PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119650}

Rzym

Rome
2005 - 2007
8,0 48 tys. ocen
8,0 10 1 48212
8,2 16 krytyków
Rzym
powrót do forum serialu Rzym

Witam wszystkich fanów serialu Rzym

Od niedawna mam okazję oglądać ten niesamowity serial. Wcześniej dużo o nim słyszałam, ale niestety nie miałam możliwości śledzenia go na kanale HBO. Teraz mam możliwość oglądać Rzym na kanale TVP1 i TVP2.
Zazdroszczę osobom, które widziały już obie serie. Wiem, że jest możliwość ściągnięcia poszczególnych odcinków z Internetu, ale jeśli miałabym wybierać, to wolałabym wersję oryginalną, legalną. Niestety to dość spory wydatek.

Z ciekawości przeglądałam krótkie filmiki na youtubie. Żałuję że Eirena umrze. Myślałam, że chociaż historia Pulla i Eireny będzie miała pomyślne zakończenie. Rozumie, że Rzym ukazany w tym serialu ma być mroczny i brutalny, ale jednak przydałaby się jakaś nutka nadziei. No cóż, widź może chcieć wiele, ale to scenarzyści decydują.

Mam więc pytanie - czy śmierć Eireny nastąpi na początku 2 serii czy pod koniec?
Dlaczego Pullo będzie walczył na arenie jak gladiator? Dlaczego nie będzie chciał walczyć? Skąd u niego taka rezygnacja?
Przepraszam, że tak wypytuje, ale pewnie nie szybko doczekam się emisji 2 serii w tvp.

Nie myślałam, że ten serial tak mnie wciągnie. Nie ukrywam, że najbardziej podoba mi się rola Raya Stevensona jako Titusa Pullo. To strasznie brutalna postac, a jednak budzi sympatię.
Myślałam, że okres fascynacji filmowymi bohaterami mam już za sobą, a tu taka niespodzianka. Szkoda tylko, że jego losy tak się potoczą... :(

Pozdrawiam!

ocenił(a) serial na 8
Eliza_8

Po pierwsze wypadłoby zaznaczyć, że rzucisz spoilerem, bo nie wszyscy jeszcze widzieli obie serie w całości, więc po co komuś psuć przyjemność?

A odpowiadając na pytania: (UWAGA SPOILER!!)

Eirene umiera w drugiej połowie 2 sezonu, gdzieś tak w okolicach odcinka 7-8 jeśli dobrze pamiętam, więc trochę sobie jeszcze pogra ;)

Jeśli chodzi o Pullo, to wydaje mi się, że jego walka na arenie będzie miała miejsce pod koniec 1 sezonu. Wprawdzie widziałem serial jakiś czas temu więc głowy nie dam, ale obstawiałbym jednak 1 sezon więc poczekaj z ewentualnymi pytaniami na jego koniec.

Pozdrawiam

Dwight_

Przepraszam za ten spoiler.
Bardzo dużo postów dotyczy drugiej serii, więc automatycznie nawiązałam do przyszłych wydarzeń.
Przepraszam jeszcze raz. Jestem tu nowa - na przyszłośc zapamiętam, aby wcześniej ostrzegac przed spoilerami.

Nie przypuszczałam, że Pullo będzie walczył na arenie w pierwszym sezonie. Myślałam, że ta jego "rezygnacja" będzie wynikała ze śmierci Eireny...
A więc drugi sezon zakończy się strasznie pesymistycznie :( A może będzie chociaż jakaś nutka nadziei?

ocenił(a) serial na 8
Eliza_8

Powiem tylko, że tak całkiem pesymistycznie to może się nie zakończy. W drugim sezonie dzieje się naprawdę sporo - zarówno w życiu obu dzielnych wojaków jak i w historii całego Rzymu i oczywiście nie dla wszystkich te wydarzenia będą miały pomyślny koniec. Warto poczekać na drugi sezon. Myślę, że skoro puszczają w telewizji pierwszy, to będzie i drugi. A skoro serial ci się tak podoba, to może warto go sobie po prostu kupić, choć wiem, że to spory wydatek. W ostateczności pozostają jeszcze źródła mniej legalne ;)

ocenił(a) serial na 8
Eliza_8

Pullo walczy na arenie w 11 odcinku pierwszej serii, a zrezygnowany był dlatego, że myślał że nie ma po co żyć ( w tamtej chwili wydawało mu się że stracił zarówno Eirene jak i Vorenusa).
Sezon 2 nie kończy się strasznie pesymistycznie.

Arya_2

Dwight, Arya - bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Jak widzicie narazie jestem skazana na czekanie za poszczególnymi odcinkami w TVP.
Bardzo mi się ten serial spodobał. Zawsze lubiłam filmy historyczne, a "Rome" jest wyjątkowy.

