PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=803184}

Rzymskie dziewczyny

Baby
2018 - 2020
6,5 11 tys. ocen
6,5 10 1 10983
6,0 2 krytyków
Rzymskie dziewczyny
powrót do forum serialu Rzymskie dziewczyny

Jedyna bohaterka, która nie irytuje i której postępowanie ma jakieś motywy to Ludo. Reszta to rozkapryszone małolaty ( dorośli również). Serial miał potencjał, tematyka świetna. Wyszło gów...no.

ocenił(a) serial na 8
ziaba933

Ale przeciez to, że jakiś bohater Cie irytuje to nie znaczy, że serial jest słaby?

ocenił(a) serial na 3
klaudia2251

Oczywiście, że nie. Co nie zmienia faktu, że wykonanie jest słabe, scenariusz nudny i nielogiczny. Do tego bohaterowie, z którymi ciężko się utożsamiać, kibicować bądź zrozumieć ich postępowanie/ motywy. Dlatego serial jest słaby.

ocenił(a) serial na 4
ziaba933

Otóż to. Ja tez uważam, że pomysł na serial był super, ale cos kompletnie poszło nie tak. 1. Dlaczego laski dostały takiego wściku macicy na punkcie Damiano? Ani on jakoś szczególnie przystojny, ani charyzmatyczny, ani nawet sympatyczny. Przeciwnie; arogancki buc jakich mało. 2. Wątek homoseksualizmu syna dyrektora - na co to komu? Po co to komu? Nie wniosło to absolutnie NICZEGO. Zapowiadało się ok. Spodziewałam się, że zacznie podbijać do Damiano, spotka się z odrzuceniem, no jakoś to będzie poprowadzone. No więc nie. Syn dyrektora jest gejem i powiedział o tym ojcu. Koniec tematu. Koniec wątku. Czy naprawde netflix WSZĘDZIE musi wciskać poprawność polityczną, nawet jeżeli nie ma ona kompletnie żadnego sensu ani podstaw? 3. Jak zauważył ziaba - jedynie Ludo była postacią, której zachowanie można czymś wytłumaczyć.

Na plus na pewno udźwiękowanie serialu. Podobała mi się muzyka, taka dość niszowa. Większość scen była pozbawiona dialogów, a własnie podkład muzyczny robił pierwsze skrzypce.
Drugi plus - Ludo mi się od pierwszego do ostatniego odcinka kojarzyła z Matyldą od Leona. Coś jakby Matylda dorosła i zmieniła tożsamość, ale dalej była tą niesforną, ładującą się w kłopoty dziewczynką :D

ocenił(a) serial na 3
mokfa

ludo też wygląda jak Tokio z "dom z papieru"

ocenił(a) serial na 8
mokfa

Sorry jeśli to, że Damiano się podobał dziewczynom wpływa Twoim zdaniem na to, że serial jest słaby to nie ma w ogóle co rozmawiać. Przez takie osoby jak Ty dobre seriale mają niską ocenę. To, że Damiano podobał się dziewczynom to rzecz gustu a o guście się nie dyskutuje. Tak jest w scenariuszu i to nie jest nielogiczne. Czy tylko Wasz gust jest dobry? To powiem Wam, że moim zdaniem Damiano to bardzo fajna i pozytywna postać. Buc?? Niby czemu?
A co do syna to być może Twórcy zakładają, że będzie wiecej niż jeden seznon i w drugim wątek się rozwinie.

ocenił(a) serial na 3
klaudia2251

Cóż akurat do Damiano się nie czepiam, aktor jak aktor- postać buntownika, kobiety lubią. Ale musisz zrozumieć, że ludzie mają prawo do własnej opinii i subiektywnej oceny. A to, że Tobie ten serial aż tak przypadł do gustu nie oznacza, że każdy ma być zachwycony. Uważasz, że o guście się nie dysktuje, a sama atakujesz osoby o odmiennej opinii niż Twoja. Gratuluję.

ocenił(a) serial na 8
ziaba933

Przeczytaj wypowiedzi powyżej jeszcze raz. Czy ja gdzieś atakuje kogoś za jego gust? Ja tylko uważam, że pisanie że serial jest głupi bo niemożliwe zeby ktoś się komus tak podobał jest totalnie niesprawiedliwe. A na koniec dodałam, że mnie akurat Damiano do gustu przypadł żeby pokazać jak gusta mogą się różnić.

ocenił(a) serial na 3
klaudia2251

Ale autorka postu nie powiedziała, że uważa serial za słaby, wyłącznie z powodu konkretnego bohatera. To tylko JEDEN z czynników.

