dopiero zaczełam ogladać ten serial (10 odc 1 sezon ) i mam pytanie kto jest tym -A i gdzie lecą te odc w tv ?
na odpowiedz kim jest --A będziesz musiała poczekać do odcinka 2x25 :D
A jeśli chodzi o PLL w tv to chyba kiedyś puszczali 1 i 2 sezon na AXN ale z tego co teraz widzę już przestali ;p
co za głupoty gadasz, do końca 3 sezonu nie wiadomo kim jest A. i w 4 sezonie też się tego pewnie nie dowiemy.
jak to nie wiadomo coś się chyba Tobie pomyliło?! w 2x25 dowiadujemy się kto dręczył dziewczyny jako pierwsze -A., a w ostatniej minucie 3x12 widzą zostaje pokazane drugie -A! nie znamy głównego -A przywódcy całego A-Team'u ;]
Po co oglądasz serial, skoro totalnie nie rozumiesz co się w nim dzieje? Mona nie była i nie jest A, ona tylko pomagała A (i sama nie wiedziała kto to jest). Jeśli według ciebie każdy z A-teamu to A to gratuluję logiki.
Serial jest kiepski ,papka dla nastolatek ,powinien się skończyć na 2 sezonie ,gdzie jeszcze był w miarę ciekawy .Oglądam go dalej dla Spencer bo fajna sunia ,ale z odcinka na odcinek coraz bardziej mnie śmieszy ,masa niedorzeczności które w normalnym świecie nie miały by miejsca . Jednym słowem bajka .....zaraz się pewnie posypią słowa krytyki od fanek ale sorry mówię to co myślę i pocałujcie mnie w dupę :) .
Och... powtórzę się: jeśli uważasz że serial powinien skończyć się na 2 sezonie to skończ go sobie na 2 sezonie
Po drugie to jest serial z elementami kryminału, komedii, romansu itd. to nie jest serial obyczajowy który ukazuje "normalny świat", ale w sumie po ostatnim zdaniu ta wypowiedź nawet nie zasługuje na komentarz....
AH OH toś mi DOWALIŁA po całości :) Powzdychaj jeszcze ! tylko nie mów mi co mam robić dobrze , wyraziłem swoją opinie, to że dla ciebie ten serial jest arcydziełem świadczy tylko o tym ,że moim(podkreślam)zdaniem masz kiepski gust i to strasznie ale to nie moja sprawa ,a jeśli uważasz że moja wypowiedz nie zasługuje na komentarz to po co się odzywasz ? Uszanuj to że ktoś ma inne zdanie ,twój kochany serial jest dla mnie bajeczką fantasy i to straszną , ale będę go dalej oglądał dla mojej ulubionej bohaterki :P
Mój Drogi, szanuje Twoje zdanie i nie wiem czym sobie zasłużyłam żebyś mnie Obrażał!
tak samo jak Ty i ja mam prawo wyrazić swoje zdanie
Ale dziwi mnie że zarówno obrażasz ten serial jak i oglądasz dalej
a i jeszcze jedno, o gustach się nie dyskutuje...
Dlaczego,od razu obrażam ciebie i serial ,napisałem ci tylko ,że masz kiepski gust ,a serial jeśli dla kogoś jest kiepski ,słaby czy po prostu śmieszy to musisz to zrozumieć i zaakceptować a nie na siłę próbować komuś wmówić że jest inaczej ! . Ja rozumiem ,że serial jest popularny wśród nastolatek ,które mogą się nim zachwycać i podkochiwać w niektórych serialowych chłopakach ,ale beż przesady . Mi się też ten serial podobał na początku ,ale teraz mnie zaczyna śmieszyć ,te wszystkie absurdalne sytuacje - przykładowo pomocnik A zawsze ucieknie , nigdy go nie złapią ,nigdy się nie potknie ,nikt mu nie podłoży nogi podczas gdy on jest sam i ucieka z małego pokoju czy pomieszczenia a 4 osoby nie mogą sobie dać rady ( dla mnie to jest śmieszne) ,dzieciaki mają wykształconych rodziców ,którzy też nie zawsze potrafią lub wiedzą jak pomóc swoim dzieciom,te wszystkie szantaże ,czy np. potajemne ucieczki z zamkniętych placówek to jest dla mnie śmieszne. Przykładów można podać mnóstwo ,pomijam już odcinki które są nudne i nic nie wnoszą jakieś tam rozterki miłosne Arii i Ezrą . Serial jest niepotrzebnie przeciągany i pewnie będzie 8 albo więcej sezonów a wszystko można było ładnie skończyć i wyjaśnić całą historię na dwóch . Serial oglądam bo jak już mówiłem lubię sobie popatrzeć na Spencer jest fajna ładna ,ma klasę i moim zdaniem jest najfajniejsza ze wszystkich dziewczyn :) .
