PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119650}

Rzym

Rome
2005 - 2007
8,0 48 tys. ocen
8,0 10 1 48293
8,2 16 krytyków
Rzym
powrót do forum serialu Rzym

Przeglądając internet trafiłem na cytat Cezara z dzieła "O wojnie galijskiej" dotyczący właśnie
postaci centurionów Lucjusza Worenusa i Tytusa Pullo. Fajny tekst i dokłada cegiełkę
realizmu do wątku równoległego historii w/w Panów w serialu.

http://inquisitorpl.blogspot.com/2012/06/centurion-i-w-przed-chrystusem-andrea.h tml

ocenił(a) serial na 8
leibowitz

Poza tym, że były takie osoby to wszystko inne jest fikcją, nawet nazwa legionu jest zmieniona. Ale faktycznie, zawsze fajniej się ogląda coś co jest przynajmniej wzorowane na historii.

ocenił(a) serial na 10
vahu_waw

Gdyby serial był bardziej rzeczywisty to chyba byłby nieco nudniejszy, liczył by dwa odcinki i puścili by go jako dokument na Discovery. Wg mnie koncepcja serialu jest bardzo pomysłowa, dwa liniowe wątki: pierwszy historia w pełni fikcyjna rzeczonych wyżej dwóch centurionów, drugi doskonale wpleciony w pierwszy, bardziej inspirowany historią wątek polityczny. Doskonale jeszcze fabuła przepleciona została pierwiastkiem kobiecym, który w zasadzie jest naczelną motoryką męskich ambicji i motywacji. Mniej mi się podobało zaszufladkowanie kobiety do roli intrygantki i ladacznicy, bo jak spojrzeć nie było w serialu dam o krystalicznych charakterach. Słowem - serial w dechę.

pozdrawiam

ocenił(a) serial na 8
leibowitz

Ja nie domagałem się więcej odwołań do historii :) W zasadzie to zgadzam się ze wszystkim co napisałeś pozytywnego o serialu, ale jak wyżej zaznaczyłem, w przypadku dwóch legionistów z historii są jedynie ich imiona. Gdyby inaczej ich nazwać nie miałoby to większego znaczenia dla serialu, który naprawdę warto obejrzeć.

vahu_waw

Moment, w serialu pojawia się Legion XIII, który stworzył sam Cezar. Czy chodzi ci raczej o to że dwójka żołnierzy w rzeczywistości była z XI?

ocenił(a) serial na 8
Destr0

Chodzi mi o to, że Pullo i Worenus byli z innego legionu, w tej chwili nie pamiętam z którego, do tego z tego co pamiętam to walczyli w innym regionie, ale głowy uciąć sobie nie dam.

leibowitz

Akurat na Discovery jest bardzo mało dokumentów - polecam BBC.

leibowitz

Atia ladacznicą? Dobre sobie ;)