PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556945}

Słodkie kłamstewka

Pretty Little Liars
2010 - 2017
7,5 73 tys. ocen
7,5 10 1 73318
3,0 3 krytyków
Słodkie kłamstewka
powrót do forum serialu Słodkie kłamstewka

marnowanie i wyrzucanie jedzenia! Nie piszę to tylko dlatego, że jestem studentem, ale dlatego, że to już stało się wręcz drażniące. Zwłaszcza postać Hanny, która to niemal w każdym odcinku wyrzuca nawet nieotwarte jedzenie! Rozumiem, że to pewnie tylko rekwizyty, jednak przeraża mnie bardziej fakt, że USA zajmuje bodaj 1sze miejsce na świecie, w którym ludzie wyrzucają najwięcej jedzenia! Miliardy ton każdego roku trafia na śmieci, a w Afryce co parę minut umiera z głodu jedno dziecko. Serial jak ten, o jak wiadomo sporej oglądalności nie tylko wśród młodzieży, powinien propagować jakieś pozytywne wartości. Już przymykam fakt, że relacje w przyjaźni i rodzinie w tym serialu budowane są na kłamstwie, a oszustwa i przekręty to jego motyw przewodni, no ale przecież jak można pokazywać publicznie scenę, mam na myśli ostatni - najnowszy odcinek - w której to matka Hanny wywala zawartość połowy lodówki, bo to było jedzenie dla jej męża, który wyjechał chyba na dobre. Też mi foch. Ale przebiła to scena z Arią - przychodzi do Emily z kubkiem kawy, ta jednak mówi, że nie może pić, a Aria co robi? Wywala kawę, mimo że wokół siedzą jej 3 inne przyjaciółki, które na pewno na tę kawę miały ochotę, a jeśli nie, to na pewno mogły ją wypić! Mam nadzieję, że przez to umrze, albo co najmniej Ezra z nią zerwie, bo ta postać po prostu mnie przeraża swoją głupotą. Mały spoiler - Widziałem nowe foty z kolejnego zdjęcia, a na nim oczywiście Hanna z kartonem pizzy, zapewne dla Caleba, albo od niego, i już na bank wiem, że jej zapewne przepyszna zawartość trafi na najbliższy kosz na śmieci - koniec spoilera!

freepick

To Aria ja wyrzucila?! A nie dala jej Spencer przypadkiem? Bo nastepna scena jest jak Spencer zjezdza winda na jakies inne pietro i pije kawe, a kubek jest chyba identyczny jak ten, ktory trzymala Aria.
Ale tez zauwazylam ten dziwny nawyk w domu Marinow;P Najbardziej mnie uderzylo jak Hanna wywalila ta torebke z jedzeniem na wynos, ale to chyba dlatego, ze bylam strasznie glodna jak to ogladalam :D

freepick

Masz rację, to wkurzające, że one ciągle jedzenie wyrzucają, też to zauważyłam.
Ale co do Arii - ona nie wyrzuciła tej kawy, dała ją Spencer, która później ją wypiła i pusty kubeczek wywaliła do kosza.

ocenił(a) serial na 8
youhaveamessage

może to i była Spencer, nie pamiętam tak szczegółowo każdego odcinka, ale na pewno coś też było, że Aria wywaliła kawę, gdy kogoś się pytała, a ten odmówił. Ostatnio też było, kiedy Hanna wywaliła czekoladki od 'A', pod pretekstem, że "nie są nawet dobre". To dopiero marnotrawstwo!

freepick

Od "A" też bym wywaliła czekoladki, mogłyby być otrute - wolałabym nie ryzykować.

youhaveamessage

właśnie, rzeczy od A. też bym nie jadła :D tak samo nie ruszyłabym ciasteczek od Jenny, która dała je Emily jakoś w pierwszym sezonie. :P

mnie w ogóle wkurza to wywalanie jedzenia, widać to szczególnie w amerykańskich produkcjach, gdzie wywalają połowę pizzy, obiadów na stołówce, itp., itd... a w PLL najbardziej u Hanny, chociaż to może ma podkreślać jej problemy z żywieniem, jakie miała. :P ale, ogółem, to niezbyt rozsądne.

yootsuu

Te zauwazylam ze w domu Marinow nie brakuje jedzenia ;)

Oleandria

autor tego postu bardzo się zbulwersował w sumie to się nie dziwię... mimo wszystko dobry temat i bardzo pouczający jeśli można tak powiedzieć, i zgadzam się z tym, że w PLL jedzenie jest marnowane a gdzieś a Afryce umierają z głodu i wydaje mi się, że scenarzyści mogliby to zmienić bo fakt faktem nie powinno się tak robić.

youhaveamessage

ona wywalila tylko jedne czekoladki i to nie dla tego,ze byly otrute,tylko niesmaczne;) temat dobry-sama tez to zauwazylam:))

awrel

Nie napisałam, że były otrute, tylko, że MOGŁY być otrute.
Wyrzuciła czekoladki od A, bo były od A :)

_
dzisiaj wyrzucały kosmetyki, nie jedzenie :D

youhaveamessage

wiem wiem;) z tymi kosmetykami to już w ogóle przesada..;)

awrel

Beznadzieja, przecież bardziej prawdopodobne, że A wzięło ten krem Emily z jej szafki szkolnej, a nie z jej domu ;/

freepick

No tez mnie to wkurza, albo jak matka Hanny zaczęła jedzenie wyrzucać z lodówki bo były związane z Hanny ojcem :/ Zal w nic :/ ja bym sama jakbym mogła oddałabym dzieciom z Afryki całe jedzenia jakie bym miała ..... i nawet bym przez parę dni nie jadła żeby one mogły zjeść ...

fankapretty12343

Z wyrzucaniem jedzenia przez Hannę może jest to zamierzone, ona na początku była przyzwyczajona do drogich ciuchów i wygodnego życia z tego co pamiętam więc nie interesuje się takimi błahostkami jak resztki jedzenia ;) . Gdyby żyła w biedniejszych warunkach pewnie wyglądałoby to trochę inaczej.

freepick

Faktycznie wyrzucają to jedzenie,a ktoś chętnie by zjadł albo mogli by zostawić i sami zjeść lub oddać.
Niby powiedzmy mama Hanny nie ma dużo pieniędzy,ale jedzenie dla Hanny taty wyrzuci,to za co ona to jedzenie kupuje?Podobno nie mieli za co,a dzieci w Afryce głodują.

karolinax6

Marinowie nie są bogaci,fakt,Ashley dobrze zarabia ale Hanna kupuje na wyprzedażach i często kradnie.

ocenił(a) serial na 10
freepick

Wow, spokojnie. Przecież większość tego jedzenia w serialu to rekwizyty.
Kloe:
Hanna przecież kiedyś nie wyglądała tak jak teraz. Kiedy żyła Alison Hanna miała nadwagę, a jej niby "najlepsza przyjaciółka" ciągle ją wyzywała i dogryzała jej.