ocenił(a) serial na 4
klaudia2251

No, ja nie oceniam co się komu podoba, tylko POSTAĆ z serialu. Uważam, że jest słabo napisana, po prostu. I też nie o mój gust tu chodzi, tylko o powód, dla którego nagle wszystkie laski ( i jeden chłopak) zaczęły latać za Damiano. A może to nie wina scenariusza, ale fatalnej gry aktorskiej? Może lepsi aktorzy by to tak ograli, że chemia pomiędzy bohaterami byłaby tak gęsta, że nożem można by kroić?

ocenił(a) serial na 8
mokfa

Dla mnie powód jest jasny bo do mojej szkoły jak chodziłam też przyszli "nowi" rodzenstwo, do różnych klas. I każdy z nich miał powodzenie. Wiesz, zawsze coś nowego, świeżego. To raz, a dwa to jak ktoś zauważył Damiano był typem niegrzecznego chłopca...a dziewczyny takich lubią.

klaudia2251

grunt, że trafia w młode pokolenie, taki był zamysł. No i fajnie by było, gdyby serial niósł ze sobą jakiś morał, rozwijał, otwierał na różne sprawy. Ja się wstrzymuję z oceną, obejrzałam jeden odcinek i jeśli chodzi o moje prywatne gusta to jak do tej pory mam opinię podobnie jak ziaba (do tego mam koszmary w scenerii z tego serialu - przekazy podprogowe czy co...), ale w sumie to stara dupa jestem. Z drugiej strony spróbuję dać temu serialowi szansę i ugryźć to od takiej współczesnej, młodzieńczej strony, biorąc pod uwagę zmiany społeczne na świecie, postęp technologiczny i w ogóle...
W każdym razie dzięki Klaudia za komentarze, doceniam Twoje zaangażowanie, oby było więcej takich osób jak Ty, które bronią swoich racji :) spróbuję skoncentrować się na tym serialu i dać Ci konkretne odpowiedzi, których oczekujesz :)

ocenił(a) serial na 7
mokfa

Podpisuje się pod tym obiema rękami. A i podobieństwo Ludo do Matyldy z Leona jak najbardziej trafne, od samego początku dostrzegłem istne podobieństwo tych dwóch postaci. Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 6
mokfa

serial może nie jest jakimś arcydziełem, ale moim zdaniem dał radę.
co do Damiano - bez przesady że wszystkie laski na niego leciały, raptem dwie plus jego była ;) powiedziałabym że to efekt nowej ryby w małym stawie + "urok" niegrzecznego chłopaka. tak jak zresztą Ciara napisała do Damiano: jesteś dupkiem ale cię lubię.
a wątek orientacji syna dyrektora (abstrahują od tego, że teraz takie motywy są często wciskane gdzie się da) jak dla mnie dobrze pokazuje jak mało rodzice wiedzą o swoich dzieciach, nawet gdy je niemal non stop kontrolują i obserwują. ze wszystkimi niemal bohaterami tak było - rodzice mieli ich inny obraz niż faktycznie było (przy czym to w sumie żadna nowość, w "normalnym" życiu zwykle też tak jest).

ocenił(a) serial na 6
mokfa

ale wiecie, ze to nie pomysl tylko prawdziwa historia z 2014 ? :)

ocenił(a) serial na 8
ziaba933

I znów...to że nie kibicuje się bohaterom czy ich nie lubi to nie wpływa na to czy serial jest dobry. Co masz na myśli, że wykonanie jest słabe? Rozwiń myśl..muzyka Ci nie pasuje, gra aktorska, montaż?

ocenił(a) serial na 3
klaudia2251

Po raz kolejny powtarzam, że SCENARIUSZ JEST NUDNY I NIELOGICZNY ( caps lock tylko dlatego, że pomijasz to twierdzenie w swoich odpowiedziach, a co jak co scenariusz jest ważny). Pomijając słaby scenariusz, uważam, że aktorzy zagrali mdle, nieco sztywno ( być może wynika to ze scenariusza, który jest największą wadą serialu). Muzyka bez szału: ani grzeje, ani ziębi. Zdjęcia i montaż są chyba największym atutem tej produkcji, choć widziałam lepsze.
Czy w końcu zrozumiałaś wypowiedź czy dalej trzeba Ci powtarzać to samo?

ocenił(a) serial na 8
ziaba933

Pominę złośliwości w postaci ostatniego zdania. Co jest dla Ciebie nielogiczne w tym serialu? Bo jak dla mnie nie brak mu logiki.

