w jakim pomieszczeniu odbędzie się pogrzeb i gdzie Irv mógł zostawić ślad po sobie? I kiedy zostawił te zapiski za plakatem? Coś przegapiłem

A wracając do Helly która to niby wstydzi się kim jest jej outie, to przecież od pierwszego odcinka w LUMONIE to Helena podawała się za Helly. Dopiero w E05S02 wraca Helly. Czyż nie?!

woocioo

Przy wodospadzie ostatnie słowa Irva do Dylana to "Hang in There!" powtórzone dwukrotnie.
Na Pogrzebie był plakat z takim właśnie podpisem : "Hang in There!". Dylan skojarzył jakoś i zaczął szukać.
Natomiast bardzo ciekawe pytanie : Jak Irv wszedł do tego pokoju aby ukryć tą wiadomość ? Kiedy to zrobił ?
Nikt się nad tym nie zastanawiał ale też nie ma w odcinku sceny w której Felicja dyktuje mu droge do tego holu.
Czy Irv doszedł do tego miejsca ? Jak wszedł do dawnego pokoju socjalnego ? Więcej pytań niż odpowiedzi generuje ten serial może dlatego tak wciąga.
W całym 2 sezonie Helena udaje Helly. W scenie w której mówi że się wstydzi siebie tej na zewnątrz to mówi Helena udająca Helly. Dopiero w 5 odcinku w Lumon pojawia się prawdziwa Helly.

ocenił(a) serial na 8
torgal

Jak dla mnie to dobrze wybrnęli, bo reintegracja w 3 i comming out Heleny w 4 to było za wiele w sensie za szybko
Wątek Irvinga jak widać też nie jest skończony. Do kogo dzwoni z budki i dlaczego maluje te obrazy?

Logan87

Irv jako były wojskowy szpieguje dla jakiejś agencji przeciwkoLumonowej. Dokładnie jeszcze nie zdradzili jakiej. Do tej agencji należy też Reghabi. Irv malował obrazy, nie spał i katowała się muzyką aby nie usnąć aby w ten sposób przesłać swojemu "inni" w Lumon informacje o holu eksportowym. Irv w Lumon często jest niewyspany i przysypia i śni mu się czarna farba. Właśnie przez sen chce wskazać mu cel do którego dąży. Odkryć gdzie jest ten hol wejść tam i dostać się na poziom testowy. Ostatecznie "inni" Irva dowie się wszystkiego przez nadgodziny i potem Irv zniszczy te obrazy. W budce telefonicznej przekazuje że "inni" w końcu nawiązał kontakt.