PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556945}

Słodkie kłamstewka

Pretty Little Liars
2010 - 2017
7,5 73 tys. ocen
7,5 10 1 73445
3,0 3 krytyków
Słodkie kłamstewka
powrót do forum serialu Słodkie kłamstewka

Wczoraj nie mogłam w nocy spać i wykluła mi się w głowie teoria dotycząca Charliego i chłopców z nagrania, którą się dzielę;)

Charlie jest chłopcem z domu dziecka. Na filmiku widzimy Bethany i jej brata oraz Charliego. Bethany była z jakiegoś powodu bardzo ważna dla Pani D, ale znalazła się w domu dziecka. Być może była kolejnym nieślubnym dzieckiem Jessici, którego jej mąż nie chciał już przyjąć pod swój dach i kazał jej wybierać on i całe bogactwo, jakie dzięki niemu zdobyła, wszystkie wpływy, znajomi i pozycja społeczna, albo dziecko spłodzone z jakimś przypadkowym kolesiem. No i Jessica oddała Bethany do sierocińca (wtedy bratem Bethany na filmiku byłby Jason). Inna opcja jest taka, że to córka np. jej siostry, albo przyjaciółki, która zginęła i Pani D. czuła się w obowiązku nią zaopiekować, ale mąż nie przyjmował do wiadomości adoptowania żadnego dzieciaka. Dlatego Pani D. zaczęła bardzo wspierać sierociniec, do którego trafiła Beth. Wiadomo, że była społeczniarą, organizowała charytatywne pokazy mody, różne przyjęcia, z których dochód szedł na szczytne cele, potem zaangażowała się w zarządzanie Radley, dlatego nikt się nie zdziwił, że zaczęła pomagać miejscowemu sierocińcowi. Organizowała dla dzieci różne wycieczki (między innymi tę na jabłka na farmę Campbellów, nikt nie powiedział, że wtedy nie było tam więcej dzieci, widać tylko kilka sekund z całego filmiku), kupowała im prezenty na święta, czytała im, ogólnie była dla nich, jak anioł stróż. I wtedy napatoczył się Charlie, który nie rozumiał, że Jessice tak na prawdę zależy tylko na Bethany, ale musi utrzymywać pozory. Jessica była dla niego taka dobra, a on był tak spragniony miłości rodzicielskiej, że pokochał ją, jak syn i chodził za nią krok w krok, tak jak widać na filmiku, kiedy Pani D. chciała spędzić czas ze swoimi dziećmi (Jasonem i Bethany), ale on chciał być wciąż przy niej. Charlie pewnie liczył na to, że Jessica go kiedyś adoptuje, ale tak się nie stało. Wkrótce Bethany adoptowała inna rodzina (Youngowie) i wizyty Jessici w domu dziecka stały się coraz rzadsze, a gdy urodziła się Ali Jessica przestała w ogóle przychodzić i Charlie początkowo nie rozumiał, co się stało, ale w końcu odkrył prawdę i postanowił się zemścić na Bethany i Alison. Najpierw odnalazł Bethany (która była już nastolatką) i powiedział jej, że została adoptowana i jej prawdziwi rodzice jej nie kochali i nie chcą jej znać, przez co ta trafiła do Radley. Później jednak zobaczył, że to tylko ułatwiło Jessice kontakt z nią, bo przyłączyła się do zarządu szpitala i mogła ją codziennie widywać. Wtedy powiedział Beth, że Jessica jest jej prawdziwą matką i wcale jej nie kocha, tylko ma wyrzuty sumienia i łagodzi je w ten sposób, że czasem jej coś kupi czy zabierze na jazdę konną (to by wyjaśniło, dlaczego Bethany pisała w liście do Ali, że cieszy się, że ją pozna, a na sesji terapeutycznej mówiła o Ali i Jessice, że są obłudne, złe itd, po prostu, kiedy pisała list jeszcze nie wiedziała tego wszystkiego, co naopowiadał jej Charlie).
