Serial uważam za świetny, ale nurtuje mnie jedna sprawa. Przecież w tamtych czasach legionista nie mógł się żenić, a zmienił to dopiero, zdaje się, Hadrian. A tutaj mamy Vorenusa, który tuż po spłodzeniu najmłodszej córy ruszył z Cezarem do Galii i wrócił, zastając swoje dzieci całkiem duże. Wychodzi na to, że w momencie zaciągu Worena Starsza miała parę miesięcy do roczku. A może mi się coś pomyliło?:P
o ile dobrze znam temat, to weterani(tak na marginesie filmowy worenus był zbyt młody wiekowo na weterana) mogli sie zenic i ponownie się zaciągac. Tylko weteran mogl zostac prefektem evocatii,o czym jest mowa z jednym z odcinkow.Nie traktowal bym filmow z tego gatunku jako obiektywnego zrodla historycznego jak tylko fabuly nawiazujacej tylko i jedynie do pewnych wydarzen historycznych. Tak bylo z Cezarem,Atia,Oktawianem czy Brutusem...
Było chyba gdzieś powiedziane, że Vorenus dostał specjalną zgodę na zawarcie małżeństwa, czy w rzeczywistości coś takiego istniało nie wiem, ale wyjaśnienie jakieś jest, no i według mnie bez pokazanej rodziny serial byłby mniej urozmaicony więc można to twórcom wybaczyć;).
I pewnie tak będzie, że dorobili Vorenusowi rodzinę żeby więcej się działo w filmie:P Swoją drogą czytałem gdzieś, że były przypadki, że w tej i kolejnych wojnach domowych, już za Cesarstwa, ojciec zabijał syna/ syn ojca. Możliwe, że jeśli się ożenił przed zaciągiem (Rzymianie zdaje się mogli się żenić od 15 roku życia, a za Cezara pobór był od lat 17-tu) to takie małżeństwo mogło sobie trwać. A co do tego, że Vorenus był za młody to chyba nie, zakładając, że poszedł do woja właśnie w wieku lat siedemnastu to po szesnastu latach służby byłby 33-letnim weteranem, prawie jak dzisiaj mundurowi:P
Wydaje mi się, że Vorenus wziął ślub dopiero po zaciągu, skoro jest informacja, że dostał jakąś przepustkę czy coś;) co do dzieci, to ciężko powiedzieć czy mogły być przed ślubem, nie znam do końca stanowiska tradycyjnych rzymian na takie sprawy;)
przyznam, że oglądałam serial kilka razy, ale nad tym sie nigdy nie zastanawiałam, za to zaciekawiło mnie że w rzeczywistości Atia w starożytnym Rzymie uchodziła za wzór cnót, a Oktawia po rozwodzie z Antoniuszem wychowywała nie tylko ich wspólne dzieci, ale i dzieci Antoniusza z poprzedniego małżeństwa;] nie wieciemoże czy planują 3 sezon czy mamy się zadowolić Spartakusem?