PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556945}

Słodkie kłamstewka

Pretty Little Liars
2010 - 2017
7,5 73 tys. ocen
7,5 10 1 73319
3,0 3 krytyków
Słodkie kłamstewka
powrót do forum serialu Słodkie kłamstewka

Dla odmiany, zabawa dla wszystkich którzy uwazaja,ze mimo faktów z konca odcinka #FatalFinale
Alison nie moze być A, na podstawie szczegółów z poprzednich sezonów.
Znaleźliście jakies? Ja tak :)

ocenił(a) serial na 7
sharine

To może najpierw pochwal się swoimi :)
Moim zdaniem jedyny powód to taki, że to by było za proste - za każdym razem, gdy w serialu podawali nam jakieś rozwiązanie na tacy (np. dowody na to, że Ian zabił Ali), potem okazywało się, że to bujda. Tak więc teraz pewnie będzie tak samo - wszystko wskazuje na Ali, więc to nie Ali ;)

Ale dla mnie nawet fakty, że w przeszłości ratowała dziewczyny itp. nie muszą świadczyć o tym, że Ali nie jest -A. Ratowała je, żeby nie stracić swoich marionetek. Według mnie czy jest -A czy nie, i tak jest psychopatką i jest niebezpieczna.

ocenił(a) serial na 5
queen_hurricane

Na przykład w Hallowee'owym odcinku 2 sezonu reżyser zaserwowala nam odcinek z retrospekcja, w którym pokazano nam ze Alison dostawalala sms od Blocked ID typu "i'm watching you", widać że się bała bo dzwoniła do dziewczyn pytając je czy to one pisały.
Wiemy że Alison nie można ufać, retrospekcje które opowiada ona sama w 4 sezonie,kiedy opowiada swoją historię dziewczynom rzeczywiście mogą być niewiarygodne,bo mogła to wymyślić,a to ze jej wspomnienia (bądź zmyslone historie) zobrazowania to niczego nie zmienia.
Natomiast odcinek o którym wspomniałam nie jest wspomieniem Alison,ani żadnej z dziewczyn,to był jakby bonus od Marlene King,więc czemu sluzyloby pokazanie fałszywej wersji historii?

ocenił(a) serial na 5
sharine

*zobrazowano

ocenił(a) serial na 7
sharine

No ale przecież te wiadomości wysyłała jej Melissa (bo Ali kręciła z Ianem) i Mona (która była pierwszym, oryginalnym -A). Teraz -A to ktoś inny niż na początku (cyt. "Mona bawiła się lalkami, ja bawię się częściami ciała") i jak najbardziej może to być Ali.

ocenił(a) serial na 7
queen_hurricane

Uściślę, że w wiadomościach do Ali Mona podpisywała się jako -A, a Melissa się nie podpisywała - kiedyś opowiadała Spencer o tym, że nie musiała się podpisywać, bo Ali doskonale wiedziała, że to ona jej grozi w związku z Ianem.

ocenił(a) serial na 5
queen_hurricane

Zatem uważasz że Alison nagle przejęła rolę A? Mnie się wydaje że big A jest wciąż ta sama osoba która kierowała Mona i ze skoro wtedy Ali się bała to nie może być żeby sama jej coś zlecala. A przecież Mona przyznala że był ktoś ponad nią ale nigdy nie poznała tej osoby

ocenił(a) serial na 7
sharine

Mona jest i zawsze była oryginalnym -A. Może z czasem ktoś się przyłączył do jej gry, a potem ją przejął, ale na samym początku to była tylko ona. Twórcy od dawna mówili, że -A widzieliśmy w pierwszym odcinku i chodziło tu o Monę. Najpierw wysyłała Ali pogróżki i zmusiła ją do ucieczki z Rosewood, udając, że jej pomaga, a potem przerzuciła się na pozostałe kłamczuchy, wykorzystując ukradzione pamiętniki Ali. Natomiast Red Coat, który odwiedzał Monę w Radley, to była bodajże CeCe, którą przemycał Wren. CeCe współpracuje z Ali, więc... ;) Mogło być tak, że Ali z czasem zorientowała się, jak Mona ją urządziła i za pośrednictwem CeCe zaczęła nią kierować, a potem uprzykrzać życie jej samej.