W międzyczasie Charlie obserwował Ali i widział, jaka jest wredna dla swojej matki, jak ją oszukuje i szantażuje. Zapragnął się też na niej zemścić, zwłaszcza, że to jej narodziny sprawiły, że Jessica już wcale nie przychodziła do sierocińca. Zaplanował więc zabić obie dziewczyny w dniu, gdy Beth miała odwiedzić Ali. Najpierw ogłuszył Ali, co widziała Jessica, ale poznała w nim rozkochanego w niej chłopca z domu dziecka i postanowiła go chronić, bo wiedziała, że sama zawiniła tak go traktując. Zakopała więc ciało córki i miała zamiar udawać, że Ali uciekła z domu. Później jednak pani Grunwald wyciągnęła Ali spod ziemi, co Charlie widział, ale nie mógł już niczego zrobić i przyczaił się na Bethany. Ją też uderzył i wykopał dla niej grób, ale usłyszał nadchodzącą w narkotycznym amoku Spencer, wystraszył się i uciekł. Jednak całą sprawę zakończyła za niego Melissa, która zobaczyła Spenc z łopatą odchodzącą od zwłok, wystraszyła się i sama wrzuciła ciało do wykopanego wcześniej dołu i zakopała.
Od tamtej pory Charlie polował na Ali, żeby dokończyć swego dzieła, zaczął więc obserwować jej przyjaciółki, bo liczył na to, że się z nimi skontaktuje. Zobaczył, ile jest w nich zakłamania, że one też ranią swoje rodziny (gdy on tak bardzo pragnął mieć rodziców). Widział, jak Mona sobie z nimi pogrywa, a one zamiast wyznać prawdę rodzicom kłamały coraz więcej. Emily ukrywała, że jest lesbijką, Spencer odbijała siostrze chłopaków, zazdrościła jej wszystkiego, ćpała, Hanna kradła, a Aria wdała się w romans ze starczym mężczyzną, dodatkowo jej nauczycielem. To wszystko strasznie denerwowało Charliego, bo dziewczyny nie doceniały skarbu, jaki miały, czyli rodziny. Dodatkowo Charlie chciał wykurzyć z kryjówki Ali więc, gdy Mona trafiła do Radley, przejął od niej grę, czyniąc ją nieco brutalniejszą (jak choćby zabawa kośćmi z grobu "Ali", czy podpalenie domku w lesie z dziewczynami w środku).
Udało mu się w końcu sprawić, że Ali wyszła z ukrycia, ale wtedy już zrozumiał, że lepiej jest ją dręczyć, niż po prostu zabić. Gdy jednak wyszło na jaw, że Ali żyje Pani D. powiedziała mu, że nie może już go dłużej chronić i powie policji, że to on próbował zabić Ali i zabił Bethany. Charlie nie mógł na to pozwolić, bo nie dokończył jeszcze swojej zemsty. Być może wcale nie chciał zabić Jessici, w końcu bardzo ją kochał, ale zaczęli się kłócić, próbował jej wytłumaczyć, a ona nie chciała słuchać i doszło do wypadku, np. popchnął ją, ona się uderzyła w głowę i zmarła. Wtedy Charlie stał się jeszcze bardziej rozżalony i chciał uczynić z życia Ali piekło, postanowił sprawić, żeby wszyscy się od niej odwrócili i zamknąć ją samą, niekochaną w więzieniu, tak jak on kiedyś postrzegał swój pobyt w domu dziecka.
No a reszta jest już wiadoma, to znaczy Ali skazano, a jej przyjaciółki zamknął w gigantycznym domku dla lalek (być może Jessica podarowała kiedyś taki domek dla sierocińca i, mimo, że był chłopcem, wciąż się nim bawił) wypełnionym jego wspomnieniami po Jessice - matce, której zawsze pragnął.

