Ostatni odcinek i 3 nawiązania do książki . . .
Może jednak wszystko skończy się jak w książkach.
Śmierć Mony inna niż w kśiążce ale jednak śmierć
Alison jest A
Kradzież Jezuska w książce miała znaczenie tuttaj też jest lekko podkreślone
Sądziłam że książka nadała tylko pomysł na serial jednak wydaje się jakby mimo wszystko miało się zakończyć jak książka
co myślicie?
Znaleźliście ostatnio jeszcze jakieś powiązania?
A na którym tomie opierasz ta teorię ? ;)
Z tego co wiem scenarzystka zapowiedziała, że w serialu nie bedzie bliźniaczek.
Ogólnie na całej serii. Być może bliźniaczek nie będzie ale jednak jak w książkach Alison prawdopodobnie jest A. Akurat Jezuska pamiętam ze świątecznej serii Sekrety. Dodatkowo właśnie mi się przypomniało w książkach Aria też zabiła dziewczynę. Też zepchnęła tyle że z klifu (Thabita). Śmierć Mony była jakoś w pierwszych tomach czytałam wszystkie w krótkim czasie dlatego nie pamiętam w którym dokładnie co było opieram się na całej serii. Co do bliźniaczek cały czas wyczuwa się w serialu nawiązanie do nich lub jakiejś siostry czy coś mimo zapewniem scenarzystów :)
Właśnie ja też odnoszę wrażenie, że to strasznie podobne do książki, a szkoda.
Na początku serialu wszystko wskazywało na to że książka tylko nadała pomysł na niego. Teraz wszystko zmierza ku serii książek
Problem polega na tym, książki powstają prawie równolegle do filmu i bądź co bądź jednak widać też inspiracje serial-ksiązka.Ja książki też czytałąm dość dawno (chyba do 12 tomu) , ale z tego co pamiętam było w nich więcej wyjaśnione niż w serialu. Przypomina mi sytuacje z Plotkara. Autorka stworzyła dwa tomy, niezbyt pasujace do całego cyklu, a właśnie stanowiace uzupełnieni/wyjaśnienie do eserialu.
Zgadzam się ,ze część wydarzeń z ksiazki pokrywa sie z tymi z serialu, ale maja zupełne inne znaczenie i co za tym idzie konsekwencje. Myślę, ze skoro jest zaplanowanych tyle odcinków to scenarzyści mają pomysł który bedą realizować. Wyjaśnienie, że Ali ma/miała siostrę w tym momencie jest zbyt proste/oczywiste (pomijam fakt, że niestety bardzo słabe logicznie)
Jak każdy mam swoja teorie 'co sie teraz wydarzy' i wydaje mi sie, że sprawa nie jest az tak prosta.
Ale wracając do tematu jeśli teraz scenarzyści uderza w ksiązkowe akordy czeka nas seria dziwnych zdarzeń : ślub Ari, śmierć Tobiego, ciąża Emilly. Aż strach się bac :)
Jak myślicie jak daleko posuną sie scenarzysci ?
Aż tak daleko nie zaszłam w książkach,ale zainteresowałaś mnie,z kim bierze ślub Aria i z kim Emily będzie miała dziecko ?!
Emily w książce była biseksualna i poznałą pewnego chłopaka z ktorym postanowiła iśc na całośc ;) i po tym razie zaszła z nim w ciąże, dokladnie nie pamietam ale chyba na wakacjach wyjechała gdzies i usuneła
do Ari przyjedzie jej były - szalony ekolog z Islandii / Finlandii który uciekajac przed Europejska policja postanowi namówic ja na ślub ;D który Aria unieważni po tym jak wypuści tygrysa :
Co do Emili to urodzi ona to dziecko (gdy rodzice dowiedzieli sie ze jest w ciązy wysłali ja do mormonów/amiszy gdzie też była tajemnicza blondynka... ) i odda je do adopcji
Do amiszów została wysłana w innej sprawie ;p A tę dziewczynę to poznała w Iowa, gdzie wysłali ją rodzice, gdy dowiedzieli się, że jest homoseksualistką (chociaż potem okazało się, że jest bi).
Mieszkała u siostry w czasie ciąży, a dziecko oddała.
Wgl to (prosze mnie poprawić jeśli się mylę) wydaje mi się ze "Alison" jako A. ginie w którymś tomie i cała sprawa z nią jako A. wychodzi na jaw. Pożniej, jako, że sporo osób wie o A. to często się ono zmienia.
Alison ponoć zginęła pożarze w górach w domku letniskowym jej rodziny gdzie miały zginąć dziewczyny (znowu mamy powiązanie) jednak potoczyło się nie po jej myśli jednak ciała ani jego szczątków nie znaleziono i wszystko wskazuje że Ali is back :)
Spoilery do 13 części:
Jest to już prawie pewne, że Ali żyje. Moim zdaniem jest to ju mega naciągane.
Sekrety mogą być pomocne w odgadnięciu, kto jest A. Ja mam pewną teorię i jestem prawie pewna, że się sprawdzi. :)
Dzięki za poprawienie :)
A propose "Sekretów ( bo ja czekam ciągle na przeceny na stonie wydawnictwa znak wtedy ksiązki sa po 10 -12zł) to czy w Sekretach poruszane są wątki rodziców bohaterów, w ksiązce sa one zawsze potraktowane po macoszemu, a jesli chodzi o serial to właśnie w tych wątkach widzę rozwiazanie. Może nie tyle "kto jest A" ale wyjaśnienia dlaczego tak sie stało.
Mi się Sekrety z Tajemnicami Ali pomyliły :P To po Tajemnicach mam podejrzenia co do tego, kto jest A.
Sekrety składają się z czterech historii świątecznych. Każda historia dotyczy jednej z dziewczyn, ale jest parę rzeczy, które przewijają się w każdej. Ogólnie to rodziców nie ma za wiele. Chyba najwięcej jest o mamie Emily.
W Sekretach bardzo nie podobała mi się historia o Arii. Ciężko mi w nią uwierzyć i nie pasuje mi jakoś do niej. Za to historia Spencer była oklepana. Najbardziej podobała mi się część o Hannie, a potem o Emily (co jest dziwne, bo o niej nie wiele wątków mi się podoba w książce).
A ja tych książek nie kupuję, bo po tylu częściach bym zbankrutowała :P Od koleżanki pożyczam ;p
Alison na pewno ma wspólnika, wiec jak ona jednak nie żyje to to drugie A albo razem ciagle ich prześladuje. Ja się tylko zastanawiam bo w 14 one miały już pójść na studia i jak to teraz będzie ?
Właściwie, to ostatnio zastanawiałam się, czy Emili rzeczywiście pojechała w wakacje budować domy na Haiti:P Może poszła na całość z tym kolesiem, co zabił Mayę, kiedy myślała, że jest jej kuzynem, a nam tylko pokazali, że się całowali:P
Nie usunęła. Urodziła i "oddała" do adopcji czyli podrzuciła pod dom. Uważam, że ten wątek w książce był kompletnie bez sensu ;)
To książka jest nadal wydawana? Nigdy ich nie czytałam, ale myślałam, że skoro wszyscy piszą, kto w książce był A i o tej historii z bliźniaczkami, to już się wszystko tam wyjaśniło. To o czym tam dalej piszą?
Są kolejne A.
Pierwsze 4 części - Pierwszy A.
Kolejne 4 - Drugi A
Następne 6 - Trzeci A.
W grudniu w Stanach wychodzi 16 i mam nadzieję, że to ostatnia, bo za długo się ciągnie.