Który serial waszym zdaniem jest lepszy? Oglądałem narazie tylko Spartacusa (2010),
jednak kusi mnie serial "Rzym". Czy warto zacząć go oglądać? Jest tam troche akcji jak w Spartacusie czy więcej gledzenia o polityce?
Ja spodziewałem się że Spartacus będzie czymś w stylu Rzymu i dlatego straszliwie się na nim rozczarowałem.
W Rzymie akcji typu tych z Spartacusa (walka) jest (w porównaniu z nim) nie wiele, ale za to są lepiej zrobione.
Rzym skupia się raczej na "ględzeniu" o polityce, pojedynków między wielkimi ludźmi tamtych czasów i jest to najlepszy serial jaki widziałem.
Obejrzałem Rzym, a potem próbowałem obejrzeć Spartacusa, ból był straszny, Rzym to mistrzostwo, po którym łatwo nie można przymknąć oka na bzdury i niedoróbki innych seriali. Jeden z moich ulubionych seriali.
Jak się przełamiesz i wytrzymasz pierwsze 3 odcinki Spartakusa to dasz radę wszystkie, po kilku odcinkach wciąga :-)
Spartakus jak narazie bardziej mi sie podobał, chociaz Rzymu obejrzałem jeden odcinek.
Ale Spartakus to mistrzostwo, szczegolnie rola Batiatusa zasługuje na uznanie, a poza tym to co lubimy, seks, przemoc....
Jak dla mnie "spartacus" wypada niczym serial nisko-budżetowy w porównaniu z rzymem. W rzymie jest wiele miejsc w których rozgrywa się akcja w spartakusie miałem wrażenie, że ciągle krążę po tych samych miejscach, arena, trening, potyczka. Sceny walki o wiele bogatsze w rzymie, bardziej efektowne, w spartacusie po prostu krwawe i zazwyczaj pod koniec odcinka (łatwo przewidzieć zwycięzcę do bólu). Ciekawsze postacie, zapadające w pamięć, oczywiści tylko w rzymie. Po spartacusie nie mam ulubieńców, sam główny bohater wydaje się mało charyzmatyczny a jak dla mnie to podstawowa cecha kogoś kto nakłania do buntu. Postacie w rzymie są ciekawe, różne i nieprzewidywalne no i zapadają w pamięć.
Dla mnie zdecydowanie wygrywa "rzym" I cieszę się, że obejrzałem go po spartacusie bo osłodził mi goryczkę tamtego serialu.
ZDECYDOWANIE lepszym serialem jest "Rzym" - barwne postaci, wiele spisków i intryg, lepsza scenografia i kostiumy, świetne dialogi ...
Spartakus bardziej krwawy, bardziej sexy, brutalniejszy także w kwestii języka, mimo intryg trochę monotonny, z dialogów w pamięci zostaje "kill them all!".
Rzym zaś to kapitalne postaci, świetne, miejscami genialne dialogi, świetnie wplecione losy bohaterów w wydarzenia historyczne, znakomicie pokazana rzymska codzienność i obyczajowość. Dla słuchających seriali zaś jest tu perełka, bo serial jest grany brytyjskim angielskim co tworzy świetny klimat i mnie przypomniało "Ja, Klaudiusz".
Oglądałem i Rzym i Spartakusa. Seriale nie są dla siebie konkurencją.
W Rzymie znajdziesz o wiele więcej niż w Spartakusie. Do Rzymu jest po co wracać, chociażby do niektórych scen. Dla mnie walka na zapyziałej arenie gdzieś na zadupiu miasta przebiła klimatem i realizacją wszystkie gladiatorskie starcia ze Spartakusa. W Rzymie kapitalnie twórcy robią sobie "jaja" z historycznych postaci i wydarzeń. W Spartakusie bohaterowie byli "standardowi" chociaż wyraziści, a w Rzymie każdy ma swój rys charakterystyczny jak Marek Antoniusz, Atia.