Jeszcze, co do tego, dlaczego nie mścił się na Jasonie, tylko na Ali i Bethany. Wydaje mi się, że on tu w jego odczuciu nie zawinił, bo był już na świecie, gdy Jessica zaczęła przychodzić do sierocińca, na dodatek bawił się z Charliem, dopiero urodzenia Ali sprawiło, że Jessica zapomniała o cudzych, niechcianych dzieciach.

Wiem, że to strasznie długi wywód, ale gratuluję wszystkim wytrwałym, którzy przebrnęli przez całość. Chciałam niczego nie pomijać;)

ocenił(a) serial na 9
akima_

To musiała być długa noc xd W sumie miałam podobne przemyślenia, tylko nie tak uporządkowane i szczegółowe jak Twoje :)

Bardzo prawdopodobna teoria, jestem pod wrażeniem. nie zdziwię się jeśli wszystko lub prawie wszystko z Twojej teorii okaże się prawdą ... :)

Igyline

Miałam wyrywany ząb i nie spałam do 5 rano, miałam więc dużo czasu do myślenia;) To mi się wydaje akurat dosyć spójne, nie wiem, czy takie będzie rzeczywiście rozwiązanie całej zagadki, ale liczę na to, że będzie ono jakieś logiczne, a nie jak w często przytaczanej Plotkarze;)

ocenił(a) serial na 9
akima_

Niestety również zawiodłam się na Plotkarze, miałam wrażenie, że wpadli na pomysł kogo zrobić Plotkarą dopiero przy pisaniu końcowych odcinków :/

Igyline

Ja jej jeszcze nie obejrzałam do końca, utknęłam pod koniec 4 sezonu i jakoś poczułam przesyt, bo oglądałam wszystkie epizody bez przerwy, ale wiedziałam kto się okaże Plotkarą jeszcze zanim zaczęłam oglądać i wciąż mnie to zadziwiało, bo przecież to było niedorzeczne;) Mam wielką nadzieję, że ten serial jakoś normalnie zakończą i przynajmniej większość faktów będzie się zgadzać. Nie wiem, czy wszystkie, bo odniosłam wrażenie, że Marlene tak bardzo chciała odciągnąć podejrzenia od A, że trochę przedobrzyła i powstało trochę nieścisłości, ale oby jak najmniej;)

Igyline

Ja jeszcze nie skończyłam tego oglądać. Utknęłam jakoś pod koniec 4 sezonu i poczułam już przesyt, bo leciałam ze wszystkimi odcinkami bez przerwy. Ale jeszcze zanim zaczęłam oglądać, to już słyszałam, jak ma się to skończyć i z kogo zrobili Plotkarę, a później przez wszystkie odcinki się dziwiłam, jak to możliwe i stwierdziłam, że to jest niedorzeczne. Jeszcze może, jak się oglądało ten serial na bieżąco i zapomniało się, co było na początku, to nie sprawiało takiego wrażenia, ale jak oglądało się wszystko wiedząc, jaka jest prawda... Też mi się wydaje, że wymyślili to kręcąc ostatni odcinek;)

akima_

No i znowu filmweb nie wyświetla postów:/ Coś się im ostatnio pochrzaniło.

użytkownik usunięty
Igyline

racja, Plotkara to było oszustwo ze strony producentów tego serialu, na odwal to zrobili;/

użytkownik usunięty
akima_

ale czy A wiedziało, że Ali nie zmarła??

Wydaje mi się, że tak. Jeśli A chciało zabić i Bethany, i Ali, to musiało się zorientować, że znaleziono tylko jedne zwłoki. Poza tym najpierw uderzyło jedną, a potem drugą, więc widziało, że ta pierwsza uciekła. Przynajmniej według mojej teorii;) No i z drugiej strony Ali krążąc wokół Rosewood musiała być przez nie widziana, tylko może nie mogło jej złapać, dlatego chciało ją wykurzyć z kryjówki, a widziało, że, skoro wciąż obserwuje dziewczyny, zależy jej na przyjaciółkach.

ocenił(a) serial na 7
akima_

Wszystko fajnie, ale to Charles, a nie Charlie. Bez urazy, po prostu wkurza mnie, jak ktoś ma tyle do powiedzenia na temat filmu/serialu/książki, a nie wie, jak się nazywają bohaterowie.

lovepeacefreedom

Przecież Charlie to zdrobnienie od Charlesa. Tak go nazywam, bo na filmiku był dzieckiem i jakoś mi bardziej pasuje.

