Jak uważacie po ktorej stronie staną Titus i Lucius gdy zacznie się walka o władze po Cezarze? Antoniusz był ich generałem w trzynastym ale z Oktawiuszem łączą ich więzy przyjaźni (szczególnie Pulla)Ja stawiam że że scenarzyści urozmaicą fabułe i postawią przyjaciół w przeciwnych obozach Lucius (idealista) pozostanie wierny trzynastemu i przysiędze pozostając u boku Antoniusza Natomiast Pullo stanie u boku Oktawiusza...
BARDZO dobre pytanie! Myślę wręcz, że stanie się głównym motywem II serii. Gdy Lucius został przyjęty na wyższe stanowisko przez Marka Antoniusza, ten WYMÓGŁ na nim przysięgę wierności nie Cezarowi, nie Italii ale JEMU osobiście. Znając jego uczciwość i honorowość, napewno zostanie z (jak już wiemy) przegranym. Założę się, że Pullo pzryłączy się do młodego panicza, którego szkolił i który zapewne w momencie zdobywania władzy będzie chciał go np. za swoją straż przyboczną itd. Szkoda, że tyle trzeba wypatrywać kolejnego sezonu:( już się nie mogę doczekać! Ciekawe na jakim etapie się skończy? Bo rządy Oktawiana Augusta to ponad 50 lat;)
"Szkoda, że tyle trzeba wypatrywać kolejnego sezonu:( już się nie mogę doczekać!"
Szczerze mówiąc to premiera już za dwa miesiące.
Co do Oktawiana i Antoniusza oraz pary żołnierzy. Rzeczywiście twórcy tak to ustawili na początku 1 serii, że wygląda na to iż przyjaciele trafią do wrogich obozów. Ale nie wiem czy widzieliście zwiastun 2 sezonu- pokazują tam również Tytusa i Lucjusza i mówią że w świecie rozdartym wojną domową i krwawymi walkami ulicznych gangów "ufają tylko sobie nawzajem i nikomu innemu" i "stają się nierozłączni" czy coś w ten deseń ;) więc nie bardzo widzę jak w tej sytuacji mieliby się rozdzielić. I dobrze, bo zbyt ich lubię jako parę.
Zresztą "brat przeciwko bratu"- to już było. Nazywało się "Północ-Południe" ;)
"Szczerze mówiąc to premiera już za dwa miesiące" :-) Hm, AŻ dwa miesiące ;) Ciekawe kiedy będzie w Polsce! Ale widzę że jesteś niezle poinfirmowana, dzieki!
Co do wojny domowej, cóż, kto raz rozmakował władzy, szybko jej nie odda :-) BARDZO fajnie, że nareszcie ktoś podejmie temat niewyeksloatowany przez film. Filmów o Cezarze i upadku cesarstwa jest trochę, o czasach od Tyberiusza przez Kaligulę do Klaudiusza jest serial Ja, Klaudiusz. Są filmy o Neornie a nie ma wlasnie nic (oprocz Kleopatry trochę) łączącego pomostem te seriale. Super:-) Zobaczę nareszcie żądnego władzy młodego Oktawiana a nie kluchę ;) płaczącaą za Orłami w Ja, Klau...
Pozdrawiam także! Czekamy razem jak widzę;-)
"Zobaczę nareszcie żądnego władzy młodego Oktawiana a nie kluchę ;) płaczącaą za Orłami w Ja, Klau..."
Ha. Widzę, że oglądałaś "Klaudiusza". Podobnie jak "Rzym" w moich ulubionych. Co do Briana Blessed'a...to wybitny aktor i w pewnym sensie stworzył znakomitą rolę tylko...że to nie był Oktawian August. Ten jowialny, lekko niezrównoważony, rozkapryszony i odrobinę zdziecinniały poczciwina nie miał nic wspólnego z historycznym Oktawianem Augustem- zimnym, przenikliwym, twardym, niewiarygodnie inteligentym politykiem. Pod tym względem Oktawiusz w "Rzymie" bije go na głowę. Mimo że to jeszcze chłopak, ma duszę starca i ostre, mądre spojrzenie którym beznamiętnie przygląda się śmierci i cierpieniu. Scena zabójstwa w kanałach w jego wykonaniu była naprawdę mocna.
