Pierwszy odcinek oglądałem cenzurowany. Reszte już po 23 bez cenzury.
Dziś obejrzałem odcinek cenzurowany bo jutro idę do roboty na 24g i nie będę mógł oglądac.
Wycieli przemoc, seks, cżłonki na ścianie z czołówki. I chyba kawałek rozmowy z początku. A zrobili to tak, że widac gdzie cieli!
Kurczę no.
Cenzura jest ze względu na czas emisji w TVP1.
O tej godzinie telewizję oglądają też młodzi ludzie (a czasem też i dzieci). To w trosce o nich jest ta cenzura.
Co prawda w innych filmach emitowanych w tym czasie, aż roi się od brutalnych scen, ale widac w tvp zadecydowano, by w przypadku tego serialu, cenzurę zastosowac.
Przyznam się, że pierwsze 6 odcinków też oglądałam cenzurowanych. Z ciekawości zaczęłam oglądac też na TVP2.
Czasami cenzura jest zastosowana w dośc śmiesznych momentach (np. kiedy brat Kleopatry w wersji niecenzurowanej mówi że "na nią szcza i sra" a w cenzurowanej że "na nią pluje", lub np kiedy Cezar pokazuje wszystkim syna Kleopatry - w wersji cenzurowanej tylko z daleka, w wersji niecenzurowanej wyraźnie pokazuje, że to chłopiec).
Moim zdaniem dobrze, że TVP pozostawiła widzom wybór.
Według mnie wersja cenzurowana nie jest zła, ponieważ nadaje sie do ogladania w rodzinnym gronie.
ja częściej oglądam wersję ocenzurowaną, ale czasami dla sprawdzenia nieocenzurowaną też oglądałam
Jeśli chodzi o 9 odcinek I serii to wersja cenzurowana nie różni się w znacznym stopniu od niecenzurowanej. Wychwyciłam tylko kilka inaczej przetłumaczonych słów i zwrotów oraz bardziej rozbudowaną scenę z nagą Serwilią.
Wróciłem z 36 godzin roboty non stop, więc intelektem nie błysnę. ale jak widzę co się cenzuruje, to czuję jakby ktoś mi odbierał ważne elementy filmu. W serialu test dużo przemocy i seksu, tego drugiego może trochę za dużo ale pokazuje to że przed czasami kościoła katolickiego, seks pojmowano zupełnie inaczej. TO B. Ciekaw zagadninie.
Przepraszam za byki i literówki. ledwo widzę.