Postać mayi i samary występowała w książce?
Moze ktos przedstawic historie smierci Mayi w ksiace i dalesze losy z nia zwiazane, czy bylo podobnie jak teraz w serialu.
z tego co pamiętam to Emily i Maya były bardzo krótko ze sobą w książce, a umrzeć raczej (albo jeszcze) nie umarła
Maya nie umarła( jestem po 7 tomach). Samara? kto to taki? o.O Takiej postaci nie ma w książce :)
W serialu umarła Maya natomiast w książce Jenna. Samara występuje jedynie w ekranizacji.
Ogólnie tam jest pomieszane, jedynie pierwszy tom odpowiada Pilotowi, potem jest wszystko inaczej, a wątki serialowe tak jak wspomniałam - wymieszane
Nie, są serialowi, ale jest też kilka innych (np.Isaac) ale wielu ich chyba nie ma, w sensie nowych.
Czytałam jedynie 2 części i kawałek 3 ;P Książka sama w sobie ok, nie wiem jak w innych częściach, ale w 1 jest więcej seksu niż w serialu, Mona i Hanna dla zabawy pokazują majtki jakiemuś kolesiowi i ogólnie są tego typu akcje. Szkoda tylko, że dziewczyny są mało zżyte. No i jest wiele wątków, których nie ma w serialu więc nie ma problemu, że czytasz powtórkę ekranizacji. Ah no i jeszcze masz zepsutą zabawę jeśli wiesz kto jest książkowym A, a podejrzewam że wiesz bo wszędzie o tym trąbią ;/
Nie wiem kto jest książkowym A :P,może nawet i lepiej bo chyba zacznę czytać tę książkę
Przeczytała VIII część książki Jenne zabił podobno jakiś robol co wczęśniej zalewał betonem ciało Ali i podobno ją zabił jednak Ali miała siostrę bliźniaczkę która przebywała całe życie w wariatkowie ona jednak podstępęm będąc chwile w domu zamieniła się z Alison i Ali została wywieziona do wariatkowa wtedy właśnie zaprzyjaźniła się z Arią Spence i Hanna miała na imię Courtney później Ali się z nią zamieniła i czytając jej dziennik znała ich tajemnicę i to Alison była A i zabiła Courtney jej rodzice myśleli że Ali zaginęła bo Courtney nie miała prawa wychodzić z domu i odesłali ją do wariatkowa po czym stwierdzili że już jest normalna wydali oświadczenie o dwóch identycznych córkach bliźniaczkach i Coustney mogła zacząć chodzić do szkoły przyznała się dziewczynom że jest tak naprawdę Alison zabrała je do domku w góry i próbowała je i Melisse zabić w pożarze w którym rzekomo ona zginęła ale mają być kolejne części więc pewnie nie zginęła a i zzabiła Iana którego trzymała w szafie :/
Mogłabyś na przyszłość napisać takie proste słowo jak "SPOILER"? Nie każdy chce znać tajemnicę Ali. Nie łapię. Znacie to wszystko z książki, ale to nie oznacza że musicie psuć zabawę tym co tylko oglądają. Osobiście żałuję że wiem o całej tej sprawie z siostrą, o której omyłkowo przeczytałam jakiś czas temu, bo ktoś też się zapędził i nie napisał że będą spoilery...
Serial odbiega od ksiazki i ma byc inny w glownych watkach de facto juz jest inny. Motyw zywej Ali lub jej blizniaczki pewnie pojawi sie w serialu, ale powinien byc inaczej poprowadzony. W ksiazce Ali jest 'A', jest zla osoba; w serialu moze byc calkiem odwrotnie.
To po co wgl wchodzisz na ten temat. Jest wyraznie napisane : DO TYCH CO CZYTALI KSIĄŻKĘ. Wiadomo ze prawie wszędzie są spoilery. Sama jestes sobie winna
nie zupełnie wyłącznie moja wina. Są pewne zasady, których niestety coraz mniej osób przestrzega. A przecież napisanie jednego słowa na początku nic nie kosztuje. Schowaj ząbki, bo nie mam zamiaru się kłócić, chciałam tylko zwrócić uwagę na taki tam szczegół, który odchodzi w niepamięć przez użytkowników.
Argument że to temat dla tych co czytali książkę i w związku z tym na pewno będą spoilery jest pudłem, bo wiele tematów widziałam skierowanych to tych co czytali książkę, a chodziło o to czy np. czy warto przeczytać, jak się ma serial do książki (i nie koniecznie były to tematy pełne nieoznakowanych spoilerów), oraz tak jak tutaj, czy dane postacie występowały lub czy umarły tak jak w serialu. Problemem nie jest moje wejście tutaj, tylko to że od wątku Mayi ktoś przeszedł do opisania całej intrygi i nie oznakował tego. No ale co ja tam mogę wiedzieć.
Wchodzisz na forum tutaj - licz się, ze wszędzie na spoiler mozna się natknąć. Moze dziewczyna po prostu nie wiedziala ze powinna to napisac.
hej ;) odnośnie książki, posiada ktoś może 6 i 7 część i ma ochotę się podzielić? baaaardzo bym była wdzięczna :)