Serial dobry miejscami bardzo dobry, dobra gra aktorska i wspaniała scenografia na dodatek scenariusz... no właśnie tu jest problem bo czasami miał w sobie pewne nieścisłości oraz chodził "na skróty" w dodatku historia mimo że wciąga to jest dość często przekłamana jak np. w przypadku postaci Atii, śmierci Kasjusza i Brutusa czy sugerowanie jakby Cezarion uszedł z życiem i był synem Pulla :P Wiadomo chciano przez to bardziej uatrakcyjnić serial jednak dla mnie jako osobie dość dobrze zorientowanej w historii trochę to przeszkadzało. Dla mnie za całokształt 8/10. Lecz za niektóre odcinki dałbym 10/10.
to nie polecam ci Ostatniego Legionu, tam jest jeszcze lepsza "sugestia", że Romulus Augustulus, był ojcem króla Artura, i żeby było ciekawiej film jest niby filmem historycznym.
Odnośnie Rome, też się trochę zawiodłem tym, że Cezarion uszedł z życiem, co do śmierci i postaci Atti, aż tak przekłamanie mnie nie uderzyło, bo w serialu wyszło to na lepsze, głównie dzięki grze Polly Walker. W sumie i tak w Rome jest mniej błędów i nie rzucają się one w oczy jak np. w Tudorach.