widzę jesteś nowa na filmwebie skoro klikasz na "odpowiedz" przy moim poście i jednocześnie piszesz totalnie nie na temat. poproś mamę żeby nauczyła cię korzystać z internetu, oki?:)
ojej zabolało. nie denerwuj się tak bo mama założy ci blokadę rodzicielską na internet i będziesz mógł tylko grać w sapera na komputerze.
Po co prowokujesz i zaczepiasz pierwsza/y skoro wiesz że to pomyłka i jeszcze wyskakujesz do ludzi z dziecinnymi tekstami o mamusi. To świadczy tylko o tobie i twojej dojrzałości....naśmiewasz się z kogoś a sam/a jaki poziom reprezentujesz? Szukasz wojenek z ludźmi to idź sobie na inne forum i tam pisz te swoje wypociny ,tutaj ludzie chcą porozmawiać a serialu nie czytać jakieś gówniarskie teksty . Bez odbioru.
o kurcze. zdenerwowałam kogoś w internecie. a to heca.
nie interesuje mnie twoje zdanie więc już się nie produkuj.
A jeśli chcesz zepsuć sobie wszystko i dowiedzieć się z komentarzy kto jest A to po co w ogóle oglądasz PLL??
przecież wszystko opiera się na zagadce...
no już bez przesady, niektórych ludzi po prostu zżera ciekawość, a wiedza nie przeszkadza im w dalszym oglądaniu, zresztą ten serial już się zaczął robić strasznie sentymentalny, zagadki jest coraz mniej, co najwyżej przeciąga się go na siłę i oddala jak się da zdemaskowanie A, niech Shepard już przestanie pisać, bo po 11 książkach mam po wyżej uszu jej komplikowania najdrobniejszych spraw
nie wiadomo kto jest A (może nigdy się tego nie dowiemy), wiem że odcinki chyba leciały na AXN, możliwe że też na FOXlife, ale nie jestem pewna
Nie no przecież Mona była A ale teraz coś jakaby przejeło to co ona wymyśłiła i ją też bedzie prześladować
Prawdopodobnie Alison żyje albo to jej siostra bliźniaczka
A skąd wiesz, że Mona była prawdziwą A, że ktoś nie wydawał jej poleceń? Ona przecież w ostatnich odcinkach sama chciała wiedzieć kim jest A.
Ale ona powiedziała że na początku dla niej to było jak zabawa(samotna) i nawet spodobał się jej pomysł że Ktoś może jej pomagać ale w końcu ten Ktoś zaczął podejmować za nią decyzje i dziewczyny zostały jej "odebrane"...
No dobrze, ale weź też pod uwagę, że w książkach Mona bardzo szybko zginęła, a A żyło dalej i terroryzowało. Nie sądzę, że scenarzyści chcieli aż tak odbiegać od tego, co napisała Shepard.
biedna JUstyna ...załozyła temat ,chciała konkretnych odpowiedzi a ci sie kłocą tylko powiedzcie sami o co :)
Ja CI odpowiem wprost i na temat. Niedawno skończył się 3 sezon PLL i dalej nie wiadomo kim jest A.. ujawniło się tylko kilku jego pomocników ale nawet oni nie wiedzieli kim jest A.. dawali aluzje w serialu że może to być Ali .. ale pewnie dziewczynom się wydawało że ją widzą (np. Monie i Hanie)
w książce było że A jest siostra bliźniaczka Ali jeśli się nie mylę.. ale mogę więc nie wiem .. jeśli tak będzie to bez sensu ..
