Ostatnimi czasy szukam jakieś lekkiej, wciągającej lektury na chłodne wieczory. Zauważyłem,że interesują mnie najbardziej thrillery jak i również kryminały z nutką komizmu. Od pewnego czasu próbuję znaleźć coś interesującego dla mnie i zwracam się do Was o pomoc. Może znacie i polecacie książki z podobnym motywem mystery co w PLL (prześladowca, grupka osób, mroczne powiązania)? Mogą się pojawić wątki paranormalne/spirytystyczne. Wykluczam jedynie motyw wampiryzmu.
Z góry dziękuję za rekomendacje.;)
Druga seria autorki "The Lying Game". Podobna klimatycznie, ale równocześnie zupełnie inna. Właśnie z wątkiem trochę paranormalnym.
Części to "Gra w Kłamstwa" i "Nigdy przenigdy".
Polecam. *.*
Dziękuję,że znalazłaś chwilę aby podzielić się pozycjami książkowymi ale od dawna jest zrażony do motywu bliźniaczek i chyba nie sięgnę po książki z serii "The lying game".
To tak inną ciężko mi polecić.. Jest dużo z czystymi wątkami paranormalnymi i nawet rzekłabym "czarną magią", ale to już nie styl PLL niestety. ;C Chyba, że szukasz innych książek to mogę coś polecić. :)
Jestem otwarty -prawie- na wszystko oprócz motywu bliźniaczek i trójkątów miłosnych. Kiedyś, w zamierzchłych czasach interesowałem się okultyzmem tak z czystej ciekawości.
Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek rekomendację ;-)
Z okultyzmem to nie za dużo czytam. Nie z takim czystym, że tak powiem. Jedyne, co mi przychodzi na myśl to trylogia Libby Bray "Mroczny sekret".
Na pewno poleciłabym moją ulubioną serię GONE. Zniknęli. Brutalna, obrzydliwa(momentami), genialna. :D Nieźle daje kopa! Science fiction.
Poza tym książki niezastąpionego Ricka Riordana. Na podstawie mitologii, ale w XXI wieku. Jeżeli interesuje Cię mitologia grecka, to wtedy seria "Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy", jeżeli egipska "Kroniki roku Kane".
A z takich bez fantastycznych wątków to seria "Jutro". :) O wojnie. Świetna. :D
Jak jakiś szczególny gatunek szukasz, czy motyw, to też może coś znajdę. Dużo książek czytam. :)
Dziękuję i jestem bardzo wdzięczny.;-)
Miałem w planach przeczytać serię książek: Hunger Games ale jakoś nie mogę się do nich zabrać.;-)
Jeszcze coś wartego uwagi pamiętasz?;-)
Pomimo,że ciężko mi zdzierżyć klimat lat wcześniejszych (najdalej mogę wybrać się z wyobraźnią do lat 70') to ostatnio wciągnąłem się w "Diviners" Libby Bray.
Niedługo zbliżą się upragniony urlop więc będę miał więcej czasu na oddanie się długim lekturom.;-) Ogólnie mam dziwny zwyczaj czytania kilku książek równoległe, zamiast po prostu skończyć jedną i zabrać się za następną.
Będę miał na uwadze serię Gone (po opisie wywnioskowałem,że autor wpadł na świetną koncepcję). Dziękuję za rekomendacje.
Znasz może jakieś ciekawe polskie pozycje? Zależy mi na polskich pisarzach,gdyż chciałbym czytać na przemian książkę w języku angielskim z książką w języku polski (nie zależy mi na przekładzie). Muszę przyznać,że przez kilka miesięcy czytałem tylko książki w języku angielskim i zaczynam się martwić o mój ojczysty język.
Będę wdzięczny za wszelkie propozycje ;-)
Serial The Lying Game różni się od książki, bo w książce jedna z bliźniaczek nie żyje, a druga szuka jej mordercy ;) Też byłam zrażona do tego typu kombinacji, ale nie żałuje że sięgnęłam po książkę bo jest podobna do PLL, a tego właśnie szukałam.
Jeśli chodzi o tematykę podobną do PLL to na myśl przychodzi mi jeszcze seria "Tylko dla wybranych".
A może zainteresowałaby Cię seria Fever Karen Marie Moning? Jest motyw fantastyczny ale mamy do czynienia z wieloma zagadkami, morderstwem, seria jest niezwykle tajemnicza i wciągająca.