Jest ok - jak ktoś nie oczekuje jakichś rewolucji, tylko ma zamiar obejrzeć jakiś serial z mrocznymi mocami, a nie chce mdłych romansideł o wampirach czy innych strzygach, to Salem zapowiada się na dobrą serię. Ciężko mi wyrokować jak dalej się serial rozwinie, ale mi się podobał pilot, mimo krytycznych głosów co niektórych widzów zarzucających mu banalne podejście do tematu czarownic i mało wyraziste postaci - to na razie tylko pilot i ciężko pokazać coś konkretnego upchnięte w tych 50 minutach ( a i tak ja na nudę nie narzekałem oglądając Salem ). Czekam na następne odcinki.
Na razie zapowiada się dobrze , czekam na drugi odcinek. Jest mroczno i trochę baśniowo, tak jak lubię.
lubię takie klimaty surwiwall :) jest w porządku jak na początek.. hmmn ciekawe sceny jak np: stara wiedźma w kącie ukazana przy świetle lampy naftowej :) ale trudno jeszcze ocenić jaki ten serial będzie- jeszcze ze 2-3 odcinki i będzie wiadomo czy warto oglądać dalej :) pozdrawiam
Jestem po pierwszym odcinku i powiem, że zaciekawił mnie ten serial i to nawet bardzo!
Ciekawa fabuła. Lubię takie tematy więc czekam z niecierpliwością na dalsze odcinki.
Przede wszystkim Shane West - wielki plus za jego grę. Bardzo lubię tego aktora od chwili obejrzenia "Szkoły uczuć" :)
Po drugim odcinku jetem zachwycony. Świetny klimat, rewelacyjna obsada, trzymający się kupy i ciekawy scenariusz.
Moim zdaniem brak tu charakternych postaci - nie ma tutaj komu kibicować - no bo komu wiedźmom czy może łowcom? Wszyscy jednakowo nudni. A klecha strasznie irytujący (najbardziej w pierwszym odcinku).
Samo miasteczko i okolice bardzo fajne i pomyślałby człowiek, że da się tam zbudować niezły klimat a jednak go nie ma.
Oświetleniowca z drugiego odcinka powinni zwolnić ;D - ja rozumiem, że jak coś dzieje się po ciemku to mało widać ale no bez przesady.
Banały typu robaki na ciele, plucie gwoździami i lalki, które wywołują tylko uśmiech (politowania).
;D
mam już dość seriali z przeszłości, gdzie każda laska to wydepilowana modelka :d
Za brak realizmu- skoro serial ma pokazywać realia epoki, to... Wikingowie np. są w tym zdecydowanie lepsi. Kobieta nigdy nie zasiadałaby w tamtych czasach w jakiejkolwiek radzie miasta, a już na pewno nie w purytańskiej Nowej Anglii. No fakt, laski są zbyt wymuskane- pamiętaj, że to czasy różnych zaraz. Ludzie nosili na sobie blizny po ospie, po pasożytach. Purytanie specjalnie nie dbali o wygląd zewnętrzny i przypominali raczej nam współczesnych amiszów. Znakomitym filmem z tamtych czasów, jest dla mnie Szkarłatna Litera. Film ten (i książkowy pierwowzór) dobrze pokazuje jak skomplikowane było życie kobiet. Inny film (choć dzieje się w europie i niemal 2 wieki później), Pelle zwycięzca- biedacy biegający w drewniakach i dość jaskrawie pokazana różnica pomiędzy biedotą, a bogatymi.
No ok tylko czy jest sens doszukiwania sie realizmu w bajce o wiedzmie, ktora wyciaga z ust malzonka zabe a martwe zwierzeta ozywaja?Serial ten traktuje jako czysta rozrywke,podchodze do niego na luzie i z przymruzeniem oka bo to tylko BAJKA fantasy ktora ma nas oczarowac magia, nadprzyrodzonymi mocami i panicznym strrachem przed nieznamym a nie-jak tego oczekujesz- realiami epoki.Porownywanie tego serialu do chocby Wikingow mija sie z celem .Sa to dwa rozne swiaty i nie chodzi mi tu wylacznie o ich poziom.
Ja daje Salem szanse...obejrzalam 3 odcinki i mnie zaciekawil.Poza tym moze sie jeszcze rozkrecic ;)
"No ok tylko czy jest sens doszukiwania sie realizmu w bajce o wiedzmie,"
Mam wrażenie, ze nie załapałaś o co chodziło przedmówcy. FIlm fantasy czyli jak to nazwałas "bajke" mozna nakrecic w stylu "Xeny, wojowniczej ksiezniczki" gdzie mieszkancy małych, smierdzących wiosek maja pełne makijaze, manikury, pedikiury i generalnie wszyscy (łacznie z mezczycznami) wygladaja tak jakby własnie wyszli z klinki pieknosci, albo w stylu wrecz przeciwnym. Po tym wlasnie poznaje sie tak zapomniną już wartość filmu, którą kiedyś nazywano jakością.
Obejrzałam pierwszy odcinek, ale teraz zastanawiam się poważnie nad drugim. Spodziewałam się chyba czegoś mroczniejszego i bardziej... mistycznego? :D No i może trochę straszniejszego, bo kilka scen mnie osobiście bardziej rozśmieszyło, a wydaje mi się, że intencja była inna.
Mnie po 1 odcinku zaciekawił, zobaczymy jak dalej się rozwinie. Pierwsze na co zwróciłam uwagę to 2 aktorów z "Nikity " :)
po 3 odcinkach już wleciał do mojej topki seriali,lubię średniowieczne klimaty a tu tego jest tak mrocznie do tego te wisielce w każdym odcinku miód dla moich oczu;)
Tez lubie sredniowieczne klimaty ;)Poki co zapowiada sie calkiem niezle.Dosc przyjemna bajka dla doroslych.
Faktycznie, sprawdzilam i akcja serialu toczy sie w XVII wieku wiec... moje niedopatrzenie i moj blad.Przepraszam :)
Przecież już samo miejsce akcji wskazuje na to, że to nie mogło być średniowiecze :P