akima_

Jeszcze tak sobie teraz pomyślałam o CeCe, czy on a przypadkiem też nie jest z tego sierocińca. Nie wiadomo skąd się znają z Ali, może właśnie przez to, że Jessica się nią zajmowała w domu dziecka i CeCe ją później odwiedzała. Ona też jest lekko psychiczna, Charlie mógł ją przekonać, żeby mu pomogła dokopać dziewczynom.
Zastanawiam się nad tym dlatego, że przecież Red Coat to kobieta, tak samo na filmiku z "zabójstwa" Mony było widać jakąś blondynkę. Jakoś nie chce mi się wierzyć w teorie o Charlesie-transseksualiście ;P

akima_

Wszystko fajnie tylko skąd dzieciak z sierocińca miałby mieć umiejętności i pieniądze żeby zrobić to wszystko?

olciaa_oluss

Pieniędzy wcale mieć nie musi. Jak powiedział ostatnio jeden z producentów w wywiadzie, nie powinniśmy skupiać się na tym, że A ma jakieś nieskończone środki do osiągnięcia swoich celów, podejrzewam, że jeśli ktoś jest genialnym hakerem, to potrafi sobie zorganizować pieniądze, albo na przykład ustawić w dokumentach jakiejś firmy/sklepu, że usługa/produkt zostały już opłacone. Myślę, że takie rzeczy dla A nie są problemem. Jeśli chodzi o umiejętności, to większość hakerów swojej wiedzy raczej nie zdobywa w szkole, uczą się sami, od znajomych, wystarczy mieć komputer, dostęp do internetu i książek, no i chęci, talent mógł mieć wrodzony (w końcu jest geniuszem), a takie rzeczy mają też dzieci z sierocińca.

akima_

To jest genialne!! Bardzo poplątane i kilka rzeczy mi się nie zgadza np. to co napisała olciaa_oluss lub to że podobno motyw A co do szantażowania czwórki głównych bohaterek jest naprawdę dobry (Tak powiedziała Marlene, chyba że to kolejne kłamstwo...) a o ile złość na Alison lub Bethany (Bethali ;) ) jest logiczna to ta część z kłamczuchami jest lekko naciągana. Ale i tak to naprawdę dobra teoria. :D

Rarity

Co do tego, co napisała olciaa_oluss , to właśnie jej odpisałam wyżej, że przecież A ma zdolności hakerskie, więc w sumie kasa mu nie jest potrzebna;) A jeśli chodzi o motyw A do znęcania się nad Kłamczuchami, to sama nie wiem. Ciężko jest mi coś wymyślić, ale może też po prostu o niektórych faktach nie wiemy i dziewczyny mu coś rzeczywiście zrobiły, ale nam tego dotąd nie pokazano i one może też nie wiedziały, że ich zachowanie miało takie konsekwencje. Myślę, że gdyby Charles chciał tylko wykurzyć Ali z kryjówki i dlatego dręczyłby dziewczyny, to później, gdy Ali już wróciła, powinien je zostawić w spokoju, ale z jakiegoś powodu tego nie zrobił, wydaje mi się więc, że albo one mu zrobiły coś konkretnego, albo chodzi o to ich zakłamanie, bo można zauważyć, że dziewczyny obrywały właściwie tylko wtedy, gdy oszukiwały swoje rodziny. Emily ostatnio niczego nie ukrywała i pozostawała praktycznie nietknięta, nie licząc samej finalnej akcji z więzieniem.

użytkownik usunięty
akima_

Jessica zmarła od lekarstwa, które obniżyło jej ciśnienie krwi chyba, nie od upadku

Tak? Już tego nie pamiętam. Więc może jednak Charlie chciał ją zabić, żeby nikomu nie mówiła, że to on zabił Bethany, ale nie potrafił tego zrobić osobiście, bo ją kochał, więc podał jej te leki? Albo chciał, żeby tylko wpadła w śpiączkę, czy wylądowała w szpitalu i się przestraszyła, ale podał jej ich za dużo?

ocenił(a) serial na 8
akima_

zabić Jessice mógł równie dobrze ojciec Ali, też miał dostęp do jej lekarstw

marta1945

Jak dla mnie to teoria już i tak upadła ;P Teraz mi się wydaje, że A jest ojciec tego chłopca z filmu ;)