Rzym wreszcie w kablówce! Jeśli wierzyć reklamom, to już od 5. września będzie można zobaczyć ten wspaniały serial na TVP1. Dotychczas można było tylko podziwiać "Rzym" na Universal Channel...
Tak sie wlasnie zastanawialam dlaczego wybrali godz. 20.20 na taki dosc odwazny serial i juz znalazlam odpowiedz na wirtualnych madiach:
"Premierowe odcinki pierwszej 12-odcinkowej serii "Rzymu" będą emitowane w piątki o godz. 20.20 na antenie TVP 1 począwszy od 5 września. Będzie to wersja "złagodzona" pozbawiona części scen zawierających elementy przemocy i erotyzmu. Wersja "bez retuszu" będzie natomiast pokazywana w soboty o 23.30 w TVP 2."
Zawsze chcialem zobaczyc Rzym i sie udalo ale to cu piszesz to lepiej jest chyba ogladac o 23;30 a nie o 20:20 troche szkoda ze tak po chcialem zaproponowac ten serial mamie a moja mama nie jest nocnym Markiem
Ło Jezu. "wersja złagodzona" pozbawiona części scen zawierających elementy przemocy i erotyzmu.".
To co przepraszam zostanie z każdego odcinka? Tak po 20 minut? ;-)
TVP 1 raczej się na tym przejedzie. Większość osób zainteresowanych już widziała ten serial albo na na DVD, albo na HBO, albo z sieci i z pewnością nie będą mieli oni ochoty się katować poszatkowaną wersją z lektorem. Przewiduję, że oglądalność będzie raczej mierna.
Jak juz kupili serial to robia jakis podchody: wersja zlagodzona, normalna. Od razu niech dadza emisje po 23, bo kto bedzie ogladal serial z polowa scen wycietych - chyba tylko dzieci w wielu szkolnym.
Nie wiadomo czy śmiać się czy płakać, naprawdę. Wiedziałam, że od naszej telewizji zbyt wiele oczekiwać nie można, ale TO? Ciekawe co zrobią ze sceną zabójstwa Cezara ( najbrutalniejszą w serialu)- wogóle jej nie będzie? LOL Przecież na tym polegało założenie serialu- to miała być brutalna, realistyczna wizja starożytności.
Lepiej by już trzymali się produkcji typu "Cesarstwo" albo "Neron", zamiast kupować drogi serial i podawać go w wersji kompetnie zmasakrowanej. Założę się, że po jakiś czterech odcinkach emisja o 20.20 zniknie bezpowrotnie z powodu słabej oglądalności.
kinomam, weź sobie lepiej pożycz ten serial na DVD (z tego co słyszłam cieszy się dużą popularnością, więc nie będziesz miał problemów ze znalezieniem choćby w sieciach Beverly Hills), albo ściągnij sobie z neta i olej jedynkę z jej cenzorami, lekorami i pieron wie jeszcze z czym.
Zapewne w scenie zabojstwa Cezara pojawi sie czarne tlo i zero dzwieku LOL, ale tak na powaznie to ciekawa jestem jak taki odcinek zlagodzony bedzie wygadac. Pewnie bedzie tak jak napisalas, ze po kilku odcinkach serial zaniknie z tvp1 i bedzie tylko w tvp2, albo o 20 bedzie jakis film, a pozniej dopiero Rome, tylko ciakawe czy o tej 22 byliby laskawi juz emitowac w oryginalnej wersji.
Na piszcie to TYP1 ze potrzebujecie Rxymu okrojonego ze widzielscie film juz na HBo sciagliscie z neta kupiliscie DVD i niech puscza Koziola Matolka o tej 20:20 znow zaczna sie to co ze skazanym ze lektor beznadziejny a prawie 5mln widzialo czy nawet wiecej a Od pazdziernka TVP2 ogranicza lektora beda napisy ale to tylko filmy przyrodnicze i niektore mlodziezowe propozycje i Polast sie tez przymierza ciekawe czy tez napisy bedzie cie krytykowac
kinoman, uwierz to nie jest tak że my wydziwiamy bez powodu. Po prostu widzieliśmy już ten serial (sama mam go na płytkach i w wolnych chwilach oglądam ulubione fragmenty) i wiemy co z niego zostanie,jeśli wytnie się wszystkie sceny o "zabarwieniu erotycznych" lub "pełne przemocy". Zlepek niezrozumiałych scen połączonych bez ładu i składu. Nikt nie kazał jedynce kupować tego serialu, ale skoro już to zrobili, to mogliby się nie ośmieszać. Albo rybki albo akwarium. Nie bez powodu żaden z seriali HBO nie był dotąd pokazywany ani w jedynce ani w dwójce.
