Czy tylko mnie się wydaje, że ta cała scena Ali z jej matką w kawiarni ma na celu podsunąć nam
sposób, w jaki Ali "przeżyła" pod ziemią przez kilka minut? OH GOD WHY ;____;
Nie. Moim zdaniem ta scena miała po prostu pokazać, że Ali była psychiczna, chociaż i tak wierzę, że Alison miała bliźniaczkę, którą zamordowała, ale nie sądzę, żeby któraś z sióstr była A.
Scena otwarcie miała pokazać ze jest sprawna manipulatora i używała tego nawet w stosunku do własnej matki aby dostac to co pragnęła. Bezkompromisowa i nieulegla. Pokazano dlaczego tak wiele osób się jej słuchało, bo używała nawet takich rzeczy jak wstrzymanie oddechu, omdlenia itp. To żadne odkrycie, bo to jest oczywiste, podane na tacy.
Ukryta wartością tej sceny może być właśnie to ze dzięki temu wytrzymała moment zakopania żywcem w ziemi dopóki jej ktoś nie podał reki i nie wyciągnął, co wiemy z serialu. Wiemy ze Ali została zakopana żywcem jej ofiara myślała ze nie żyje i potem ktoś jej pomógł i ja wyciągną. Dlatego najprawdopodobniej w serialu żyje o czym dowiemy się w ostatniej scenie sezonu.
http://media.tumblr.com/07e42ab24fe71816a5c57cd600603927/tumblr_inline_mk884dvOH R1qz4rgp.jpg
To, iż potrafiła manipulować ludźmi jeszcze nie oznacza, że była psychiczna (złośliwa owszem, ale nie psychiczna). Natomiast wymuszanie czegoś na ludziach, będąc gotowym wstrzymywać oddech, aż do upadłego, jasno pokazuje, że normalna to ona nie była.
wszystkie ładne dziewczyny wykorzystują swoje wdzięki to jasne... Nie rozumiem matki, która ulega takiemu szantażowi -.- To moim zdaniem ta matka jest jakaś psychiczna...
Jeśli faktycznie okaże się, że Ali zakopana żywcem wstrzymuje oddech i przeżywa dzięki temu to będzie to wisienka na torcie niedorzeczności w PLL! Naprawde chciałabym żeby ten serial mnie zaskoczył i żeby te wszystkie pozorne dzisiaj bzdury okazały się kluczem do rozwiązania "A" zagadki. Mam nadzije, że scenarzyści dadzą z siebie więciej bo w 15stolatke która ma kontrone nad każdym w mieście i każe po kolei wybijać ludzi nie uwierze... Robi się z tego jakiś KRZYK powoli... trzymam kciuki za dopracowane zakończenie!!
Pewnie nie będzie to tłumaczone tak dosłownie, ale wiemy ze Ali została zakopana żywcem, jej oprawca pewnie myślał ze nie przeżyje i odszedł. Później najprawdopodobniej po niedługiej chwili ktoś jej pomaga, podał rękę i odkopał. Zawsze obrońcy serialu będą mogli pisać, ze przecież umiała świetnie wstrzymywać oddech. M.in. dlatego tez ta scena, ja odniosłem wrażenie podobne jak charmed12.
Załóżmy,że ją ktoś ogłuszył (tak wynika z sesji zwłok,która może być sfabrykowana). Straciła przytomność i morderca wierzył,że pozbawił jej życia. Postanowił ją zakopać przy fundamentach altanki. Jak straciła przytomność to jak miała kontrolować oddech? I to na pewno nie trwało 5 minut. Poza tym,takie wyciągniecie osoby z pod ziemi jest awykonalne. Czy ktokolwiek z Was podczas wakacji na plaży zakopano w wielkim dole? Jedno Wam powiem, ciężar piasku jest tak duży,że nie można nawet ruszyć ręką a żeby wyciągnąć taką osobę, to należy mieć krzepę w rękach. Mnie trzy osoby wyciągały z pod piasku (mokrego), a 2 (suchego). Jak na razie Wasza teoria leży.
Mogę się założyć, że twórcy niestety nie zwrócą uwagi na szczegół jakim jest ciężar piasku.. skoro nie można pod nim nawet ruszyć ręką, to w jaki sposób młoda dziewczyna, która dopiero co odzyskała przytomność, jest delikatnie otumaniona, której brakuje tlenu, ma na tyle siły żeby wydostać jedną rękę?
Już nie chcę po raz kolejny mówić,że ta scena z ręką to największy absurd serialu,gdyż znowu wyjdę na osobę hejtującą,która nieuważnie ogląda serial.
Wspomnę tylko,że ja spędzając 15 minut przesunąłem nogę o niecały centymetr i to z wielkim wysiłkiem. ;)
Ja nie pisze czy to ma sens i czy jest wykonalne ja pisze jaka jest linia twórców serialu. Z reszta dotychczasowa wiedza opiera się na wspomnieniach itp. Wystarczy teraz pokazać w jakimś odcinku jak było naprawdę w retrospekcjach ze np ktos ja ogłusza wsadza do prowizorycznej skrzyni zakopuje zaledwie na 0,5m i odchodzi. Po minucie przychodzi ktos i podaje jej reke i odkopuje. Chyba nie dali sobie tej sceny dla jaj.
http://media.tumblr.com/07e42ab24fe71816a5c57cd600603927/tumblr_inline_mk884dvOH R1qz4rgp.jpg
Moze i bez sensu ale tak to pewnie bedzie wygladalo w serialu.
Przytomność odzyskała będąc w skrzyni przysypywana ziemia. Później jakieś spreparowane zwłoki ubierają w zółta bluzkę i tam wsadzają. A Ali z ukrycia jako zmarła robi to co robi. Serial jak serial nie takie rzeczy sie robi w kinematografii,a to zwykle serialidlo dla nastolatek. Bardziej denerwujace jest te ciagle naiwne zmienianie osob podejrzanych. Ciagle ten sam schemat. Tak jak np teraz ze niby to matka Hany zabila policjanta. Co przecież jest oczywiste ze nie. Zwykły zapychacz. W tym samym schemacie. Byla tam bo pewnie ktos jej kazal, a jak juz tam doszla to on nie zyl, wiec wrocila nie wzywajac policji i teraz calymi dniami siedzi i czysci szpilki.
Takie sytuacje są przedstawiane w filmach klasy B a nawet C ;)
Byłem zakopany ledwo na pół metra (tyle miałem komfortową sytuację,że głowę miałem nad poziomem piasku) i uwierzcie ciężar piasku uniemożliwia większe ruchy kończyn. Nie jestem przekonany aby drobne dziewczyna-Alison była wstanie podnieść weko skrzyni na którym cięży piasek.....Wciąż wydaje się nierealne.
"Bardziej denerwujace jest te ciagle naiwne zmienianie osob podejrzanych. "
Tu się zgadzam, ten schemat przewijał się przez trzy ostatnie sezony i niektórzy wciąż naiwnie wierzą,że (w tym sezonie) to Ashley i matka Alison jest wmieszana w to wszystko bo -uwaga mocny argument- dziwnie się spogląda.;)
Ashley na pewno w nic nie jest zamieszana.. A co do matki Alison to osobiście uważam, że ona do końca normalna nie jest.. i wydaję mi się, że twórcy przedstawiają ją w taki sposób, aby zrobić podłoże do tego wątku bliźniaczek..
A poza tym, moim zdaniem bardziej denerwujący jest fakt, że w zabójstwo Ali i tą chorą grę A zamieszane jest cale miasto.. Każdy ma coś do ukrycia, każdy jest szantażowany..