wysmienite widowisko! jestem wrecz zachwycony, od dawna szukalem filmu lub serialu gdzie okrucieństwo i przemoc (ktora bardzo lubie ;> ) bedzie się mieszać z inteligentnymi dialogami i wyszukanym humorem malo tego ze te dwie rzeczy mieszaja się w tym serialu ale one ze sobą harmoinijnie wspolgraja,bardzo malo jest tego typu produkcji nad czym szczerze ubolewam.Ale "rzym" to nie tylko to o czym wspomnialem wcześniej to rowniez wyśmienita gra aktorska, to świetnie odwzorowane czasy kiedy rzym z republiki przeistaczal się w cesarstwo, to także lekcja historii, ale nie taka jaką znamy ze szkoly tylko ,ciekawa ,porywajaca, barwna...etc
Dla mnie to rowniez cieta satyra na wspolczesne spoleczeństwo(choć nie wiem czy taki byl zamiar scenarzystow i rezyserow)
W takim razie powinieneś koniecznie obejrzeć serial,który w moim odczuciu jest jeszcze lepszy od tego,w kazdym z prytoczonych przez ciebie punktów.Chodzi mi o serial Deadwood z wprost przegenialną rolą Iana Mcshane'a,nie wspominając o innych niewiele mu ustepujących aktorach.W moim skromnym odczuciu jest to najlepszy serial ostatnich lat.