Po Spartakusie polecam Rzym. Jest trochę bitew, akcji, sporo morderstw, mnóstwo intryg i drapieżnej polityki (nie tylko się o niej ględzi), sporo seksu (telewizyjna jedynka ocenzurowała serial).
Pierwszy odcinek Spartacusa też jakoś nie powalał. Rzym jest zdecydowanie ambitniejszym serialem, ponad to o wyraźnym zabarwieniu historycznym. Jeżeli stawiasz na akcję w postaci starć umięśnionych torsów, to rzeczywiście Rzym nie jest i nie będzie serialem dla ciebie. Nie sądzę również, żeby twoje nastawienie zmieniło się wraz z obejrzeniem kilku kolejnych odcinków, ale to tylko moje zdanie i mimo to szkoda, że skreślasz tak świetny serial po obejrzeniu zaledwie pilota.
Może jednak spróbuj...Spartacusowi dałem 10/10.Tutaj tylko 8,ale wręcił mnie na tyle że w dwa dni podczas choroby go ogarnąłem:)
Piękne kobiety,intrygii i dzielni wojacy
1 sezon Rzymu dostał ocene 7. Na początku się nudziłem, potem jednak było całkiem nieżle zrealizowane. 2 sezon to już totalna nuda, niech będzie 4 na 10. Spartakus zdecydowanie lepszy, Została jeszcze Dynastia Tudorów.
oczywiscie Rzym jest duzo lepszym filmem. Scenografia, kostiumy, klimat taki jakby to sie naprawde dzialo w tamtych czasach. Do tego dobra muzyka, ciekawa fabula i bardzo dobrze zagrane postacie, do ktorych mozna sie przywiazywac emocjonalnie. W Spartacusie fabula nie powala, na poczatku bylem ciekaw co oni przez 10 odcinkow beda wymyslali... ogolnie przewidywalna, poza paroma wydarzeniami (smierc varo, smierc licyni). Bardzo duzo seksu, golizny, komputerowej grafiki, wszedzie lejacej sie krwi - to glowne "cechy" tego serialu. Jednak oglada sie go calkiem przyjemnie, jesli odbiera sie to wszystko z przymruzeniem oka. pozdrawiam fanow starożytnych czasów.
Rzym jest serialem zdecydowanie lepszym, starającym się oddać atmosferę tamtych czasów.
Spartakus zaś to przerysowana historyjka w b. ładnej,nieco komiksowej oprawie. Historia jest tu jedynie tłem dla efektownych pojedynków na arenie.
Ja obejrzałem najpierw "Spartacusa". Serial przykuł mnie to ekranu telewizora na wiele godzin. Następnie obejrzałem serial "Rzym" i uważam, że jest równie dobry co "Spartacus". W "Spartacusie" znajdziesz więcej scen walki pomiędzy gladiatorami, więcej krwi oraz więcej efektów specjalnych natomiast w "Rzymie" więcej faktów historycznych i lepiej pokazane obyczaje społeczeństwa z tamtych czasów. Cięzko powiedzieć który serial jest lepszy. Jak powstanie drugi sezon "Spartacusa" wtedy ocenie. Jak na razie bardzo porównywalne.
nie no nie przesadzaj Spartakusowi daleko do Rzymu ale uparcie dodaję że podobały mi się oba seriale :-)
Zdecydowanie Rzym jest lepszy.Wiele barwnych postaci, mnóstwo intryg, zaskakujące zwroty akcji, polityka, miłość, walka - wszystko czego oczekuje się po serialu historycznym. Właśnie kończę pierwszy sezon Spartakusa, dlatego pozwoliłam sobie na porównanie.Polecam Rzym, bardzo wciągający :))
Napiszę tylko tyle... jeśli w tamtych czasach był silikon...to zobaczycie go wiele w spartakusie:)
Rzym o wiele wiele lepszy, pod każdym względem.
