Witajcie,
Czy ktoś z Was jest w stanie odpowiedzieć mi (bądź mnie naprowadzić chociaż) w kwestii
kontynuacji serialu? Czy coś takiego jest/było brane pod uwagę przez twórców?
Z góry dziękuję i Pozdrawiam :)
Po tak długim okresie, raczej - NIESTETY - też ogromnie ubolewam nad tym faktem - nie ma szans na kontynuację.
Jeszcze żadnego serialu nie było mi tak bardzo szkoda, jak "Rome", że nie pokusili się o więcej sezonów;(
To nie powiem jakie shity regularne ciągną i ciągną przez nieskończoność, a coś co jest naprawdę dobre porzucają...
Such a shame.
Zrobili swoje i skończyli z klasą. Co miało by być w konynuacji? Cesarzem został Oktawian - zakończył wojnę domową, nie prowadził spektakularnych wojen zewnętrznych, reformował administrację i skarb :) Rywali nie miał, piastował wszystkie urzędy jakie chciał. Co by z takiej histori wyszło - Moda na sukces?
I tu sie mylisz .
Liwia Drusilla jako cesarzowa, pomimo swojej płci, kierowała państwem zza pleców małżonka, by wreszcie osiągnąć cel – osadzenie swego syna na tronie. Po śmierci została włączona do panteonu rzymskich bóstw.
Ilosc mordów intryg i zdrad na dworze Oktawiana osiągneła wtedy apogeum.
Mysle ze byłoby co ogladać w 3 sezonie.
Polecam " Ja Klaudiusz" , tam ta historia jest opowiedziana.
W moim życiu tak się zdarzyło, że niedługo po obejrzeniu obu sezonów "Rzymu" w moje ręce wpadł wspomniany serial "Ja, Klaudiusz". Zupełnie inna konwencja, widać, że to ma kilkadziesiąt lat, ale rzeczywiście seriale przystają do siebie w sensie ciągłości akcji. Warto zobaczyć je w tej kolejności.
Akurat do "Ja, Klaudiusz" polecałbym podejść z dystansem :) Zwłaszcza w kwestii tego, że Liwia tak naprawdę kierowała państwem. Ale niewątpliwie na dworze Augusta wrzało.
Imo jest duża szansa na to. Rzym to serial, w którym głównym bohaterem jest miasto - państwo rzymskie. W historii Rzymu miało miejsce tyle interesujących historii (oprócz oklepanego Cezara), że spokojnie mogli by zrobić III sezon z zupełnie innymi aktorami w czasach cesarstwa podczas wojen z Germanami albo w czasach gdy stało już Koloseum i toczono o na nim wielkie igrzyska albo w czasach pierwszych chrześcijan i św. Piotra. Historia Rzymu to skarbnica pomysłów. Serial mógłby mieć miejsce 50, 100, 200 czy nawet 300 lat po II sezonie. Np. przełom wieków, masakra w lesie Teutoburskim, św. Piotr, pierwszi chrześcijanie albo Neron, Kaligula ew. można by się cofnąć w czasie i zrobić prequel obejmujący wojny z Kartaginą, najazd Cymbrów i Teutonów itd.
Możliwości sa nieograniczone. Wg mnie przemysł serialowy w ostatniej dekadzie rozkręcił się tak mocno, że z czasem branża seriali historycznych zauważy, że w starożytności pod marką Rzym, wciąż drzemie duży potencjał.
Pierwszy sezon kosztował 100 mln $, drugi już 125 mln $. Wysokie koszty produkcji były główną przyczyną zamknięcia serialu przez HBO.
wlasnie, wcale nie musza kontynuowac watku Oktawiana, tylko przejsc do zupelnie innego, Rzym to nieograniczone mozliwosci... tylko, ze brakowaloby mi tytusa pullo i lucjusza worenusza, heh.
Nie powstanie już więcej sezonów, przestańcie ludziom dawać fałszywą nadzieję, HBO teraz święci triumfy z grą o tron, temat do zamknięcia.
Tak to prawda. Jednakże włodarze HBO zorientowali się po sprzedaży swojego dzieła innym stacjom Tv oraz na DVD , że zarżnęli kurę znoszącą złote jajka. Niestety już było za późno na kontynuację serialu. Zdaję się, że pierwotnie planowano-3-4 sezony. Cóż wielka szkoda.
Ja bym chętnie obejrzał prequel opowiadający dzieje pierwszej wojny domowej i dyktatury Sulli ;)
Jakie polecacie filmu lub seriale podobne do Rzymu? Oglądam ten serial od wczoraj. Jest genialny! NIe mogę się odciągnąć od niego. Klimat Rzymu przedstawiony w tym filmie, różnorodność emocji jakie budzą aktorzy... Mistrzostwo. Żałuję, że są tylko dwa sezony :(
Zgadzam się, potencjał jest ogromny. Ale mam takie wrażenie,że większy potencjał miała by opowieść o Bizancjum i o Konstantynopolu, które było według mnie najwspanialszym miastem w historii znanego nam świata.
Były jeszcze ciekawsze czasy które są zazwyczaj pomijane w produkcjach filmowych. Na przykład rok czterech cesarzy po śmierci Nerona, zwycięstwo Wespazjana , powstanie w Judei i zniszczenie Jerozolimy, Rządy Domicjana i kolejne wielkie prześladownia chrześcijan. Panowanie Trajana I Hadriana, wojny z Dacja i Partią , ostanie wlk powstanie w Judei, początek wlk. diaspory, rządy dynastii Sewerów z Heliogabalem na czele - świr większy od Kalliguli i Nerona razem wziętych;) Kryzyzs państwa w IIw , Cesarzowa Zenobia, następnie rządy Dioklecjana i Konstantyna ,rywalizacja nowych religii - zwycięstwo chrześcijaństwa, próba resturacji pogaństwa Julian Apostata , prześladowania pogan, rywalizacja sekt chrześcijańskich. Upadek zachodniego cesratwa , walki z Hunami, Galia Placyda - manipualatorka lepsza od pań pokazanych w serialu. Tematów jest setki. Jednak co przykre Hollywood ogranicza się do okresu rzadów Cezara i ewntualnie czasy Nerona i Kaliguli, przecietny widz nie pojęcia o prawie 500 letniej historii cesarstwa poza wymienionymi przeze mnie epizodami , a jeszcze jest republika tam tez było wiele arcyinteresujących wydarzeń, Miejmy nadzieje że kiedys ktos odwazy sie pokazać to na ekranie, bez znaczenia czy na tym duzym czy małym , ave :)