PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556945}

Słodkie kłamstewka

Pretty Little Liars
2010 - 2017
7,5 73 tys. ocen
7,5 10 1 73315
3,0 3 krytyków
Słodkie kłamstewka
powrót do forum serialu Słodkie kłamstewka

Znalazłam dziś tę teorię na tumblrze i uważam, że jest genialna, więc postanowiłam ją przetłumaczyć.

"Zaczęło się od zdjęcia człowieka w masce przeciwgazowej.

Ale to nie on jest Uber A.

Jednak właśnie w ten sposób natrafiłam na odpowiedź na pytanie, którego nawet nie zadałam.

Podejrzewałam, że mundur pochodzi z okresu I Wojny Światowej, więc trochę poszperałam i miałam rację. Krótko mówiąc, I Wojna Światowa była wojną przeciwko Niemcom. I pomyślałam, że przecież "uber" to niemieckie słowo.

I wtedy mnie to uderzyło. Mocno.

W zajawce finałowego odcinka, A mówi "Willkommen". To po niemiecku.

Marlene uwielbia nazywać Big A "Uber A". Także po niemiecku.

Te wszystkie niemieckie nawiązania do A.

Po co by to robili, gdyby nie miało żadnego znaczenia? Czemu "Uber A" miałoby w ogóle mówić po niemiecku?

Więc podjęłam kolejny krok. Zaczęłam wyszukiwać nazwiska postaci, żeby sprawdzić, czy któreś z nich ma niemieckie pochodzenie. Rezultaty były szokujące:

Hastings: angielskie, szkockie
Montgomery: angielskie, szkockie
Marin: francuskie, włoskie
Fields: angielskie
DiLaurentis: włoskie
Mona Vanderwaal: holenderskie
Ezra Fitz(gerald): żydowskie
Toby Cavanaugh: irlandzkie
Caleb Rivers: francuskie
Paige McCullers: szkockie, irlandzkie
Jenna Marshall: angielskie, szkockie
Wren Kingston: angielskie
Noel Kahn: żydowskie
CeCe Drake: angielskie
Maya St. Germain: francuskie
Andrew Campbell: szkockie
Sydney Driscoll: irlandzkie
Lesli Stone: angielskie
Bethany Young: angielskie, irlandzkie, szkockie
Gabriel Holbrook: angielskie
Tanner: angielskie, holenderskie
Jonny Raymond: normandzkie, francuskie
Lucas Gottesman: niemieckie

Na całej liście jest tylko jedno. JEDNO.

To nie wszystko. Według wikipedii: "Gottesman to bardzo rzadko spotykane nazwisko pochodzenia europejskiego. Gottesman ma podłoże germańskie i oznacza Człowiek Boga".

"Człowiek Boga". Dosłownie.

Opadła mi szczęka.

Kilka postów temu napisałam, jak to "A" lubi bawić się w Boga. Teraz te wszystkie biblijne nawiązania mają sens.

Nazwisko Gottesman zostało wybrane nie bez powodu.

Nazwa Uber A została wybrana nie bez powodu.

Może z jakiegoś powodu są Niemcami.

Pamiętam, że kiedyś, przed 3x01, Marlene zatweetowała, że ten odcinek to "powrót Uber A". Wtedy nie wiedzieliśmy, co to oznacza, ale teraz z pewnością ma to sens.

I jak w zegarku, Lucas Gottesman powraca w 3x01.

W toalecie Aria widzi stopy kogoś w czarnych converse'ach, co zwiastuje powrót A.

Uber A.

Który dziwnym trafem ma ten sam, kaczy chód, co Lucas.

Co jest punktem kulminacyjnym tego odcinka? Zdjęcia. Mnóstwo zdjęć. Wiemy już, że Lucas jest fotografem, który woli tradycyjne zdjęcia od tych cyfrowych.

Wszystko się układa.

Marlene powiedziała, że Uber A ukradło grę Monie, gdy ta była w Radley. Lucas był jednym z pierwszych sprzymierzeńców Mony, co można zobaczyć w pierwszym Halloweenowym odcinku. Był jedną z osób w masce dziecka i pod koniec nazwał Alison "suką". Prawdopodobnie to on napadł Ali, gdy ta myślała, że to Noel.

Lucas był w Armii Mony i robił z nią różne A-rzeczy w drugim sezonie, tuż przed jej zamknięciem w Radley.