Chociaż ja najbardziej lubię scenę w której elokwentnie tłumaczy Tytusowi i Lucjuszowi jak wygląda sytuacja pomiędzy Cezarem i Pompejuszem po śmierci Julii. Obaj prości żołnierze gorliwie usiłują nadążyć za tokiem jego rozumowania, ale pustka wyzierająca z ich oczu wyraźnie wskazuje, że nie mają zielonego pojęcia o czym ten 12-latek do nich mówi;)
I masz rację- okres jaki nastąpił po zamordowaniu Cezara jest bardzo słabo wyeksploatowany zarówno przez literaturę jak i film i jedynie pod kątem romansu Antoniusza z Kleopatrą. Notabene, widziałam ją na zwiastunie, więc czuję że nie obejdzie się bez Antoniusza paradującego w skórze lamparta i robiącego z siebie idiotę, ale jak zapewniają twórcy, głównym wątkiem ma być jego walka- najpierw z Brutusem, a potem z Oktawiuszem. Na zwiastunie widać nawet jak bije tego ostatniego po twarzy a Atia stoi i spokojnie się przygląda.
Arya, dokładnie! Tj najpiew przeczytałam obie książki (Ja, Klaudiusz oraz Klaudiusz i Messalina) a dopiero potem obejrzałam serial i się bardzo zaskoczyłam, bo wprwdzie na starość *w książce Oktawian był mało czujny, kluchowaty itd (bo calą robotę robiła za niego Liwia) to w filmie zrobili z niego starego satrapę :| Książka jest cudowna i jest w niej milion więcej rzeczy niż w serialu (w serialu Klaudiusz jest tak bardzo dobry, że aż do bólu kości, w książce nie jest tak bardzo jednoznaczny. A w rzeczywistości był nawet trochę bardziej brutalny pod koniec rządów :-) Jeśli nie czytałaś a interesujesz się tą tematyką GORĄCO polecam, trochę się wszytsko rozjaśnia
A wracając do gdybania o drugim sezonie, to bardzo podobało mi się dorosłe podejście młodego Oktawiusza do wszystkiego,
Ciekawa jestem też Oktawii, która będzie musiala być żoną Marka Antoniusza:D Chyba puppet wife a faktycznie jego łoże wypełni mamuśka.
Troszeczkę nie podobała mi się rola Kleopatry, nie wiem, jakoś nie wyglądała dla mnie przekonująco, chociaż w rzeczywistości i tak była dzieckiem (bodajże 18 letnim) i rozpuszczoną córką Boga, coś mi w tej aktorce może nie pasowało...
Ciekawa jestem też jak umrze Atia *bo nie wiem*, która przeżyła tylko rok Cezara a wcale nie była starą kobietą przecież (chociaż podobno była stateczną matroną i jej wizerunek w serialu to daleko posunięta fantazja twórcow.
-----------------
ps. do reszty co to czyta, to nie spoilery, to historia:D
Czytałam, czytałam "Klaudiusza" a jakże ;) wogóle to jestem studentką historii, a historia starożytna to moja pasja. Jak tak czytam, że nie możesz się już doczekać 2 serii- zawsze można coś sobie przeczytać w między czasie ;) polecam zwłaszcza cykl "Panowie Rzymu" Coleen McCullough o ile jeszcze nie czytałaś- ostatni tom notabene "Rzym" ( w orginale "October' horse") opowiada właśnie o okresie pomiędzy pobytem Cezara w Egipcie a bitwą pod Filippi ( nawiasem mówiąc w 2 serii podobno pokażą ją w pełnej krasie i okazałości). Naprawdę fascynująca książka jeśli chodzi o bogactwo szczegółów i skomplikowanych bohaterów, choć nie należy spodziewać się zawrotnej akcji. Jak ktoś woli akcję, to polecam Stevena Saylora i jego rewelacyjne kryminały osadzone w starożytnym Rzymie.