Powiem tak nigdy zadna stacja w Polsce nie pusci brutalnego flmu o 20:20 ztym trzeb sie pogodzic ale ejst 23:30 pusna pora ale dam rade i nie bede sie juz wypisywal bo nie chce pozdrawiam
Nie słyszałam nic o wycinaniu scen brutalnych czy erotycznych... Ale macie rację, bez tych scen(chodzi mi głównie o brutalne...:D) to nie będzie nic ciekawego. Przyznam się, że widziałam kilka odcinków pierwszej serii i właśnie one były przepełnione seksem itp. Dalsze już oglądałam na normalnej głośności;) Chociaż wydaje mi się, że ten film będą oglądać głównie dorośli albo młodzież bardzo interesująca się starożytnością... Bo przepraszam bardzo, jakiego przedszkolaka interesuje, jak zginął Cezar?! Poza tym, chyba powinno być przed serialem ogłoszenie(jak robi to Universal Channel czy SiFi Channel), że film zawiera sceny przemocy czy erotyczne... A jeśli nawet nie, to powtarzam, że małe dzieci raczej nie będą tego oglądać. 1)są jeszcze odpowiedzialni i mądrzy rodzice, 2)małe dzieci szybko idą spać;), 3)taka tematyka raczej ich nie zainteresuje.
Widze, ze moj post o dzieciach w wieku szkolnym wzielas zbyt doslownie, a to bylo tylko odniesienie, ze tvp lagodzac i wycinajac sceny brutalne i erotyczne nie liczy chyba na to, ze cos okrojonego beda ogladac osoby, ktore bardzo chcialy ten serial zobaczyc, a kiedy dowiedzialy sie, ze wreszcie stacja ogolnodostepna go wykupila, nada go w wersji dostosowanej do programow dla 12-latkow bo o 20 wlasnie takie sa emitowane.
"Rzym" bez seksu i przemocy, to co oni zostawią? Na Universal Widziałem też okrojoną wersję, nie było choćby sceny erotycznej [spoiler] między Oktawią a Serwilią.
Stwierdziliście, że serial emitowany po dwudziestej w piątki będzie w wersji okrojonej, pozbawiony drastycznych scen. Jednak w programie tv znalazłem informację, że serial ma trwać od 20.20 przez godzinę. Na filmwebie jest podane że "Rzym" trwa blisko godzinę, więc mam pytanie ile w takim razie trwa wersja oryginalna tego serialu? Być może plotki o rzekomym oszpeceniu serialu przez naszą ukochaną TVP pozostaną tylko plotkami?
Oryginalny odcinek trwa ok godziny, ale to ze w programie masz, ze serial bedzie trwac od 20.20 do 21.20 to przeciez nie oznacza, ze nie dadza wersji okrojonej, wystarczy ze dadza reklamy do 20.30, a skoncza serial o 21.05 i znowu 15 minut reklam i gadania co jeszcze bedziemy mogli sobie poogladac wieczorem w jedynce. Poza tym to nie sa zadne plotki.
Rzym okrojony ?? Zafajdana TVP niech sobie okroją te zasrane telenowele, gwiazdy na lodzie i te kolejne powtórki które puszczają w kółko. Ale czego można spodziewać się po telewizji która daje w piątek wieczorem "letnie skoki narciarskie"
A wlacz sobie o 23:30 w sobote tam masz pelna wersje i przestaj nudzoc chyba ze rano chodzisz na 7 do kosxiola to juz twoj problem juz sie zygac chce narzekanie wasze
Nie każdy ma ochotę siedzieć do 1 w nocy przed telewizorem.
Tak czy siak najlepiej załatwić sobie DVD albo ściągnąć z neta.
Wtedy możemy bez problemu oglądać kilka odcinków po sobie co wydaje mi się lepszym rozwiązaniem bo mamy na bieżąco całą historię
No moi drodzy miłośnicy Rzymu, zamierzacie oglądać tą, jakże przespaniałą, ocenzurowaną wersję, która serwuje nam TVP? Ja nie, bo bo oglądanie okrojonego Rzymu z lektorem jest stanowczo nie na moje nerwy. Ale w sumie jestem ciekawa, jak ta wersja okrojona ma wyglądać, dlatego bede wdzieczna, gdy ktoś opublikuje wrazenia po niej ;) Bo za bardzo nie rozumiem tego, że niby jeden odcinek ma trwać godzinę... po wycieciu wszystkich scen, to powinno zostac ze 20-30 minut na epizod.. To co? w scenach, powiedzmy, niewygodnych, pojawi się nagle czarny ekran, badz film o languscie? Heh.
Żeby być fair, po raz pierwszy widziałam "Rzym" właśnie z lektorem, na polskim HBO i już wtedy mi się podobał. No ale jak potem zobaczyłam go w orginale, to mi się DUŻO bardziej spodobał i zauważyłam, ile za pierwszym razem straciłam, bo po pierwsze tłumaczenie pozostawia trochę do życzenia no i sposób w jaki ci aktorzy podają swoje dialogi, jest nie do podrobienia, szczególnie Purefoy, Hinds i Walker, zresztą oni wszyscy. Przykładowo, klątwa Servilli za pierwszym razem zrobiła na mnie spore wrażenie, ale dopiero słysząc w orginale Lindsay Duncan, poczułam ciarki.