Oglądaj ten serial bo warto :)) :*
A to Mona, kim jest drugie A - nie wiadomo. Proste i logiczne, no chyba że ktoś nie rozumie tego serialu, wtedy to współczuje.
W książce było kilka różnych A, tak samo jak z resztą w serialu.
Na chwilę obecną wszystko wskazuje że drugim A jest Ali, prawdopodobne jednak jest - że jest kilka różnych A, które ze sobą nie współpracują.
kilka A ? jest jedno główne A .. a reszta to jacyś współpracownicy lub wg. jakaś inna grupa która się na nich za coś mści .. wątpię by było kilka A..
W takim razie proponuje obejrzeć ten serial jeszcze raz, bo jest tak jak ja napisałem. Jest to też oficjalnie potwierdzone przez jego twórce I. Marlene King.
czyli że jest kilka głównych A ? xd w którym miejscu .. ja rozumiem pomocnicy i ta druga grupa .. ale nie wydaje ci że że jedym glównym A może być np Czerwony płaszcz?
To było tak:
Była sobie Mona, która znalazła sobie pamiętnik Ali w 1 odcinku... była sobie Hanna która nagle zaczęła spowrotem się przyjaźnić z dziwkami, które znęcały się nad nią psychicznie w przeszłości. O ile Hanna zapewne przepraszała Monę wielokrotnie - bo inaczej by się przyjaźniły, o tyle Aria nigdy jej nie przeprosiła za to, co ta musiała przez nie znosić.
Wtedy, wyczytała że ALI prześladowało A, i postanowiła stać się A.
W którym bliżej nieokreślonym momencie, sezonu 1 bądź 2 - pojawiła się 2 postać, która chciała współpracować z Moną. - w miarę rozwoju wydażeń osoba ta zaczęła odbierać Monie 'władzę' - nie wiadomo konkretnie w jaki sposób, manipulować nią, aż w końcu tak nią zmanipulowała, a rola A, i osoby która ma włądzę nad innymi tak jej się spodobała - że poświęciła swoje życie tej sprawie - i wolała siedzieć w psychiatryku, i być dalej z 'A' - jako oprawca, niż się mu sprzeciwić - i kto wie, może ZNÓW stać się ofiarą?
Wiesz, ja jestem fanem gatunku Mystery, a seriale takie jak chociażby LOST to dla mnie jak otwarta książka - w związku z tym serial 'słodkie kłamstewka' - nie stanowi dla mnie niczego skomplikowanego (wyjątkiem jest finał 3 sezonu, który wprowadził nowe wątki - na razie jeszcze nie zrozumiałe, ale dojdziemy do tego- i pewnie w 4A wszystko nabierze spowrotem sensu(przynajmniej dla mnie, bo z tego co widzę to większość pozapomina jakie były wątki, bądź będzie mieć trudności z połączeniem wszystkiego w całość)).
I jeszcze jedno, jako kolejny post bo edycja już nie działa.
W odcinku 1x10 widzimy, jak Alison mówi Hannie, że 'ta dziwka A bla bla bla' - co oznacza, że ali już w tym odcinku wiedziała kim jest Mona, nie wykluczone - że to właśnie ona potrąciła Hanne (to co mówiła mona można pominąć, ona kłamała że jest jedynym A co wyjaśniła na samym końcu odcinka finałowego 2 sezonu).
Czyli tak - Ali to jedyna postać, którą znamy, i która wiedziała że A=Mona (oprócz dr. sullivan). Ali pojawia się w finale, i wszystko wskazuje na to że to ona jest Red Coat (lub jej ewentualna bliźniaczka)... to sprawia, że na chwilę obecną wszystko w miare logicznie się łączy w całość.
Czyli tak:
Ali okazuje się A... ale nie zapominajmy o jednym... ALI SAMA W PRZESZŁOŚCI była prześladowana przez A...
I tutaj w finale pojawia się ciekawy motyw - widzimy DRUGI SPISEK, wszystko wskazuje na to że Jenna i banda próbują zabić 'a' które miało przylecieć... czyli:
Najprawdopodobniej albo może inaczej...