ocenił(a) serial na 5
queen_hurricane

Niekoniecznie się zgodzę :) W odcinku 21 sezonu 2, w pierszych minutach jest pokazane,ze Mona takze dostawała wiadomości od A. I to było zanim została przez dziewczyny zdemaskowana,wiec jak na mój gust Mona wykonywała rozkazy kogoś wyżej,zeby sama nie miała kłopotów. Mozesz zerknąć na ten moment :)

ocenił(a) serial na 7
sharine

Wiem, że Mona dostawała wiadomości od -A, ale nie wydaje Ci się podejrzane, że dostawała je zawsze w obecności Hanny? :) Moim zdaniem kazała je wysyłać do siebie któremuś ze swoich minionów, żeby dziewczyny były pewne, że ona również jest poszkodowana, a nie, że jest osobą, która je prześladuje :)

queen_hurricane

To prawda, wtedy to była ewidentna zagrywka Mony. Udawałą przed Hanną, że A każe jej wysłąć raport policyjny, dotyczący kradzieży Hanny, na komisariat, zeby potem zachować się jak bohaterka i pokazać Hannie, że nigdy jej nie zdradzi i woli sama oberwać.
Swoją drogą ten wątek w serialu wciąż mnie zastanawia. Bo w końcu trochę jest zamieszania z tym, kto był A od początku. Czy najpierw była nim Mona, a potem ktoś nią zaczął kierować i w końcu jej odebrano całą zabawę, czy od początku miała zwierzchnika? Mam wrażenie, że w serialu Mona mówiła raz tak, raz tak.
Trochę mnie zastanawia to, kiedy Mona spotkała Ali przebraną za Vivien i Ali kazała jej nie przeszkadzać, bo kogoś obserwuje, mając na myśli A. Czyli nie obserwowała wtedy Mony.
Z drugiej strony jeśli nawet na początku A była rzeczywiście Mona, to nie wyklucza to tego, że szybko grę przejęła Ali. Mógł jej się spodobać ten pomysł, dużo czasu jej nie zajęło, rozgryzienie, kto stoi za całą tą akcją, upozorowała swoją śmierć i zaczęła swoje własne polowanie.
Jednak w obu przypadkach nie rozumiem, dlaczego A czekało rok od śmierci Ali na uderzenie w dziewczyny. Przecież można to było kontynuować bez żadnej przerwy. To by nawet było straszniejsze, liściki w stylu: "najpierw pozbyłam się Waszej koleżanki, teraz kolej na Was". Obojętnie czy na początku serialu A była Mona, czy już to nowe A, to czemu tyle zwlekało?

ocenił(a) serial na 7
akima_

No właśnie - skąd ten rok? Może ma to coś wspólnego z Arią, w końcu wyjechała wtedy do Islandii i wszystko zaczęło się po jej powrocie... Albo -A czekało na to aż wszystkie dziewczyny będą znowu razem, albo to Aria jest -A :)

A co do obserwowania -A przez Ali - to było chyba tak, że Ali dostała od tego detektywa jakiś orientacyjny obszar, z jakiego były wysyłane smsy od -A (tak samo reszta dziewczyn trafiła na tę ulicę w, bodajże, Brockhaven, gdzie był ten creepy sklepik z lalkami). Ali się zaczaiła i obserwowała ulicę, napatoczyła się Mona, która faktycznie była wtedy -A, ale że to była Mona-Loser to Ali pewnie nie pomyślała, że to jej prześladowca. Nie doceniła jej po prostu. Dopiero po opuszczeniu Rosewood zorientowała się, że Mona ją wrobiła :)

ocenił(a) serial na 8
queen_hurricane

Gdzieś trafiłam na ciekawą teorię,która jednocześnie pokrywa się z moja.
Otóż Cece nękała Aliosn,która potem przejęła zabawię i zaczeła bawić się dziewczynami.Widami mi się,że Alison jest głową operacji a Mona tylko była 1 z jej wysłanników.Sama nie wiedziała dla kogo pracuje,sama przyznała,że nie wiem kim jest Dziewczyna w CZerwonym Płaszczu(a jest nim i zawsze była Aliosn).Noel też współpracuje z Alison i to od 1 sezonu.