SPOILERY!!! To była tragedia, wycieli gołe cycki Atii, i jej stosunek z gościem od koni, a to już kompletnie nie oddaje ich relacji. Ocenzurowana scena jak Oktawiusz kijem zabija niebieskiego Hiszpana(wg Tvp to najemnik, lol) też do bani, nie oddaje jego charakteru. Tłumaczenie słabe, lektora bym się nie czepiał to nie on tłumaczył. Wniosek to nie jest serial dla publicznej TV, a jeśli już to po 22, tak samo jak TVN puszczał Soprano.
No jak ocenzurowali Oktawiana tłukącego gościa deską po głowie, to ciekawe co zrobią z zasztyletowaniem Cezara, śmiercią Evandera albo walką L&T na arenie. Chyba rzeczywiście na ekranie pojawi się czarna dziura ;-)
Dzięki za spoilery -_-
Ostrzegaj przed czymś takim do cholery :/
Wszedłem aby dowiedzieć, się do ocenzurowali w pierwszym odcinku, a
widze że dzięki tobie, poznałem chyba znaczą część wydarzeń w serialu.
Jeszcze raz dzięki.
to że napisała że Cezara zasztyletowali to chyba nie jest spoiler...
uczyłeś się ty choć trochę historii? :P
Dzięki Matheus ;-) przypomina mi to ludzi gotowych zamordować gościa, który przed 2 seozonem napomknął, że Antoniusz i Kleopatra popełnili samobójstwo. Poważnie.
Do pana oburzonego- fakty historyczne to nie są spoilery. A "walka L&T na arenie" to chyba raczej nic ci nie mówi i niczego nie zdradza.
z ciekawosci jakos zdzierzylam te 47 minut, ale najwazniejsze przeciez jest to, ze dzieci w wieku lat 12 nie przezyly traumy jakiej moglyby doznac po widoku nagiego ciala czy aktu milosnego - jupi
i zeby bylo jasne, bo ktos napisal wyzej, ze sie tylko czepiamy, a mozemy przeciez ogladac bez cenzury o 23.30 na tvp2, dla mnie glupota jest takie cenzurowanie samo w sobie, mogli od razu przeciez emitowac po 22.30, to troche na zasadzie: damy super hit w prime time, ale kurcze troche nie dla dzieci, wiec walniemy cenzure, a co tam
Nie no racje, miałeś niepotrzebnie się oburzyłem.
Zbyt wyczulony na wszelkie spoilery jestem.
Dziś leci pierwszy odcinek o 23:30, wersja bez cenzury, będę najwyzej tą
oglądał.
Do kogo to bylo miales racje trzeba przeogladac gazete Telewizja Polska nigdy wam nie pusci drastycznego filmu o 20:20 tsk jest i tak bedzie moze w Ameryce jest inaczej moze takm juz horrory ida o 19 dlatego wersje nie cenzurowana mamy o 23;30 jest pusno no ale milosnicy filmu musza sie poswiecic.
Bzdury piszecie. W amerykańskiej tv jak puszczano "Straszny film" na ogólnodostępnym kanale, to też był ocenzurowany. tam z cenzurą jest jeszcze większy problem, bo niektóre sceny dostać można tylko na DVD albo jeśli puszczą na kanale płatnym. Tak właśnie było z Rzymem. Jest to serial z HBO, przez co nikt nie borykał się z cenzurą, bo kanałom premium wszystko wolno. Prawdziwe zbrodnie dotyczące cenzury popełniają Niemcy, którzy swego czasu serial "Kompania braci" emitowali w wersji od lat 12, na DVD wyszła od lat 15 (nadal ocenzurowana), a od lat 18 była jedna płyta i jeśli chciało się ją mieć, trzeba było oddzielnie kupić- a rzecz dotyczyła w tym wypadku kilkunastu sekund. Dla mnie największy zarzut do TVP, oprócz lektora i tłumaczenia skracającego znacznie wypowiedzi, jest przycięcie do 4:3 w sytuacji, gdy juz chyba wszystkie seriale produkowane przez TVP są w 16:9. Dlaczego nowe amerykańskie kupują w 4:3? Jeśli chodzi o wypuszczenie dwóch wersji... w sumie chwała im za to. Mogli puścić tylko jedną - o 20.20 i by dopiero był kłopot, a tak jak ktoś chce mieć pełnoprawny serial to ma o 23:30. Rai we Włoszech puściło rzekomo straszliwie ocenzurowaną wersję. Na BBC w UK, też wersja oryginalna nie poleciała (choć tam po prostu złączyli 2 pierwsze odcinki w jeden, i to olaboga w celu zwiększenia częstotliwości scen łóżkowych, a nie ich wycięcia). Podsumowując, nie ma na co narzekać. Sama idea cenzury, jest wg mnie chora, bo służy sztucznemu obniżeniu wieku i podbiciu oglądalności, ale żeby mówić, że to wina TVP, podczas gdy to są ogólnoświatowe praktyki, to lekka niesprawiedliwość. Inna sprawa, że wycięcie strzał trafiających w ciało człowieka jest absurdalne...