Więc jeśli ktoś miałby odebrać Monie grę, Lucas wydaje się najodpowiedniejszy.

Proste, prawda? Może nawet zbyt proste, żebyśmy poświęcili temu uwagę.

Lucas wydaje się osobą rozwijającą się wolniej niż jego rówieśnicy. Jest jakby zatrzymany w fazie dużego dziecka, jako nastolatek nadal bawi się modelami łódek, podczas gdy wszyscy wokół myślą o seksie.

To może tłumaczyć różne sceny A z powracającymi dziecięcymi motywami: klaunami, cukierkami, świnkami-skarbonkami, stodołami, końmi, zabawkami, "I am 8" (klocki w zajawce odcinka finałowego).

Nazywa siebie nerdem i sam z siebie żartuje. Jest oczywiście dość inteligentny, prawdopodobnie nawet bardziej, niż dałoby się po nim poznać.

Zwykle jest wycofany i miły, ale wiemy, że miewa napady złości i agresji, zwłaszcza w kierunku Alison. W pierwszym sezonie zniszczył miejsce upamiętniające ją i zawsze uważał, że Alison zasłużyła na o wiele gorsze rzeczy niż to, co ją spotkało.

Jest najlepszym kandydatem do zgotowania Ali dobrej, staromodnej zemsty.

Alison: Nie dotykaj mnie.
Lucas: To był przypadek.
Alison: Tak powiedzieli lekarze twoim rodzicom w szpitalu?
Lucas: Co?
Alison: Słyszałam o tobie różne historie, Hermie.
Lucas: Mam na imię Lucas.
Alison: Dla mnie zawsze będziesz Hermie. Nadal masz oba?
Hanna: Oba co, Ali?
Alison: Sprzęty, Hanna. To pół chłopak, pół dziewczyna.

Alison nazywa Lucasa "Hermie'em Hermafrodytą". To może zniszczyć nastolatka, który i tak ma problemy z socjalizacją. Ale czy ktoś kiedykolwiek zastanawiał się, czemu Alison wybrała dla niego takie przezwisko? Może jest w tym ziarno prawdy i dlatego zadziałało to tak dobrze.

Może Lucas, nadal będąc jak dziecko, lubił coś, co nie było stereotypowo męskie. Może lubił bawić się lalkami. Albo przebierać za dziewczynę. To częsty motyw w thrillerach, używany, by zmylić publiczność, która sądzi, że zna płeć mordercy. Najlepszym przykładem jest "Psychoza".

Wiemy, że A nosi blond perukę.

Zupełnie jak morderca Mony.

Kłamczuchy mówiły o A "ono". Tak samo nazywały Lucasa.

Czy Alison widziała Lucasa, robiącego coś "dziewczęcego"? Czy to dlatego nazywała go hermafrodytą?

Ale może jest tu głębszy motyw, niż po prostu przezywanie. Caleb wspomniał, że Lucas miał łóżko piętrowe. Skoro jest jedynakiem i nie ma też żadnych przyjaciół, po co mu podwójne łóżko?

Może kiedyś miał rodzeństwo? Jeśli tak, co się z nim stało?

Jeśli miałabym wskazać moment, w którym Lucas postanowił zostać Uber A, myślę, że byłby to odcinek 2x15.

Lucas i Hanna płyną łódką, żeby przynieść fajerwerki na imprezę urodzinową Caleba.

Lucas zachowuje się bardzo podejrzanie. Możliwe, że był w piwnicy domku nad jeziorem już wcześniej, a miejsce to okazuje się być kryjówką A-Teamu.

Kilka razy dzwonił też na telefon zaufania. Proponuję dokładnie wsłuchać się w jego słowa, bo opowiada on tam o swojej roli w A-Teamie i tym, że zgubił A-komórkę. Jest zmuszany do robienia czegoś, czego nie chcę robić. Gryzie go sumienie. Ma dylemat moralny.

"Muszę z kimś porozmawiać. Jestem w złym miejscu i nie wiem, co robić. Prawie mnie dziś złapano... miałem zrobić coś ważnego, próbowałem, ale schrzaniłem sprawę.... nie rozumiesz, to zginęło i nie odzyskam tego. Mogłem to tylko wyłączyć. Nigdy mi nie wybaczą. Zrobią z mojego życia piekło. Równie dobrze mógłbym nie żyć".