Jedyne logiczne wyjaśnieje jest takie:
? - A1 (Prześladowało Alison przed akcją serialu, dla tego upozorowała własną śmierć)
Mona - A2 - (To które prześladuje je w 1 i 2 sezonie)
Alison - A3 (W pewnym momencie z niejasnych przyczyn dołącza do Mony - raczej nie robi tego tylko po to by się nad nimi znęcać na co wskazuje wiele różnych wątków)
To oznacza, że w serialu od samego początku były 3, niezależne A.
PS. To dla tych co nie zrozumieli finałowego odcinka :P
PPS. Wątek kim jest A, kim jest Red Coat, i kto zabił ALI - wszystkie 3 rozwiązane - pozostaja 3 pytania:
Kto zabił Iana, Kto zabił Maye i Kto prześladował ALI
nieźle się rozpisałeś.. ale mam pytanie .. dlaczego Mona powiedziała w palącym się domu że nie wie i nigdy nie wiedziała kim jest A .. zabrzmiało to tak jakby ktoś kazał Monie to robić.. i mam jeszcze jedno pytanie .. czy ty tylko raz ogl ten serial ? bo to dziwne że tak dobrze to wszystko pamiętasz ..
Odcinki od 1 do 10 widziałem 2 razy, resztę 1 raz.
Mona powiedziała że nigdy nie widziała A - przecież nie było powiedziane w serialu, że "Mona wie o Ali" - tylko że "Ali wie o Monie" - co znaczy, że Ali mogła do mony napisać coś w tym stylu.
"Cześć dziwko, chcesz się pode mnie podszywać? Lepiej skup się na czytaniu pamiętnika, bo jeśli nie zaczniesz współpracować, to spotka Cie gorszy los niż Alisson - A."
Taki przykład wiadomości...
W serialu ALI wspominała, że musi się ukrywać - bo ktoś chce zrobić jej krzywdę, jak wiemy - było to właśnie A - jeśli założymy, że Ali to red coat, który zarządzał Moną - a jest to bardzo, bardzo prawdopodobne, prawie pewne - to wszystko zaczyna nabierać sensu nie?
Z resztą jak mówiłem, nie ma praktycznie żadnych innych możliwości na chwilę obecną, i nawet wprowadzanie nowych wątków / postaci niewiele już zmieni. Teraz pewnie dostaniemy przedostatni sezon, w którym wszystko (przynajmniej dla mnie) będzie jasne, a rozwiązanie to przedstawią pod koniec piątego.
"3A ? Nie sądzę." - tutaj nie ma co sądzić, możliwości na chwilę obecną jest na prawdę nie wiele. Wszystko co napisałem wynika z Serialu, to że Mona "BYŁA A" - a nie członkiem "A TEAMU" - potwierdziła autorka.
To że ALI była prześladowana przez A - było wspomniane kilka razy.
Tak więc - są minimum 2A - JEŚLI wątek bliźniaczki zostanie wprowadzony, albo to MONA prześladowała Ali, albo 3A jeśli jest inaczej. Wątku bliźniaczki raczej nie będzie, bo widzieliśmy kilka scen z żywą Ali, a raczej nie wymyślili by 3 bliźniaczki, bądź upozorowania śmierci (i nagłego pojedynku złej, i dobrej Ali).
Mało też prawdopodobne, że Mona znęcała się nad Ali, ona wtedy była na prawde inna... co widać w retrospekcjach.
twoje wyjaśnienia sa niby logiczne .. ale też może trochę zbyt oczywiste .. tam mi się wydaje że dużo osób jakby się zastanowiło to by tak pomyślało.. więc po co autorzy mieliby robić kolejne 2 sezon czyli koło 50 odcinków skoro pewnie nie ty jeden już wiesz kto jest A ..jednak wydaje mi się że może być tak że ta os która prześladowała Alison może też prześladować dziewczyny bo za bardzo chciały dociec co się Ali faktycznie stało.. i może zmusiła Monę do współpracy której się to w końcu spodobało ..
i te pytania kto zabił Iana i Mayę .. to wydaje mi się że to może mieć coś wspl. z A .. ale jestem wręcz pewna że Mona ich ni zabiła ..