Ile razy widzieliśmy,że ktoś w czerwonym płaszczu pogrywa z dziewczynami? (nad grobem,potem w domku,który się spalił).Mona pracowała od początku dla kogoś,ale nie miała pojęcia dla kogo.Potem Została wykluczone z tego i wzięła sprawy w swoje ręce,no ale została zamordowana.

ocenił(a) serial na 5
garfilciakx3

Jest tylko jedna rzecz ktora najbardziej mnie przekonuje do tego ze Ali jest A. Otórz w 5 sezonie w ktoryms z odcinkow wysylala sms do jednej z dziewczyn i chciala sie podpisac -A,ale sie zreflektowala i nie wyslala tego. Wtedy myslalam,ze stwierdziala,ze nie wypada,dzis zaczynam myslec,ze moze napisala to "z przyzwyczajenia" i usunela,zeby sie nie ujawnic.

ocenił(a) serial na 8
sharine

Logiczne,że A od Alison,ok,ale to czemu wcześniej Alison sama dostawała wiadomości od A?

garfilciakx3

Bo może wcześniej miało być A od Anonim

ocenił(a) serial na 5
garfilciakx3

No właśnie, dlatego mimo tego podpisania sie Alison jako A, nie wydaje mi sie zeby to ona od zawsze za tym stala

garfilciakx3

Tak, to była moja teoria, którą opisałam chyba w innym temacie założonym przez Ciebie:P

ocenił(a) serial na 5
queen_hurricane

Jeśli to Cece odwiedzala mone w radley to cede będzie A,gdyż w ostatnim odcinku 2.sezonu,mona w radley mówi red coat że zrobiła wszystko zgodnie z planem

sharine

Właśnie z tego, co pamiętam, to nie była Red Coat. Stał tam ktoś, ale nie było widać, kto, ani jak był ubrany.

ocenił(a) serial na 6
sharine

Alison jest mega manipulantką może komuś podpadła do tego stopnia, że ktoś zaczął wysyłać jej pogróżki i nagrywać (słynne nagrania Iana) i tu przychodzi mi do głowy Melissa Toby albo Jena. A smsy do dziewczyn wysyłała ona sama, żeby utrzymać je w ryzach po to by miała do kogo wrócić i by być nadal w centrum uwagi. \Alison z kimś się wcześniej "bawiła" w bycie A i są przynajmniej dwie osoby (ona i Cece?) które żyją z manipulacji innymi.

ocenił(a) serial na 7
DarkAngel1989

Może to Wam trochę wszystko rozjaśni https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10533395_7601315473816 51_3768857595920030276_n.png?oh=579ba54a5b250bd4b1bca842df168bce&oe=54A4C2F5
Snujecie teorie i domysły o tym, kto jako pierwszy był -A, mimo że twórcy od początku mówili, że Mona jest oryginalnym -A i to ona nękała Ali, a potem ktoś przejął jej grę (ukradł jej vana i zaczął prześladować także ją, a na koniec - prawdopodobnie - zabił).
A jeszcze co do Radley - to chyba też I. Marlene King mówiła, że nikt Mony wtedy nie odwiedzał, tylko miała zwidy. Ale wydaje mi się jednak, że CeCe u niej była.

ocenił(a) serial na 5
queen_hurricane

Link nie dziala

sharine

usuń spacje bo w dwóch miejscach jest spacja ;]

ocenił(a) serial na 7
John__88

Nie, faktycznie coś nie działa.
Wejdźcie sobie na fb na stronę "PLLeaks" -> zdjęcia -> i począwszy od fotki z Ezrią klikajcie do 8 foto. O to mi chodziło :) A ogólnie polecam stronkę, bo zamieszcza wszystkie ciekawe tweety twórców i aktorów, które czasem wiele wyjaśniają.

queen_hurricane

No przeciez działa ;]
https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10533395_7601315473816 51_3768857595920030276_n.png?oh=579ba54a5b250bd4b1bca842df168bce&oe=54A4C2F5