Co do serialowej Kleopatry. Hm, słyszałam, że wzbudziła spore kontrowersje. Fakt, to raczej nietypowe przedstawiać ją jako postrzeloną, notorycznie naćpnaną nimfomankę a tym głosem, to mogłaby tłuc szkło ;) niemniej uważam, że aktorka miała swój specyficzny urok...historyczna Kleopatra nie była piękna, tylko bardzo pociągająca i ta dziewczyna moim zdaniem taka była.
Generalnie kobiety w "Rzymie" przedstawiono świetnie. Bezwzględna Servillia, pełna temeramentu Atia, wrażliwa Oktawia, zjawiskowa Niobe...w 2 serii przybędą jeszcze dwie
SPOILER
fikcyjna Gaja-płatna zabójczyni i historyczna Porcja- żona Brutusa i córka Katona.
SPOILER
i jak już wspomniałam wróci Kleopatra. A co do Atii- ze względu na rewelacyjną rolę Polly Walker twórcy postanowili tym razm zlekcewżyć historię i zachować ją przy życiu.
Dziewczyny pełny szacun!!!
To jednak istnieją takie panie które fascynuje historia wogóle a starożytna w szczególe! Moje doświadczenia do tej pory były zgoła inne. Mam ciotkę nauczycielkę historii która jak jej serial puściłem to kojarzyła tylko Cezara a jak ją uświadomiłem że ten chłopiec to przyszły cesarz to się zdziwiła że jak to on nie był jego synem A o epilepsji Cezara to tez dowiedziała się z filmu. No ale coż zrobić- rzemieślniczka a nie historyczka.
Kumpela z liceum studiuje archeologie a nie potrafi na mapie pokazać zasięgu granic Cesarstwa u szczytu potęgi (no ale przyjmowali z konkursu świadectw- rzeczywista wiedza się nieliczyła).
A tu proszę ja się muszę od was uczyć i szybko nadrobić braki lekturowe
Czapki z głów i pzdr. tak trzymać!
Dla tych co nie widzieli Rome II Promo na HBO Araya mnie zainspirowała i sobie znalazlam :-) Dzieki moja droga :* youtube.com/watch?v=nQyvuv65Ej k
Widzialam tez ze aktywnie sie udzielasz na boards.hbo.com/thread.jspa?thr eadID=700003863&start=15&tstar t=0
Pelissa- mówiliśmy tu o "Ja, Klaudiusz" i Livii, żonie Oktawiana- zobacz jaka fajna siksa gra ją w drugiej serii "Rzymu" ;)
http://ray-stevenson.com/misc/alice.jpg
Początkowo trochę zdziwiłam się tym jej niewinnym wyglądem, ale potem stwierdziłam, że może o to właśnie chodzi.
Biedna dziewczyna, wszyscy będą ją porównywać z genialną Sian Phillips. Na jej miejscu wahałabym się przed wzięciem tej roli.
Wow, podobna do S. Philips nawet. (ale za to średnio podobna do
http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Livia_Drusila_-_Paestum_%28M.A.N._Madrid%29 _02.jpg do jej starożytnego popiersia ;)
Strasznie jestem ciekawa co Oktawiusza pchnie w jej ramiona - chociaż trafił swój na swego. Nasz serialowy August jest mądrym, nad wiek dojrzałym ale i cynicznym graczem. I chyba dlatego będą zgodnym, acz bezdzietnym małżeństwem...
Bardzo się cieszę, że będzie ta kontynuacja. Zaskakujesz mnie bardzo, ja aż tak nie interesuję się historią a tu trafiłam na maniaczkę z wykształcenia i zainteresowań:-)
Dawaj wyjdą na światło dziennie jak będą nowe, ciekawe postaci tudzież wątki. Pozdrawaiam Cię serdecznie!