A jeśli chcecie oglądać kiepską wersje 300, to polecam sztucznego spartakusa.
Chyba jestem jedną z nielicznych osób , które wolą Spartakusa.
Może dlatego ,że Rzym obejrzałam tylko pierwszy sezon.
"Rzym " jest bardzo dobrym serialem , ale czy lepszym od "Spartacusa?U mnie wyższe notowania ma "Spartacus".
Jeśli fascynuje cię Historia i kultura antyczna.
Jeśli lubisz jeden z najbardziej realistycznych seriali historycznych.
To forum jest właśnie dla ciebie.
http://serialrzym.feen.pl/index.php?sid=1f09a57e599e89f9bdb753caa6cdb69d
Właśnie obejrzałam 2 sezon Rzymu i muszę stwierdzić ,że jednak zostaje przy swoim zdaniu ,że wole Spartakusa :)
Oczywiście Rzym to też bardzo dobry serial , który spokojnie zasługuje na 8/10. Jednak nie spodobała mi sie maniera tego serialu i drażnił mnie nieco zbyt brytyjski akcent bohaterów :)
Po za tym lubię intrygi a w 1 sezonie Spartakusa mamy ich więcej niż w obu sezonach Rzymu razem wziętych.
Rzym na pewno lepszy jest pod względem pokazania obyczajów rzymskich i z pewnością jest bardziej realistyczny. Spartakus jednak bardziej mnie wciągnął. Uwielbiam postać Batliatusa :)
Uwielbiam oba seriale, ale jeśli muszę wybierać to Rzym zdecydowanie wygrywa w moim rankingu. Lepsza realizacja, lepsza obsada, kostiumy, fabuła itd. Owszem, w Spartakusie jest więcej intryg, ale tam praktycznie nie ma się na czym innym oprzeć. No bo w końcu ileż można patrzeć na gladiatorów jedzących papkę czy siedzących w spartańskich warunkach i myjących swoje boskie ciała?:P Natomiast jeśli chodzi o obsadę to w Spartakusie właściwie tylko John Hannah, Craig Parker i Lucy Lawless (no i może Peter Mensah) prezentują wysoki poziom. Reszta wypada tak sobie - szczególnie pan grający Crixusa, który mówi tak jakby z 3 dni wody nie pił i w ogóle mało emocji wyraża poprzez swoją grę aktorską. W "Rzymie" jest zdecydowanie lepiej, począwszy od FANTASTYCZNEGO Marka Antoniusza, następnie Juliusza Cezara, Atię, Serwilię, Worenusa, Pullo, Oktawiana, itp. Naprawdę mocny skład.
W Spartakusie mogliby trochę zainwestować i rozgrywać akcję w różnych miejscach. Naprawdę nie wierzę, że Starz nie stać na to, żeby wybudować lepsze studio....
Ja Rzymu nie oglądałem ale oglądałem spartacusa i jest to najlepszy serial jaki widziałem. Dużo akcji, intryg, walk, zaskakujący serial. Mnie również interesuje serial Rzym, bo ma podobną tematykę do spartacusa, ale wydaje mi się, ze rzym jest gorszy od spartacusa, bo w Rzymie jest chyba więcej gadania o polityce, o takich nudnych rzeczach, natomiast spartacus to jest serial, gdzie jest wiele walk, akcji. Ale nie wiem keidyś się skusze na Rzym.
Spartakusa ogladalem, super serial mozna spokojnie ocenic na 9, prequel tez ekstra.
Rzym bede dopiero ogladal, mam nadzieje ze sie nie zanudze, dodam ze tamta epoke bardzo lubie.