Mam takie małe pytanie - czy to normalne, żeby dorosła osoba (to znaczy ja ;) tak bardzo przejęła się losami bohaterów serialu? Czy Wy też tak macie?

Dziękuję za pocieszenie, że 2 sezon nie będzie miał koszmarnie pesymistycznego zakończenia.
Mam nadzieję, że TVP wyemituje go wkrótce po zakończeniu pierwszego sezonu.

(Uwaga spoiler)...
Ale ja i tak nie mogę pogodzic się ze śmiercią Eireny. Czy chociaż w tym jednym przypadku nie mogło byc zakończenia - i żyli długo i szczęśliwie? :(

Eliza_8

Uwaga! Spoilery!

Pytania odnośnie przyszłych wydarzeń.

Z ciekawości pytam osoby które odlądały już oba sezony serialu.
Kiedy (w którym odcinku) Pullo zabije narzeczonego Eireny?
Czy śmierc Vorenusa będzie miała coś wspólnego z ludźmi którzy pojawiają się w 9 odc. I serii (chodzi mi o tego człowieka, który szantażował Vorenusa i kazał się publicznie przeprosic)?

ocenił(a) serial na 8
Eliza_8

Pullo zabije narzeczonego Eireny w 10 odcinku 1 serii ("Triumf")
Vorenus nie ginie, jest ciężko ranny na końcu serialu, nie ma to nic wspólnego z gangami, tylko z Cezarionem.

Arya_2

Vorenus nie ginie??? Hura!!!
A gdzieś przeczytałam, że zginie pod koniec II sezonu i to mnie bardzo przytłoczyło.
Arya - pocieszyłaś mnie :) Widzę, że jesteś prawdziwą znawczynią tego serialu. Dzięki za Twoje odpowiedzi.

ocenił(a) serial na 10
Eliza_8

UWAGA SPOILER

No cóż, zapewne intencją scenarzysty było "zabezpieczyć się" na wypadek ew. III serii , stąd też nie jest pokazany sam moment śmierci Vorenusa, nie mniej Pullo na pytanie Oktawiana o Luciusa odpowiada: NIE PRZEŻYŁ...oczywiście w tej rozmowie Tytus jest generalnie dość (jakby to ująć?)..nieszczery, ale akurat w tym przypadku, nie miał powodu by zatajać śmierć przyjaciela.
Pozostaje więc założyć , że Vorenus zmarł od rany w domu, w otoczeniu dzieci.

ocenił(a) serial na 8
Gryzio_2

Zgadzam się - producenci zostawili sobie po prostu furtkę, nie stawiając kropki nad "i", ale chyba dość jasne jest, że Vorenus umiera. Tym bardziej, że nie wiem po co komu ta furtka, skoro nie ma za bardzo o czym kręcić kontynuacji. Chyba że ograniczyliby się do ukazania jakichś totalnie wymyślonych przygód Vorenusa i Pullo, bo od strony historycznej mamy ponad 40-letni okres panowania Oktawiana, które było względnie spokojne i trudno byłoby wyłuskać z niego jakieś emocjonujące, doniosłe wydarzenia. Szkoda, że II sezon nie został rozbudowany i rozbity na dwie serie, bo wtedy działo się o wiele więcej, a tak niestety ten arcyciekawy okres od śmierci Cezara po objęcie władzy przez Oktawiana został potraktowany bardzo skrótowo.

ocenił(a) serial na 8
Dwight_

Nie jest jasne, ponieważ zarówno scenarzysta serialu jak i aktor, który go grał powiedzieli w wywiadach, że Vorenus nie umarł. To było apropo powstania ewentualnego filmu- Bruno Heller (główny twórca serialu) powiedział KMK, że Vorenus przeżył, więc znalazłby się w obsadzie.

ocenił(a) serial na 8
Arya_2

A co mieli mówić? Nie po to sobie zostawiali furtkę, żeby potem uśmiercać bohatera w wywiadach :/ Ale ponieważ o filmie, ani o następnym sezonie serialu ani widu ani słychu, to można śmiało założyć, że jednak Vorenusowi się zmarło. Tym bardziej, że - jeśli mam być szczery - ta furtka taka deczko naciągana była. Zarówno Pullo jak i sam Vorenus nie widzieli przecież większych szans na wylizanie się. Sam zainteresowany sprawiał wrażenie, że pociągnął tak długo tylko po to, by przed śmiercią pojednać się z dziećmi, czego dokonawszy mógł spokojnie przenieść się na tamten świat.

Eliza_8

Wkrótce zakończy się w TVP pierwszy sezon serialu "Rzym".
Czy wiadomo już czy TVP wyemituje drugi sezon?
Czy nastąpi on wkrótce po I serii czy trzeba będzie na niego czekac?