PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10071979}

Rzeka odchodzących dusz

Long Bright River
2025 -
6,4 2,1 tys. ocen
6,4 10 1 2079
Rzeka odchodzących dusz
powrót do forum serialu Rzeka odchodzących dusz

Obejrzałem spontanicznie, bez większego sprawdzania tytułu, który - jak widać - nie cieszy się popularnością. Myślę, że rok, czy dwa trudno będzie oczekiwać, że zyska status "polecanego", ale jest to poprawnie zrealizowana - wg mnie - rzecz osadzona w popularnym klimacie kryminalnym, ale nie tylko. Właściwie podczas seansu fabuła rozchodzi się na dwie linie. Pierwsza to wątek śledztwa zabójstw sex workerek, a drugi to prywatny rodzinny głównej bohaterki, która samotnie wychowuje chłopca i próbuje przeżyć w trudnej dla niej rzeczywistości. Łącznikiem są narkotyki. Bohaterka wychowywała się w dzielnicy w której pracuje, narkotyki zabrały jej mamę i prawie siostrę, bo ta właśnie zaginęła. W momencie pojawienia się wspomnianych morderstw. I ta warstwa rodzinna pokazywana jest też w retrospekcji wydaje się ciekawsza niż wątek kryminalny, który niestety od pierwszego odcinka jest łatwy do rozwiązania. Całość nie ma przytłaczającego klimatu i znów lepiej wypadają momenty w relacji bohaterki z rodziną, niż te policyjne. Aktorzy są poprawni, ale też trudno ich specjalnie docenić. Nawet aktorka, grająca siostrę narkomankę wyróżnia bardziej kolor włosów, niż psychologia postaci. A więc - jak ktoś ma czas, to obejrzy bez bólu, a jak nie, to jest więcej seriali tego typu do wyboru, ale też przyznam, że mało który zapada w pamięć, jak to było jeszcze kilka lat temu.

ocenił(a) serial na 6
tocomnieinteresuje

To jest raczej dramat, z domieszką kryminału. Na pierwszym planie są przede wszystkim kwestie osobiste, związane z przeszłością bohaterki i różnymi jej traumami, dramatami...

ocenił(a) serial na 5
per333

Oczywiście. Może to nie wybrzmiało, ale naturalnie śledztwo oraz relacja pomiędzy siostrami się wzajemnie przenikają i ciekawsza jest właśnie ta strona dramatyczna. Nie czytałem książki, więc też nie wiem jak było w koncepcji wyjściowej.