PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119650}

Rzym

Rome
2005 - 2007
8,0 48 tys. ocen
8,0 10 1 48287
8,2 16 krytyków
Rzym
powrót do forum serialu Rzym

CENZURA NA TVP

użytkownik usunięty

Pierwszy odcinek oglądałem cenzurowany. Reszte już po 23 bez cenzury.

Dziś obejrzałem odcinek cenzurowany bo jutro idę do roboty na 24g i nie będę mógł oglądac.

Wycieli przemoc, seks, cżłonki na ścianie z czołówki. I chyba kawałek rozmowy z początku. A zrobili to tak, że widac gdzie cieli!

Kurczę no.

Cenzura jest ze względu na czas emisji w TVP1.
O tej godzinie telewizję oglądają też młodzi ludzie (a czasem też i dzieci). To w trosce o nich jest ta cenzura.
Co prawda w innych filmach emitowanych w tym czasie, aż roi się od brutalnych scen, ale widac w tvp zadecydowano, by w przypadku tego serialu, cenzurę zastosowac.

Przyznam się, że pierwsze 6 odcinków też oglądałam cenzurowanych. Z ciekawości zaczęłam oglądac też na TVP2.
Czasami cenzura jest zastosowana w dośc śmiesznych momentach (np. kiedy brat Kleopatry w wersji niecenzurowanej mówi że "na nią szcza i sra" a w cenzurowanej że "na nią pluje", lub np kiedy Cezar pokazuje wszystkim syna Kleopatry - w wersji cenzurowanej tylko z daleka, w wersji niecenzurowanej wyraźnie pokazuje, że to chłopiec).

Moim zdaniem dobrze, że TVP pozostawiła widzom wybór.
Według mnie wersja cenzurowana nie jest zła, ponieważ nadaje sie do ogladania w rodzinnym gronie.

ocenił(a) serial na 10
Eliza_8

ja częściej oglądam wersję ocenzurowaną, ale czasami dla sprawdzenia nieocenzurowaną też oglądałam

justa208

Jeśli chodzi o 9 odcinek I serii to wersja cenzurowana nie różni się w znacznym stopniu od niecenzurowanej. Wychwyciłam tylko kilka inaczej przetłumaczonych słów i zwrotów oraz bardziej rozbudowaną scenę z nagą Serwilią.

ocenił(a) serial na 10
Eliza_8

Dla mnie puszczanie tego serialu z cenzura, to jakaś paranoja.

użytkownik usunięty
Nightwing_2

Wróciłem z 36 godzin roboty non stop, więc intelektem nie błysnę. ale jak widzę co się cenzuruje, to czuję jakby ktoś mi odbierał ważne elementy filmu. W serialu test dużo przemocy i seksu, tego drugiego może trochę za dużo ale pokazuje to że przed czasami kościoła katolickiego, seks pojmowano zupełnie inaczej. TO B. Ciekaw zagadninie.

Przepraszam za byki i literówki. ledwo widzę.