Widzisz, zapominasz o jednym - nadal nie wiemy kto prześladował Ali - kto ją 'zabił' (jeśli nie fizycznie, to doprowadził ją do tego by upozorowała swoją śmierć) - powiem więcej, po finałowym odcinku niczego nie rozumiałem. A i przecież 'ludzie od serialu' - sami powiedzieli że dowiemy się kim jest Red Coat, wprowadzili nowy wątek, aby wszystko nie stało się zbyt oczywiste, muszą czymś szokować.
Napisałaś, że dużo osób by tak pomyślało - od momentu finału, wszyscy piszą tylko że teraz serial pozbawiony kompletnie sensu, i każdy może okazać się każdym... nie jest tak, bo jakoś ja widzę nadal w tym wszystkim sens. Nie widziałem, by komuś się chciało opisać wydażenia z finałowego odcinka, i połączyć ją z wcześniejszymi wątkami
Twierdzisz też, że nie było by po co kontynuować - ja uważam, że 4 sezon powinien właśnie w dość prosty sposób wyjaśnić te zawiłości wszystkim tym, którzy po finałowym odcinku myślą że całość jest kompletnie bez sensu - z resztą zapewne tak będzie. Mona stała się jedną z ulubionych postaci, i przydała by się 'piąta' kłamczucha, po przejściach. Serial ma nadal ogromne ratingi - więc spokojnie można by zrobić drugą część serialu, zakończyć wątek A, i przejść do innego, następnego - tak jak z resztą było w książkach, bez łączenia poprzednich wątków (jak to mamy w serialu).
Jeśli nic nie zacznie się wyjaśniać, to ludzie przestaną kompletnie łapać o co chodzi w serialu, to KIM JEST A - już prawie nikogo nie ciekawi... jeśli rozwiążą wątek ciągnięty przez 3 sezony tj.
Kim było, pierwsze A - bo połowa ludzi nadal tego nie rozumie, i jak to dokładnie z tym było, i kim był Red Coat - dla czego wszystko to miało miejsce, i NAGLE wprowadzą wątek następnego A - całkiem nie powiązanego z niczym innym - wtedy serial zacznie nabierać właśnie sensu (bo zabawa zacznie się od nowa, a twórcy dostaną nowy start).
zgodzę się ze wszystkim co napisałeś .. i czwarty sezon powinien być po to żeby to wyjaśnić, ok jest potrzebny .. ale skoro nie wyjaśnią tego w 4, a zrobią to w 5 .. to 50 odc (4 i 5 sezon) to będzie jeszcze więcej zagadek i nierozwiązanych spraw .. a to już kompletnie wszystkich zgubi.. serial ma fajną fabułę .. ale bez sensu jest to że zaczynają jakiś wątek, robią z niego wielką zagadkę .. a potem przechodzą do następnego .. i o tamtym zapominają... tak jak np z Ianem albo Mayą.. ciekawe czy to wg wyjaśnią ..
i czy możesz mi powiedzieć czy brata Ali Jasona grało 2 aktorów.. bo wydaje mi się że w 1 sezonie był to inny aktor niż teraz .. :/
Grało 2, wyczytałem to kiedyś przypadkiem na forum - chociaż akurat pamięci do twarzy to nie mam, i nawet różnicy nie zauważyłem to gratuluje spostrzegawczości :D
ja akurat pamięć do twarzy mam .. fakty też widzę ale gorzej niż ty :D bo taki ze mnie detektyw to nie jest xd :D ale ty jesteś w tym dobry :P
Ale przecież Maye zabił Nate i sie do tego przyznał , więc jedno pytanie wyjaśnione. Mam nadzieje , że scenarzyści nie odbiegną tak bardzo od książki i że Iana zabiła ta Ali , która niby w książce żyje .
no tak masz rację zupełnie wypadło mi to z głowy ;) pewnie dlatego że wątek natea uważam za bardzo naciągany... i wcale mnie nie interesował
A i ja myśle ze Mona tez prześladowała Ali jako A, bo przypomniał mi się wątek jak Ali jako Vivienn probowała 'szpiegować' A (co opowiadała dziewczynom Mona , kiedy udawała ze tez dostaje wiadomosci ) i że Mona chciała z nią 'postać' czy jakoś tak , a dopiero pozniej dziewczyny wpadły na to ze Ali szpiegowała Mone. Sorry za taką dziwną odpowiedz ale nie do konca pamiętam jak to było dokładnie.,