PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556945}

Słodkie kłamstewka

Pretty Little Liars
2010 - 2017
7,5 73 tys. ocen
7,5 10 1 73447
3,0 3 krytyków
Słodkie kłamstewka
powrót do forum serialu Słodkie kłamstewka

Książka

ocenił(a) serial na 9

Jestem w trakcie czytania trzeciej części książki Sary Shepard i jest ona zupełnie różna od filmu. Pomijając wygląd dziewczyn (np. Hanna ma ciemne włosy) jest tam wiele wydarzeń których nie było w filmie. Nie zaprzestanę jednak czytania na trzeciej części bo jestem bardzo ciekawa jak autorka chce to wszystko wyjaśnić. Polecam więc i książkę i film :)
Who is A.?!

ocenił(a) serial na 10
Annie_15

myślałam że książka będzie gorsza, ale w sumie mile się zdziwiłam. Jest tam mnostwo ciekawych zdarzeń, ktorych nie sfilmowano

SPOILER
np. Toby popełni samobójstwo, Aria będzie chodzić z Seanem, Emily wyślą na wieś do Iowa, no i z tego co mi się wydaje, Melissa z niewielką pomocą Spencer zabija Ali.
KONIEC SPOILERU.

ocenił(a) serial na 9
lemoniadka

Samobójstwo Toby'ego było dla mnie największym zaskoczeniem... A co do związku Ari i Seana to musiałam obejrzeć pare odcinków żeby sobie przypomnieć że oni nie mają ze sobą nic wspólnego:P

Annie_15

też miałam obawy co do książki, że będzie słaba. ostatnio dużo razy trafiałam na autorów, którzy, oprócz pomysłów, nie mieli nic więcej do zaoferowania, za to filmy na podstawie ich książek wychodziły genialnie.

SPOILER
dla mnie to samobójstwo Toby'ego jest trochę przesadzone i nierealne, nie podobało mi się. albo Ezra w więzieniu, Emily na wsi... tak samo uważam, że akcja, dziejąca się aż cztery lata po zaginięciu Ali, to przesada, za długi okres czasu... one były za młode na takie sekrety. za to podobają mi się te całe wizje Arii i Spencer nt. Ali. albo filmik, na którym Aria dostrzega powiązanie Alison z Ianem, ekstra ;)

ocenił(a) serial na 9
yootsuu

Mnie książka wciągnęła tak samo jak film. Co prawda jestem dopiero pod koniec 2 części, bo przez szkołe nie było czasu.. Kupione mam 4 ale z czytaniem idzie gorzej.. Ale jestem bardzo ciekawa jak to wszystko sie potoczy :)
Cieszę się, że książka i film są różne bo nie wiadomo czego się spodziewać ;))

anusialka94

Bardzo proszę o pomoc, chce kupić książkę mojej siostrze, ale nie wiem która jest pierwsza. Może mi ktoś napisać po kolei tytuły?? Z góry dziękuję

minio83

PLL Kłamczuchy
PLL Bez skazy
PLL Doskonałe
PLL Niewiarygodne
PLL Zepsute - ta jest najnowsza.
polecam kupować na empik.pl, mają teraz duże promocje :)

yootsuu

Bardzo dziękuję :-)

ocenił(a) serial na 9
yootsuu

Ciekawe jaka będzie ta piąta część (wychodzi chyba niedługo- jeszcze w styczniu?) :) Czwarta skończyła się hmm... dosyć dziwnie i zaskakująco...

Annie_15

premiera piątej jest na dniach jakoś... :P

lemoniadka

A jaki motyw miała Melissa z Spens ? ;p

ocenił(a) serial na 9
Chile91

Zachowanie Spens po powrocie do tego domku (jak Ali zaginęła) było dosyć dziwne...

lemoniadka

SPOILER

najlepsze, że w książce Em zajdzie w ciążę (według wikipedii, choć mogę się mylić)

użytkownik usunięty
smiles

Z Mayą zajdzie w ciąże ? XD

Z Isaac'kiem chyba xD Choć z Mayą byłoby lepiej :P

SPOILER
Emily befriends a new girl, Chloe, and reveals that she'd gotten pregnant from having sex with Isaac and secretly gave birth to a baby girl in Philadelphia over the summer, which she gave up for adoption

Nie wiem czy dobrze to zrozumiałam xD Ale tu chyba chodzi o tą Chloe xd

Annie_15

film to nie serial....

