Właśnie dzisiaj oglądałam pierwszy odcinek tegoż serialu. Strasznie mi się podobał. Z początku byłam bardzo zadziwiona pierwszą sceną filmu. Jakieś rozbieranie, całowanie, itd....wydało mi się dziwne, że taka Austenowska historia, pozbawiona takich szczegołów, została tak ukazana. Jednak reżyser miał na celu przedstawienie Willoughby'ego jako gorszego łajdaka, niż w wersji poprzedniej. Postaci sióstr przypadły mi do gustu, szczególnie Elinor. Zobaczymy, co wydarzy w następnych odcinkach...
Ja też obejrzałam i choć serial nie jest idealny, to jednak ma wiele, wiele zalet. Przede wszystkim starsze siostry Dashwood - wprawdzie nie do końca pasowały mi jeżeli chodzi o wygląd, Marianne szczególnie, ale ich gra była świetna; Margaret bardzo fajna, lubię tą dziewczynkę, już w Miss Potter mi się podobała :D, pani Dashwood też świetna - troskliwa, przy tym prawdziwa dama, nie można było wątpić, że była kiedyś panią Norland. Z męskich bohaterów przede wszystkim podobał mi się Brandon i Edward, Willoughby też fajny (przynajmniej nie był taki sympatyczny jak w starej wersji i wątpię, czy tegi komukolwiek byłoby go żal - to plus, oczywiście).
Minusy - niektóre kostiumy i fryzury (na tym punkcie jestem dość przeczulona ;)), podobieństwa do "Dumy" 2005 i "Rozważnej" 95, scenariusz w niektórych momentach też kulał, szczególnie w końcówce (znowu płacząca Elinor...), jednak ogólnie serial godny polecenia, szczególnie dla osób, których wersja 1995 aż tak bardzo nie zachwyca ;).
Chciałabym żeby wyświetlili to w TV ale to złudne nadzieje, może za rok, dwa jak dobrze pójdzie :) Ja może niedługo będę miała napisy bo chyba przetłumaczę ale to musi poczekać :) To może wtedy wyśle :)
na tvn style będzie nowa wersja "perswazji" z 2007 zrobiona przez itv i klasyczna "duma..." bbc, więc sugeruje tam pilnować programu, może też puszczą, tym bardziej, że maja umowę z bbc