"Za głęboko w tym siedzę. Muszę coś zrobić, nie mam wyboru... Powinienem był wiedzieć lepiej. Tak mnie to wciągnęło, oni sprawili, że czułem się, jakbym wreszcie miał jakąś władzę".

Wypływa z Hanną na jezioro i widzimy, że zmaga się z jakąś wewnętrzną rozterką. Musi podjąć krytyczną decyzję, i to szybko.

Z jednej strony, może nadal wykonywać rozkazy A-Teamu i skrzywdzić kogoś, na kim mu zależy.

Albo może powiedzieć Hannie wszystko o Monie i A, i tym samym stracić poczucie władzy, jakie zapewnił mu A-Team.

Nie może się zdecydować, cały się trzęsie i jest przerażający do tego stopnia, że Hanna w końcu wypycha go z łódki.

I moim zdaniem to właśnie ten moment, w lodowatej wodzie, kiedy Lucas zdaje sobie sprawę, że jest całkiem sam na świecie. Że nie ma odwrotu, bo nie ma dla kogo zawracać.

Hanna: Lucas był taki słodki.
Caleb: Hanna, "słodki" to ostatnie słowo, jakim facet chce być opisany przez dziewczynę.
Hanna: Cóż, teraz jest Sour Patch Kid (Sour Patch Kids to kwaśne, kolorowe żelki)
Caleb: Nadrabia stracony czas. Wiesz, teraz przechodzi fazę niegrzecznego chłopca, którą sobie zostawił na ostatnią klasę.

Gdy Lucas powraca w trzecim sezonie, zachowuje się całkiem inaczej. Jest dużo bardziej mroczny.

Caleb: Hanna się o ciebie martwi.
Lucas: Tak, jak martwisz się o zwierzątko. Powiedz jej, żeby się nie przemęczała. Ma większe problemy.
Caleb: Wiem wszystko o tym, że Mona jest "A". Hanna mi powiedziała.
Lucas: To tylko wierzchołek góry lodowej. Pod powierzchnią jest o wiele więcej..
Caleb: Stare dzieje.
Lucas: Raczej aktualne wydarzenia. Wiesz, z dzisiejszych nagłówków.
Caleb: O jakich nagłówkach mówisz?
Lucas: Lodowce się przewracają. Wiedziałeś o tym? Przekręcają się i wywalają wszystko spod spodu. Nie chcesz przy tym być.

Interesujące! Silna sugestia, że to Lucas przejął grę od Mony.

W 4x13 pani Grunwald mówi do dziewczyn: "Jedna z was została dotknięta przez kogoś, kogo Alison lęka się najbardziej".

Intrygujące...

Odcinek 2x10 nosi tytuł "Dotknięty/a przez A-nioła". Pomyślałam, że warto tam poszukać.

W tym odcinku Emily dostaje masaż od "A"! Prawdziwa masażystka wychodzi z pokoju, a zamiast niej przychodzi ktoś w czarnej bluzie z kapturem.

Wreszcie, w 4x01 Mona mówi Emily, że masaż wykonał Lucas.

Dosłownie DOTKNIĘTA PRZEZ A, przez tego, kogo Alison lęka się najbardziej!

Lucasa.

Nazwali cały odcinek od tej jednej sceny, więc wiadomo było, że jest istotna.

Pomyślcie.

Nie każdy w Czarnym Kapturze jest "A".

Myślę, że to nas zmyliło.

Gdy wyobrażamy sobie Uber A, myślimy o kimś w czarnej bluzie z kapturem, w czarnych rękawiczkach, kto siedzi przed kilkoma monitorami, szpiegując całe miasto, wysyłając wiadomości, hakując systemy komputerowe, włamując się do domów, okradając groby, i właściwie robiąc wszystko na raz.

Wszechobecny, niczym Bóg.

Ale nie o to chodzi.

Może Uber A to nie uber człowiek. Może to tylko dziwny nastolatek, siedzący w swoim pokoju.

Ale jest na tyle sprytny i zdeterminowany, że uknuł plan nastawiający wrogów przeciw sobie. Tak dobry, że nie musi nawet kiwać palcem. Może usiąść i patrzeć, jak sami siebie niszczą dzięki swoim kłamstwom i manipulacjom.

Pytamy, kim jest A.

Może to oni wszyscy".

ocenił(a) serial na 7
weishenme

Wow, dużo tego. Ale dotrwałam do końca.