Annie_15

Nie znam książek, ale czytając to wszystko, wydaje się, że są dużo gorsze niż serial, pełne beznadziejnych pomysłów. W sumie nic dziwnego, tak samo jest z wieloma innymi serialami - bierze się takie kiepskie serie wypchane pomysłami i wyciąga się z nich to co najlepsze, tworząc coś porządnego. Seriale nieporównywalnie lepsze od książek jak PLL: Vampire Diaries (książki to gówno), True Blood (serial jest oceniany niezbyt dobrze, ale książki dopiero biją rekordy). Kiedyś byłam trochę zainteresowana Dexterem, ale serial jest genialny, a książek nikt nie zna, łatwo wyciągnąć wnioski. To co się nie nadaje do czytania, z odrobiną pomocy (po wycięciu 80% i dodaniu swoich...) świetnie się ogląda.

Wiezimag

A ja się nie zgadzam...
Ciężko jest napisać książkę bo wiadomo że nie opiszesz dokładnie tak jak można to pokazać w filmie, a jak napiszesz to wydawca i tak to utnie.
Wybacz ale żeby czytać coś trzeba mieć wyobraźnię. Seriale i filmy a tym bardziej ekranizacje książek zabijają ją, wręcz można powiedzieć że upośledzają...
Nie mówię że ty nie masz wyobraźni ale przeczytaj książkę i dopiero oceń.
Ja np przeczytałam 3 części zmierzchu i połowę 4 i mogę szczerze powiedziec że książka jak i film to jedna wielka pomyłka - tzn dla dziewczynek co nie mogą żyć bez faceta i są sierotami życiowymi, a potem wiecznie niezdecydowane to a i tak owszem.

z PLL jest tak że serial mija się z fabułą książki i to też tak ciężko porównywać.
Tak samo jest z Bones, ale serial jak i książki są fenomenalne :)

Trzeba się liczyć z tym że scenarzyści i twórcy będą robili serial czy film pod kątem tego aby się sprzedało i zyskać na tym, twórca książki napisze tak jak sobie to wyobraził.. tak jak mu po głowie chodziło... i (moim zdaniem dośc duża liczba) nie zrobi tego a żeby zarobić.
Wydaje mi się że różnica polega też na tym że autorka ma jednak trochę latek, a my jako młode pokolenie patrzymy na nie inaczej tzn na otaczający nas świat.
Hmmm chociaż PLL jest dobrym serialem z książką jestem na 2 cześci wydaje mi się jednak że autorka jakoś miała to lepiej zaplanowane... przynajmniej nie robiła idiotek z bohaterek. :)

Chile91

Książki były pierwsze, tak?
Nie wiem, czy kojarzycie "Stowarzyszenie umarłych poetów". To jest moja obecna lektura, która nietypowo została napisana na podstawie filmu, który jest zdecydowanie lepszy. Wszystko jest napisane jakby w punktach, bez jakichś opisów i tym podobnych.

Za ogół zdarza się, że film bardziej trzyma w napięciu, poprzez szczególną muzykę, mimikę aktorów, czy otoczenie. Co do książek, to trzeba być dobrym pisarzem, by wywołać spore emocje. No i wszystko zależy od czytelnika. Wielu zachwyca się na "Hobbitem", a ja go wprost nienawidzę i torturą było dla mnie przebrnięcie przez niego.

Na koniec polecam Wam "7 razy dziś". Super!

Zastanawiam się nad kupnem książek PLL...

ocenił(a) serial na 10
VanillaCream

A nie wie ktoś czy są audiobooki po polsku? ;x
Bo wersji 'ivona' to niezbyt mi się chce słuchać -.-

Artemisek

wie ktos moze czy w empiku dostepna jest juz 5 czesc ?

adzia098

Albo gdzie można kupić od razu wszystkie książki w zestawie, bo na empik.pl póki co ich nie ma.

ocenił(a) serial na 5
VanillaCream

Tak, 5 tom już można kupić :)

Sądzę, że najlepszym wyjściem do zakupu boxu będzie wybranie się na nogach do sklepu Empika :) U mnie we Wrocławiu przynajmniej z 10 takich było :)

I tak na dokładkę okładka 6 tomu :) Moja druga ulubiona <3
http://www.otwarte.eu/imageResizer.php/?width=155&img=img/covers/ PLL_okladka_6.jpg