PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=782177}

Runaways

2017 - 2019
6,9 4,5 tys. ocen
6,9 10 1 4504
5,3 3 krytyków
Runaways
powrót do forum serialu Runaways

Od samego początku widać, że serial powstał na bazie nowego komiksu. Polityczna poprawność aż bije z ekranu.
Na początek warto nadmienić, że na 6 głównych bohaterów-nastolatków, czworo z nich jest płci pięknej.
Idąc tropem rasy, wśród sześciu bohaterów mamy niemalże całą paletę barw ;) Jest murzyn, azjatka, żydówka (a przynajmniej wywodząca się z żydowskiej rodziny), latynoska i dwoje białych z czego jedna jest kosmitką więc nie wiem czy można ją do białych zaliczać.
Dodatkowo żydówka ma typowo lewackie poglądy i są to jedyne poglądy polityczne zaakcentowane w serialu.
Na koniec dodam iż na sześciu bohaterów mamy jedną lesbijkę i jedną biseksualistkę :)

Na szczęście nie przeszkadza to w odbiorze serialu. Obawiałem się typowo nastolatkowego syfu, ale Runawaysi przez zdecydowaną większość czasu są dojrzałą produkcją. W serialach Marvela z roku 2017 myślę, ze tylko Legion był zdecydowanie lepszy, Runaways stoją na poziomie produkcji Netflixowych a na pewno biją na głowę The Gifted czy Inhumans.
Jak najbardziej warto obejrzeć :)

Taszi

A kim byli starych komiksach?

Btw dużo serialowi nie trzeba, żeby był lepszy niż "Inhumans"

ocenił(a) serial na 8
Taszi

Co wy macie z tym wytykaniem "poprawności politycznej"? Ludzie nie mogą być po prostu ludźmi, różnić się od siebie wszystkim, od koloru skóry, na orientacji kończąc? Jak dla mnie to akurat dobre zjawisko. Plus to dość wierna adaptacja komiksu, którego postacie pojawiły się już 15 lat temu.

ocenił(a) serial na 8
Kierokat

15 lat temu to raczej krótki okres czasu.

Po prostu śmieszy mnie to, że na 6 osób mamy przedstawicieli aż tylu ras i orientacji, co niezbyt przekłada się na realia, nic więcej. Jak wspominałem w odbiorze serialu to zupełnie nie przeszkadza.

ocenił(a) serial na 3
Taszi

Czy ja wiem, mi to strasznie przeszkadzało.

użytkownik usunięty
Taszi

Zgadza sie, w pierwszym momencie taka paczka wywoluje u mnie politowanie, choc w odbiorze tez mi nie przeszkadza, ale potem sobie mysle, ze (pomijając próbe narzucania lewych pogladów) gdyby wszyscy tutaj byli biali i katolikami i hetero, to czym ten serial bylby rownie ciekawy? Chyba nie. Mysle ze brakowaloby kolorytu i autor to maskuje właśnie poprzez tworzenie zroznicowanych postaci.

ocenił(a) serial na 8
Taszi

Komiks ma 15 lat, a wszystko czego się czepiasz to jego oryginalne elementy. Także coś tu nie wyszlo Ci ;)

ocenił(a) serial na 3
Taszi

Jestem oburzony, w filmie zabrakło Eskimosów i wątku gejowskiego. Jak już edukować dzieci to porządnie.