To był błąd że oglądałeś najpierw Spartakusa :P Rzym jest lepszy jeśli interesują cię tamte czasy bardziej historyczny ale masa walk,sex, intrygi polecam :D
Może i tak ale akurat Spartacus leciał na HBO, zobaczyłem 2 odcinki i musiałem obejrzeć całosc :)
A co do Rzymu to dzis zaczne sciagac i iedlugo ogladać.
na pewno się nie zawiedziesz :-) , a serial nie ma bóg wie ile odcinków wiec szybko zassasz i obejrzysz i będziesz jednym z wielu którzy mogą sobie sami powiedzieć tak widziałem wszystkie odcinki :-) i już wiem dlaczego Rzym jest lepszy od Spartakusa :D
ps. Spartakus też dobry ,lubiłem w nim goliznę a jest na co popatrzeć :-) i intrygi bo walki to kiepskie były ;]
Jeśli fascynuje cię Historia i kultura antyczna.
Jeśli lubisz jeden z najbardziej realistycznych seriali historycznych.
To forum jest właśnie dla ciebie.
Takie forum
http://serialrzym.feen.pl/index.php?sid=1f09a57e599e89f9bdb753caa6cdb69d
OK, tak jak pisalem sciagnalem serial. Obejrzalem 1 odcinek i jakos mnie bardzo nie wciagnał, fajny ale to jednak nie Spartakus.
Spartakusa KiP zacząłem od 5 odcinka chyba, pozniej wrociłem od 1 i ten odcinek tez nie zachwycał.
Nie mowie ze dalej nie bede ogladal Rzymu, ale musze skonczyc Kompanie Braci - to POLECAM.
Obejrzyj sobie także Rzym bo warto. Ja zaczynałem od Spartakusa a do Rzymu przymierzałem się z pół roku. I poszedł pierwszy sezon w 3 dni :). Zabieram się za drugi.
No to i ja sobie porównam - a raczej nie można tych seriali porównywać. Rzym to majstersztyk coś jak muzyka powazna w porównaiu do której Spartakus to garażowe nagranie jakiejś heavy-metalowej grupy. Co nie zmienia faktu iż obejrzałem oba seriale lecz w Rzymie nie raziło mnie prawie nic a zachwycało prawie wszystko i czułem tą atmosferę tamtych czasów. W Spartakusie co chwila wychodził fakt kręcenia serialu techniką blue-box i komputerowo dodawane JEZIORA krwi podczas walki. W sktek czego z nawet niezłej fabuły i paru świetnych kreacji zrobiona dziecinną wyrzynankę która jak dla mnie miast dodawać smaku do serialu psuła go. Jeśli jednak przymknie się na to oko można strawić nawet z zadowalającym skutkiem.
Spartakusa obejrzalem 2 sezony, serial bardzo mi sie podobał mimo krwi itp.
Rzymu narazie obejrzałem 7 odcinków, wydaje mi sie troche nudniejszy momentami, ale nie jest źle, choc troche gorzej od Spartakusa.
Miałeś mi sprowadzić na forum zaufanych ludzi a nie jakichś amerykanów. Nie szukaj użytkowników na torrentach tylko wśród kumpli. To mają być twoi zaufani ludzie jak i ja ci zaufałem.
Jak to Amerykanow?
Co ma za sens tworzyc forum seiralu, ktorego powstały 2 serie i nie zapowiada sie na wiecej?
WTF?
to tylko spamer ;] co z tego że dwie serie ;] mnie łapie chcica na ten serial co jakiś czas i oglądam średnio raz na 4 lub 5 miesięcy od nowa :D
Sens jest, bo zapewne ma miłośników jak wiele krótszych seriali. Serial nie musi ciągnąć się przez 10lecia żeby był dobry.
Po pierwsze nie było dwóch sezonów "Spartacusa". Był pierwszy sezon "Spartacus: Krew i Piach". Ze względu na chorobę aktora wstrzymano się z realizacją drugiego sezonu. Związku z tym stworzyli preqel (czyli to co wydarzyło się przed przyjściem Spartacusa do domu Batiatusa) "Spartacus: Bogowie Areny" i zrobili kilka odcinków. Prequel już się zakończył i mają zamiar kontynuować poprzednią część.