Mam pytanie, ile trwają odcinki nieocenzurowane, ile jest tych scen wyciętych i jakie, przykładowo w pierwszym odcinku.
Przytaczam tu to, co napisał Farel w wcześniejszym poście:
"Doszukałem się około 8 cięć w odc. 1:
1. Wycięto ujęcia z nagim Vercynghetoryxem. W efekcie widz wersji soft nie zrozumiał stopnia w jakim został on upokorzony przed Cezarem.
2. Zabrakło sceny seksu Atii z koniuszym Pompejusza. Bez niej trudniej dojść za jaką cenę zdobyła ona siwka, którego ofiarowała Cezarowi.
3. Wycięto nagą Atię wychodzącą z basenu. Nawiasem mówiąc Polly Walker mimo 40-dziestki wygląda nieźle i bez tego ujęcia odcinek stracił na walorach estetycznych.
4. W scenie w której Katon zapoznawał Pompejusza z przyszłą małżonką nie ma kilku ujęć tego co dzieje się na scenie teatru ulicznego oglądanego przez Pompejusza. Serwilla mówi w pewnym momencie, że nie może zostać na placu bo na scenie jest "nieobyczajna" kobieta a chodzi o to że widzimy goły tyłek owej kobiety oraz mężczyznę z doczepionym penisem w kształcie węża. W wersji ocenzurowanej trzeba wierzyć jej na słowo.
5. Teraz będzie najlepsze. Osadzony w areszcie wojskowym Pullo z nudów zaczyna coś rysować kredą na ławce. W zbliżeniu kamery widać, że jego "dzieło" przedstawia sporych rozmiarów penisa. Nie chce się chwalić ale takie obrazki na szkolnych ławkach to ja tworzyłem już w wieku ok. 10 lat. Wycięcie całej sceny to skrajna głupota. Wiele mówi ona o poziomie inteligencji i charakterze Pulla.
6. Wycięto większość, jeśli nie całą scenę, w której Atia składa w ofierze krowę. Krew spuszczona z bydlęcia stojącego na platformie ścieka na klęczącą pod nią Atię, brudząc ją całą. W następnej scenie widzimy kąpiącą się Atię a to już druga jej kąpiel w odcinku. Bez sceny ofiary ponowna kapiel nie ma uzasadnienia.
7. W czasie krzyżowania jeńców z każdego z plemion brak zbliżenia na gwóźdź wbijany w dłoń. Na szczęście nikt z TVP nie wpadł na pomysł cenzurowania identycznego ujęcia z "Pasji" Gibsona.
8. Po tym jak Pullo i Vorenus odbijają Oktawiana, Pullo tłucze leżącego na Oktawianie martwego najemnika rękojeścią noża po głowie. Dopiero po 23.00 dowiemy się, że wybijał mu złote zęby. Brak ok. 3s zbliżenia na dłoń w której je trzyma.
9. W wersji soft widzieliśmy nagiej Oktawii gdy miała się oddać Pompejuszowi. W kolejnej scenie tego wątku Atia wyrzuca Oktawii, że to jej bierność w łóżku sprawiła, że Pompejusz jej nie poslubił. Bez usuniętej sceny widz może się jedynie domyślać na czym owa bierność mogła polegać. Nawiasem mówiąc Kerry Condon nie dorównuje urodą swojej filmowej matce.
W sumie usunięto ok. 3 minut filmu. Niby niewiele ale bez większości tych scen widz w najlepszym razie jest zdany na swoje domysły. Gorzej gdy czegoś nie można się domyśleć a czasami nie ma na to czasu, bo akcja toczy się wartko. Zaburza to w znacznym stopniu odbiór filmu. Ostrzegam. Oglądając wersji o 20.00 można się zniechęcić do tego serialu, więc lepiej poczekać ten jeden dzień."
Dzięki bardzo, właśnie obejrzałem wersje nieocezurowaną i w myślach porównałem z tym co oglądałem na TVP 1. Rzeczywiście różnice są.
Dzięki bardzo, właśnie obejrzałem wersje nieocezurowaną i w myślach porównałem z tym co oglądałem na TVP 1. Rzeczywiście różnice są.