Jak wiadomo w polskim przekładzie będzie dostępna dopiero jesienią. Jednak na chomiku Translate_Team można znaleźć bardzo dobry amatorski przekład całej pierwszej części i kilka rozdziałów drugiej.
Pomimo tego, że książka różni się niektórymi szczegółami od serialu to warto przeczytać.
Miłej lektury:)
tak właśnie zaczęłam czytać książkę. chomik jest nie zastąpiony. Pozdrawiam Translate_Team za dobra robotę :-)
Przekład nie jest dobry :/ Iceland jest przetłumaczona jako Irlandia, Paris Hilton stała się Apis Milton i dużo innych błędów tłumaczenia. Poza tym składnia i interpunkcja leży i kwiczy, z ortografią też nie najlepiej. Czasami ciężko się domyślić o co tłumaczowi chodziło. Generalnie lepiej czytać w oryginale i zajrzeć do słownika co jakiś czas, sam tekst nie jest trudny.
Biorąc pod uwagę, że jest to jednak amatorski przekład cudów się nie spodziewajmy. Mnie osobiście wkurzają niepoprawnie używane zaimki osobowe. No, ale jest to przekład amatorski;)
Co do zaimków, błędów ort i int to chyba już trzeba pretensje do bety mieć, a nie do tłumacza, bo to rola właśnie bety, żeby tekst wykładał ładnie i dobrze się to czytało.
Ja sama jestem w T_T i wiem, jak ciężko było z PLL. Cały tabun tłumaczy - w tym ja w 2 rozdziałach, ale tylko zastępczo, bo książka koszmarna w przeciwieństwie do serialu - przewinął się przez tłumaczenie.
Błędy itd to wina bet - niektóre przepuszczają tylko przez worda, który jak wiadomo wiele zmienia, inne nie czytają nawet. Dlatego ciężko jest z niektórymi momentami, a nie zawsze jest czas na dokładne, kolejne przejrzenie.
Co do tłumaczenia - to amatorskie tłumaczenie, w dodatku sporo osób to nastolatki, książka ciężka w tłumaczeniu (albo tylko dla mnie, bo koszmarnie pusta), no i nikt nie każe wam tego czytać. Można się zawsze zadowolić oryginałem, skoro tak nie leży tłumaczenie. A właśnie z tego powodu, że wiele razy zmieniali się tłumacze, ksiązka wygląda jak wygląda. Tyle w temacie. :)
[zaraz będzie ze obrończyni się znalazła, ja tylko wiem, jak wielkie trudy są z niektórymi tłumaczeniami]
zgadzam się z Tobą, jeżeli komuś się nie podoba to niech on tłumaczy i niech zobaczy, że to nie jest łatwy kawałek chleba :-) Pozdrawiam
Mogłabyś napisać coś więcej o książkach pretty little liars? no wiesz kiedy dokładnie będą w Polsce, co i jak itd. Z góry dzięki. (;