Ktoś zadał sobie bardzo dużo trudu w opracowaniu takiej teorii i chyba każdy widzi, że jak najbardziej ma ona sens. Ja polubiłam Lucasa od samego początku i trudno mi uwierzyć, że może być A. A jednak... wszystko jest możliwe.

ocenił(a) serial na 6
weishenme

Gratulcje. Napracowałaś się. Teoria naprawde dobra mimo iż ja twierdzę że A to Ezra twój wywód jest świetny. Też już kiedyś przeszło mi przez głowę, że Big A to osoba, która zna wiele tajemnic i wręcza się innymi strasząc że jeśli czegoś nie zrobią to te tajemnice wyda. Serial jest tak skonstruowany, że wiekszość bohaterów może być podejrzana.

ocenił(a) serial na 6
DarkAngel1989

Zapomniałam napisać, że osobą która znała wiele tajemnic była oczywiście Alison może ktoś przeczytał jej pamiętnik i dzięki temu poznał wiele faktów, tajemnic? No i gra rozpoczęła się gdy wszystkie kłamczuchy były już w jednym miejscu.

weishenme

Też właśnie ostatnio sobie o Nim pomyślałem że może być Big A, ponieważ pojawia się i znika tak naprawdę bez większego uszczerbku na zdrowiu a gdyby nie był jakoś bardziej związany z tą całą "układanką" to już dawno by skończył w plastikowym worku. ;]

ocenił(a) serial na 8
weishenme

też zastanawiałam się na Lucasem ale brakowało mi jakieś wytłumaczenia dlaczego :) ta teoria ma ręce i nogi, uważam, że jest bardzo dobra :)

ocenił(a) serial na 8
doooomcia

*jakiegoś

weishenme

Moim zdaniem super teoria, a szczególnie podoba mi się to:

"Ale jest na tyle sprytny i zdeterminowany, że uknuł plan nastawiający wrogów przeciw sobie. Tak dobry, że nie musi nawet kiwać palcem. Może usiąść i patrzeć, jak sami siebie niszczą dzięki swoim kłamstwom i manipulacjom.

Pytamy, kim jest A.

Może to oni wszyscy"

Też mi się tak właśnie wydaje, że A jest osobą, która sama fizycznie nic nie robi, ale jest takim trochę mistrzem manipulacji. Pozwala tym ludziom wyniszczać się wzajemnie, szantażując ich itp. I może tylko siedzieć i patrzeć na swoje dzieło :)

ocenił(a) serial na 7
MeanRed

Dokładnie tak. A. podstawia dziewczynom ślady,wskazówki, ale to one decydują się coś z nimi zrobić. Taki cichy niszczyciel :)

ocenił(a) serial na 6
weishenme

Przyznam, że to jest teoria, która została najlepiej podparta argumentami - wszystko się zgadza i jest logiczne, ale szczerze mówiąc nie chciałabym żeby to on był A. Nie byłoby to aż tak szokujące - przynajmniej w moim odczuciu, wolałabym kogoś kto jest bliższy kłamczuchom. Zawiodę się jeśli to on będzie Big A - bo nigdy nie lubiłam tej postaci, wiedziałam że ma motyw i nie byłabym aż tak zszokowana :)

weishenme

Też pisałam w którymś temacie, że ostatnio zaczęłam podejrzewać Lucasa;) On się wydaje najbardziej podejrzany zwłaszcza przez to, że był wciąż z Moną pomimo, że wcześniej twierdził, że ona go do tego zmusza szantażem, a mimo to później wciąż trwał przy niej, jako ostatni, gdy już wszyscy inni ją opuścili. Poza tym, teraz przypomniałam sobie o tym, że Ali przezywała go hermafrodytą. A może to jest nie tylko przezwisko, ale on rzeczywiście nim jest? Może przebierał się za Red Coat i nosił blond perukę?

akima_

Poza tym przypomniało mi się jeszcze, że w którymś momencie Lucas zrezygnował ze szkoły i zaczął uczyć się sam w domu. Może wtedy właśnie miał bardzo wiele czasu, żeby śledzić dziewczyny;)

weishenme

Tylko, co do tej postaci w mundurze i masce przeciwgazowej... To był przecież Ezra w Ravenswood:P

ocenił(a) serial na 3
akima_

No tak, i co się nie zgadza? ;P Dziewczynę zainteresował mundur, odkryła, że to ma związek z Niemcami i tak dotarła do Lucasa,

weishenme

No wiem, tylko ona tak pisała, jakby to było A:P Chodzi o to, że jakby sam początek rozważań był pomyłką, ale ogólnie z teorią się zgadzam, jak już sama wspominałam, gdzieś już też pisałam, że podejrzewam Lucasa.

