PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119650}

Rzym

Rome
2005 - 2007
8,0 48 tys. ocen
8,0 10 1 48287
8,2 16 krytyków
Rzym
powrót do forum serialu Rzym

To najlepszy serial jaki TVP1, wyemitowała w ciągu tych ostatnich 18 lat.
Nie oglądam telenowel i tym podobnych pierdół. Ale "Rzym" to jedyny serial, który na każdy odcinek czekam niecierpliwie.

A co mnie wciągnęło?...Przede-wszystkim możliwość ujrzenia zwyczajów i obyczajów starożytnych rzymian,oczami mieszkańców tego starożytnego miasta.No i oczywiście przekrój i codzienne życie społeczeństwa rzymskiego od plebejuszy do patrycjuszy.Przepaść miedzy bogatymi a biednymi.
Także działanie senatu,intrygi, korupcja,dążenie do tyranii.Po prostu starożytny Rzym ukazuje nam swoje oblicze.Nie jest ono nadmiernie udekorowane i upiększone, porostu jest prawdziwe.
Na wyróżnienie zasługuje niemal wszystko - scenografia, kostiumy, charakteryzacja, gra aktorów i oczywiście przewodni motyw muzyczny, który wpada w ucho.

Ach i jeszcze jedno... jeśli ktoś się spodziewa wielkich i efektownych scen batalistycznych, jak w Gladiatorze to się srodze zawiedzie.

ocenił(a) serial na 9
Grant83

Ja też tak uważam :] TO jedyny serial, na który czekałam z niecierpliwością i nigdy nie miałam dosyć ;] Ale niestety już wszystko obejrzałam :]

ocenił(a) serial na 9
Grant83

A w serialu podoba mi się głownie Lucjusz Vorenus :]

virginborn

Jeśli fascynuje cię Historia i kultura antyczna.
Jeśli lubisz jeden z najbardziej realistycznych seriali historycznych.
To forum jest właśnie dla ciebie.
Zarejestruj się na: http://serialrzym.feen.pl/index.php i komentuj losy bohaterów hitu serialowego autorstwa Bruno Hellera i Michaela Apteda.