PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=801844}

Ruchome piaski

Störst av Allt
2019
7,0 30 tys. ocen
7,0 10 1 30138
6,2 5 krytyków
Ruchome piaski
powrót do forum serialu Ruchome piaski

1. Czemu Maja była z Sebastianem i go nie zostawiła?
- po pierwsze z początku go kochała była nim zafascynowana, chłopak bogaty przystojny popularny, który się nią zainteresował to było coś, wszyscy jej zazdrościli
- wszyscy popierali ten związek jej rodzice, Amanda
- w późniejszym okresie to już była raczej odpowiedzialność za Sebastiana, wyrzuty sumienia, pilnowanie żeby sobie czegoś nie zrobił, ciągła obawa, był to toksyczny związek ale większość z nas takie zna

2. Czemu Maja nie poprosiła o pomoc?
- prosiła ale nikt jej nie słuchał
- rodzice podniecali się Sebastianem, tym że jest bogaty, ustawiony na całe życie a Maja miałaby z nim świetlaną przyszłość
- Amandzie imponowało to że dzięki temu związkowi mogła wreszcie dostać chłopaka swoich marzeń, oraz chodzić na wystawne imprezy

- Gdy Maja przyszła do Amandy i powiedziała " chyba już nie jestem zakochana, nie chce z nim być" Amanda odpowiedziała " dasz radę, jak nie ty to kto? jesteś silna, jemu trzeba pomóc będzie dobrze" czyli nie odradziła przyjaciółce zakończenia związku a kazała jej pomagać Sebastianowi
- Gdy Maja wróciła do domu smutna i załamana po nocy z Sebastianem. matka zapytała " czemu już wróciłaś? Poznałaś jakiś ciekawych ludzi? kogoś sławnego? na co Maja odpowiedziała " nigdy nie zadajesz ważnych pytań"
- następna sytuacja gdy Amanda oskarża Maję o to że zdradziła Sebka i że tylko zależy jej na jego pieniądzach, zaczęła ją obwiniać o nielojalność, stając po stronie ćpuna Sebastiana i w ogóle ignorując rozgoryczenie i cierpienie swojej przyjaciółki

- Ogólnie każdy wpychał Maję w ręce Sebastiana, każdemu imponował i nikt nie zauważał cierpienia Mai i jej smutku i bólu

- Gdy mogło się już wydawać że temat jest zakończony i Maja będzie szczęśliwa z Samirem, Sebek próbował popełnić samobójstwo i co? i znów wszystko na barkach Mai, każdy miał to gdzieś( ojciec, brat czy inni) nikt się nie zainteresował Sebastianem tylko Majka musiała się nim opiekować. Czemu została? bo jednak kiedy juz ktoś próbuje się zabić to jest źle, nie można przejść obojętnie, po drugie ona wiedziała że wszyscy będą ją obwiniać za to co się stało a wyrzuty sumienia nie pozwalały jej przejść obojętnie obok tej próby samobójczej. Toksyczny związek dalej miał się dobrze. Czy Maja była szczęśliwa? nie, ona zachowywała sie jak robot pozbawiony emocji, chęci życia czy jakiejkolwiek radości, jednak wszyscy zachowywali się jakby nigdy nic.

- dopiero na 18 urodzinach Mai zarówno Amanda jak i rodzice zauważyli jaki kawał chama i gnoja jest z Sebastiana, że jest niezrównoważony psychicznie i że jest ćpunem

- co do samego Sebastiana to jak dla mnie zgrywał ofiarę a był kawałem chama, uzależnił od siebie Maję, sprawił że musiała się bać o niego 24h, nie mogła normalnie funkcjonować, a on naprawdę miał coś z głową nie tak( tak wiem że ojciec do drań i też cham, ale sam mówił że robił wszystko żeby Sebkowi pomóc i nic to nie dało)

- następnie akcja z gwałtem i pobiciem Mai, czemu tego nie zgłosiła? myślę że jej już było wszystko jedno, ona funkcjonowała jak robot jakiś, była przerażona, a rodzice i przyjaciele? byli zafascynowani Sebastianem

3. Czemu w klasie było tylko 6 osób?
- dlatego, że to bylo spotkanie po lekcjach, interwencja w sprawie Mai i Sebastiana, były tylko zainteresowane osoby( Amanda, Samir, diler, nauczyciel, Maja i Sebastian)

4. Dlaczego Maja była w 1 odcinku cała we krwi?
- Obstawiam, że była to krew Amandy, widać jak bardzo cierpiała po jej stracie, myślę że próbowała ją ratować, może przytulała? czemu krew Amandy a np nie Sebastiana? Maja naprawdę kochała Amandę, zobaczcie że odliczała godziny do pogrzebu Amandy ( nie Sebastiana, nauczyciela, Samira( myślała że nie żyje) ale właśnie Amandy), wspominała tylko przyjaciółkę, dostala histerii kiedy nastała godzina pogrzebu itp, więc myślę że była ubrudzona krwią Amandy

5. Czemu Samir kłamał w sądzie?
- Nie wiem czy kłamał czy mówił to co mu się wydawało, jednak myślę że on mógł powiedzieć że Maja specjalnie zabiła Amandę, ponieważ był pewien że oni razem zaplanowali zamach i że Maja jest tak samo winna więc niech zgnije w więzieniu, mógłby to też być odwet na Mai za to ze go odrzuciła, ale nie sądzę że to był powód

6. Czy Maja zabiła specjalnie Amande?
- Nie wyraźnie to widać w ostatniej scenie, Maja jest roztrzęsiona, strzela do Sebastiana ale Amanda która stoi za nim, dostaje 2 strzały, z czego Maja z początku nie zdaje sobie sprawy, dopiero gdy Sebastian upada, ta widzi zabitą przyjaciółkę na ziemi i doznaje szoku

7. Czy Maja wiedziała o planach Sebastiana?
- Nie, nie wiedziała, po prostu zadzwonił do niej i pojechała szybko, pewnie w obawie że coś sobie zrobi, nie miała pojęcia o zabójstwie ojca Sebastiana( reakcja na zdjęcia z miejsca zbrodni), torbę niosła, bo Sebek jej kazał, nie zaglądała do środka, gdy weszli do klasy wszystko stało się w kilka sekund, Maja zamykała drzwi, była odwrócona tyłem i nagle usłyszała strzały, gdy się obróciła, profesor i diler już nie żyli, a Sebastian celował w Samira, widać że była przerażona, zdezorientowana, nie wiedziała o co chodzi, wzięła 2 broń i uważam że chciała bronić przyjaciół, Sebek już strzelił do Samira i wtedy chciał celować do Mai ta nie mając wyboru zabiła go ale przez przypadek trafiła również przyjaciółkę która stała za Sebastianem i ją też zabiła

8. Czemu Maja została uniewinniona?
- Nie wiem jak jest w Szwecji ale za nieumyślne spowodowanie śmierci powinna chyba odpowiedzieć? Jednak pozostałe zarzuty zostały obalone, ponieważ zostały sformułowane w zły sposób, Maja zabiła Amandę przez przypadek( za co będzie się obwiniać do końca życia) a Sebastiana w obronie własnej i to była cała jej wina, jednak prokurator postawił jej inne zarzuty, które nie miały pokrycia i wyszło jak wyszło

alunia_kiss

Mam taką polityke, że jak mnie netflixowy serial nie zafascynuje to od razu przechodzę do ostatniego odcinka. W tym wypadku nie żałuję że tak zrobiłam. Ominął mnie jednak motyw Sebastiana. Dlaczego tak naprawdę mógł to zrobić? Coś mu te dzieciaki i nauczyciel zrobili?