ocenił(a) serial na 3
akima_

Napisała przecież, że to nie on jest Uber A. Właśnie chodzi o to, że nawet nie szukała odpowiedzi na to, kim jest A, a możliwe, że przez przypadek odgadła, kto nim jest. ;P

weishenme

A, no ok, jakoś nie doczytałam. Swoją drogą zaskakujące, że osoba, która nie wiedziała przeciwko komu była I Wojna Światowa wie, jak wyglądał niemiecki mundur z tego okresu:P

weishenme

Świetna teoria! a ja trochę poszperałam i zauważyłam że Ian Harding (aktor wcielający się w Ezre) pochodzi z Niemiec. Nie wiem czy to jest jakaś wskazówka ale może się okazać że to on jest Big A. A ta cała scena z postrzeleniem go była upozorowana żeby odwrócić podejrzenia od niego.

ocenił(a) serial na 9
_lilka_

No właśnie,bo tak jak napisałam w innym temacie widać ,że jest dziany,bo skąd miałby na centrum dowodzenia! Przecież takie wyposażenie kosztowało więcej niż kilka pensji nauczyciela.

ocenił(a) serial na 8
_lilka_

wolałabym,żeby się okazało, że BigA jest Ezra.
Lucasa jest bardzo mało w tym serialu i to byłoby trochę głupie.

ocenił(a) serial na 8
kala197

chociaż i tak najbardziej podejrzany jest dla mnie Toby

ocenił(a) serial na 9
kala197

Dla mnie podejrzane jest pół miasta i pewnie wyjdzie tak,że wszyscy w tym siedzą .A steruje nimi wszystkimi a oni nie wiedzą o tym,że inne osoby w tym są:D

_lilka_

Czyli, że sam zorganizował postrzelenie siebie? To by było średnio mądre, a jakby ktoś źle trafił i go zabił albo miałby jakieś problemy zdrowotne do końca życia? Poza tym Ezrę postrzeliła Shana, nie A, w zemście za to, co dziewczyny zrobiły Jennie, w której była zakochana.

ocenił(a) serial na 9
akima_

Shana? A ona przypadkiem już nie żyła? Była to silna osoba z wyglądu sylwetka męska ale na pewno wszyscy słyszeliśmy ten damski jęk ,gdy A skoczyło z dachu.

efta18

No to była Shana, Aria ją zabiła dopiero później. Najpierw Shana postrzeliła Ezrę na tym dachu i wszystkie dziewczyny, razem z Ali pojechały schować się do teatru Fitzgeraltów, a Aria pojechała do szpitala do Ezry, a za nią Shana, ale w końcu, już nie pamiętam czemu, nie dobiła Ezry, tylko pojechała za dziewczynami do tego teatru, Aria za nią i wtedy ją zabiła.

ocenił(a) serial na 9
akima_

Teraz już sobie przypominam te odcnki.;)

ocenił(a) serial na 6
weishenme

Dobra teoria. Lucas chodzi do tej samej szkoły i mógł bez problemu wrzucać dziewczynom różne wiadomości do szafek. Zawsze mnie to dziwiło, że A miał do wszystkiego dostęp. No chyba, że miał swoich sługusów, uczniów ze szkoły.

ocenił(a) serial na 10
weishenme

Uważam ze to świetna teoria i bardzo prawdopodobna!!

weishenme

Świetna teoria, czytałam ją z oczami jak 5 zł! Zwłaszcza ta druga część o osobie która tak manipuluje ludźmi,szczuje jednych na drugich, podsuwa im fałszywe wskazówki, aby niszczyć wszystkich wkoło. 5 sezon, kiedy wypłynęła ta cała sprawa z Bethany trochę mi to niestety psuje. Oglądając jednak poprzednie sezony miałam wrażenie, że nie za wszystkie "psikusy" wobec dziewcxyn odpowiada tylko i wyłącznie Mona. Czyżby uczeń przerósł mistrza i zaczął działać na własną rękę?