Słodkie kłamstewka

Pretty Little Liars
2010 - 2017
7,5 74 tys. ocen
7,5 10 1 73542
5,3 3 krytyków
Słodkie kłamstewka
powrót do forum serialu Słodkie kłamstewka

warto?

ocenił(a) serial na 5

myślę, co tu obejrzeć, a PLL jest dużo wszędzie i się zastanawiam. do jakiego serialu byście go porównali?

ocenił(a) serial na 7
beszamela

Nie wiem, do czego można porównać PLL i nie wiem też, czy warto. Na początku wszystko fajnie, bardzo wciąga i jest naprawdę interesujący, ale z czasem wszystko zaczyna się mieszać. Jest coraz więcej nowych pytań, a odpowiedzi nie dostajemy prawie w ogóle. Po tych wszystkich długich przerwach w emisji nie pamiętam już dokładnie, co i jak. Scenarzyści chyba też, bo non stop zaczynają nowe wątki porzucając stare i nie rozwiązując ich. Cały czas jest dość ciekawie, ale za bardzo to przedłużają.

ocenił(a) serial na 5
lovepeacefreedom

ale ogólnie to o czym to jest? taki w stylu Gossip Girl, czy totalnie się mylę? bo takie było moje pierwsze skojarzenie.

beszamela

Niby jest często porównywany do tego serialu, ale mi się w ogóle z nim nie kojarzy. To taki jakby trochę kryminalny serial o nastolatkach, taki Scooby-Doo dla starszych dzieci ;P Ogólna fabuła jest na głównej stronie serialu. Cztery dziewczyny, rok po zaginięciu swojej przyjaciółki - liderki ich grupy, dostają SMSy od tajemniczego A, które zaczyna je dręczyć i szantażować. No i cała akcja rozbija się o te ich poszukiwania, kim jest to A, czy ich przyjaciółka rzeczywiście została zamordowana, czy może żyje, kto mógł chcieć ją zabić itp. Jest też masa ich prywatnych intryg i dylematów, bo one same nie są święte i ciągle kłamią, o czym A zawsze doskonale wie i przez to ma czym je szantażować. Niby, jak się serial ogląda na bieżąco, to rzeczywiście można już się pogubić, bo na każdy odcinek czeka się tydzień, a przerwy między połówkami sezonów są zbyt długie, żeby wszystko pamiętać, dodatkowo serial jest też pełen absurdów i niedorzeczności, jakichś kosmicznych zbiegów okoliczności, które zdarzają się oczywiście tylko w filmach i tego typu rzeczy, ale jeśli ogląda się to z przymrużeniem oka i przyzwyczai się do takiego obrazu młodych, pięknych i bogatych, to można to oglądać nawet z ciekawością. Ogólnie fabuła jest dosyć ciekawa, tylko miejscami trochę naciągana i rozwleczona, ale da się oglądać;) Jak masz dużo wolnego czasu i nie liczysz na jakiś super poważny serial, to możesz śmiało oglądać;)

ocenił(a) serial na 5
akima_

o, bardzo dziękuję za opinię, o to mi właśnie chodziło :)

lovepeacefreedom

Zgadzam się, fabuła "im dalej w las, tym ciemniej".
Jak dla mnie czas byłoby już zakończyć serial.

ocenił(a) serial na 7
beszamela

Polecam Ci zobaczyć pierwsze 5 odcinków, wtedy zdecydujesz czy to serial dla Ciebie. Pamiętam jak zaczęłam oglądać ten serial i czasem chodziłam niewyspana do pracy, bo nie mogłam się oprzeć, żeby nie odpalić kolejnego odcinka. Tak było jednak powiedzmy przez pierwsze 3 sezony z małym haczykiem na 4. Potem faktycznie wszystko zaczyna się mieszać, odcinki emitowane są czasami co kilka miesięcy, a człowiek zapomina niektórych wątków, których z czasem przybywa dużo. Moim zdaniem serial miał potencjał i to spory, teraz ciągną go na siłę, ale mimo wszystko nie powinnaś się zawieść po pierwszym sezonie. Wątek kryminalny jest dosyć ciekawy. Może nie jest to super ambitny serial ale bardzo dobry na odmóżdżenie, na pewno reprezentuje wyższy poziom niż GG. Jak zobaczysz kilka pierwszych odcinków to możesz dać znać jak wrażenia ;)

ocenił(a) serial na 5
siwa89

dziękuję za odpowiedź i myślę, że tak właśnie zrobię :)