ocenił(a) serial na 3
klaudia2251

Zachowanie bohaterów jest niezrozumiałe i nie logiczne, chyba, że uznamy iż powodem ich decyzji jest nuda. Jedynie postać Ludo jest spójna i jej działania ma jakikolwiek sens. To jest moja prywatna opinia, do której mam prawo. W tym momencie kończę dyskusję,bo jestem zmęczona tym, że ciągle pytasz o to samo. Tobie serial się podoba, mi nie. Koniec. Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 8
ziaba933

Ciagle pytam o to samo bo nie udzieliłaś mi odpowiedzi czemu i czyje konkretnie zachowania postaci (oprócz Ludo)są nielogiczne. Ale okej..jeśli nie masz ochoty odpowiedzieć to nie zmuszam. Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 4
klaudia2251

Cały czas Ci odpowiada, ale Ty po prostu nie dopuszczasz do siebie tego, że on może mieć rację XD Na każdy jego argument odpowiadasz miałkim 'to nieprawda, serial jest super, a Twoja ocena jest niesprawiedliwa'. Zaczynam się zastanawiać, Klaudia, czy jest sens z Toba dyskutować. Podobał Ci się serial i spoko. Ja też mam takie filmy czy seriale, które uwielbiam, mimo że dla większości społeczeństwa to dno i kilometr mułu. Przyjmuję to jednak do wiadomości, zwyczajnie akceptuję fakt, że to co mi sie podoba, jest słabe. Też się tego naucz.

ocenił(a) serial na 8
mokfa

Zadałam dwa razy pytanie czyje zachowania jej zdaniem są nielogiczne i nie uzyskałam odpowiedzi. Chyba, że jestem ślepa. Powiedz gdzie jest odpowiedź na to pytanie?

Po drugie..kłania się czytanie ze zrozumieniem. A niech Wam się podoba lub nie podoba serial. Napisałam tylko, że ocenianie go przez pryzmat tego, że się nie polubiło bohaterów jest kiepskim pomysłem.

po trzecie..czy ja gdzieś napisałam, że serial jest super? Czytałaś w ogóle naszą konwersację?

ocenił(a) serial na 3
klaudia2251

Ogólnie niby jakies jedno wydarzenie pociągało za sobą kolejnę, ale tu nie było tego sensu i powiazania. Wszystko niespójne. Jestem w stanie zrozumieć tylko zachowanie Ludo i Damiano. I to nie w 100 %. Po co Damiano zadzownił do chłopaka Ludo? Nonsens. Po co byli ukazani jego znajomi z dawnej dzielnicy? bo dalej nie widzę w tym sensu i jakichś szczególnych powiązań z fabułą. Przykładów jest mnostwo, ale szkoda trafic czasu na ich wypisywanie.. bo co jak co, ale serial był naprawdę nielogiczny. Tak jakby ktoś powycinał rozne sceny z filmow dla nastolatek. No chyba, ze ten serial ma ukryte jakies drugie dno i jest tylko dla tych inteligentych xdd

ocenił(a) serial na 8
lucylu_filmweb

Damiano dzwonił do chłopaka Ludo bo poznali się już wcześniej a wygląda na to, że szukał "pracy" . Ogólnie wydaje mi się, że będzie 2 sezon bo jeśli nie to faktycznie troche zle, że nie zostało to wyjaśnione. Co do starego towarzystwa to generalnie było pokazane bo Damiano zle się żyło w nowym domu i powtarzał, że chciałby wrócić. Miał tam też tą niby dziewczyne.
Wydaje mi się, że Chiara(czy jak jej tam) tak odreagowywała problemy w domu. Chciała się poczuć dorosła, przeżyć coś innego. Chciała zeby ktoś na nią zwrócił uwagę bo Rodzice byli zajęci swoimi problemami. Jest to jasno pokazane jak dostaje auto w prezencie. Widać, że wolałaby szczerą rozmowę z ojcem.

ocenił(a) serial na 3
ziaba933

rowniez sie zgadzam, ze scenariusz jest nawet nie tyle co nudny, a nielogiczny i bez sensu. brak powiązań. to wygląda jakby 100 osob rzucalo pomysłami,a oni je łączyli w calośc

ocenił(a) serial na 3
ziaba933

uważam, ze te ich problemy i wątki w serialu nie maja zadnego sensu i logicznego powiązania. strasznie wyszukane..

ocenił(a) serial na 3
ziaba933

strasznie slaby serial no po prostu dno i wodorosty. Duzo lepsza jest hiszpanska szkola dla elit.

ocenił(a) serial na 2
ziaba933

jeden z gorszych seriali jakie widziałam, nudny, bez pomysłu, bohaterowie którym nie chce się nawet kibicować. rozczarowanie, mam nadzieję,że nie będzie kolejnego sezonu.