Czy tylko ja to zauważyłem?
Ale kosmos, jadą po białym hetero równo, mieszając jego egzystencję z g...m przedstawiając jako agresywnego, zacofanego, brutalnego prymitywa który niczego nie rozumie, który nadaje się tylko do wykonywania brudnej roboty.
Czarnoskóry spłodził dzieci z białą kobietą, ulatnia się a nasz wojownik odwala całą robotę z wychowaniem dzieci opiekując się rodziną, będąc cały czas pod pantoflem ;D Mimo uratowania wioski oraz swojej kobity przed agresorami, jest pomiatany przez swoich, kuląc pod siebie ogon i kryjąc się w kącie jak kundel(ah te ujęcia z jego sylwetką w drugim planie!)
Mało tego, był niegdyś handlarzem niewolników, przeprosił się ze swoim powołaniem i przeszedł na jasną stronę mocy - i teraz odpokutowuje! Przypomina mi to akcję z Angielskim muzeum w którym Anglicy przepraszają za niewolnictwo, obarczając tym obecne pokolenia dając do zrozumienia białej społeczności, że mają przepraszać za krzywdy wyrządzone wieki temu...
Link do akcji z muzeum - https://www.youtube.com/watch?v=yPBy17bJ0WY
Akcja rozkręca się coraz bardziej, dzieci spłodzone przez skoczka są koloru? No własnie. Komu zostało przypisane ratowanie i odbudowanie świata i ustalanie nowego porządku świata? No tak, wiemy już komu.
Od dłuższego czasu daje się zauważyć, że w coraz to nowszych produkcjach wplata się w fabułę wątki w których to czarnoskórzy są tym dobrymi, uczciwymi, bardziej inteligentnymi a białych sprowadza się do roli oprawców i niszczycieli światów. Podobne odczucia mam po filmie Bird box.
Generalnie scenariusz się nie klei, brak logiki w wielu przejściach fabuły. Gościu mógłby wytłuc całą wioskę agresorów ale nie! Woli zwiedzać. Dzieci zostawi ślepcom bo przecież to logiczne, że z nimi mają większe szanse na przetrwanie w tym nowym okrutnym świecie - LOL
Damn, jednak recenzenci mieli rację - totalne odrealnienie. A szkoda bo lubię klimat tego serialu i sposób w jaki kręci się ujęcia walk. Sam pomysł z wadą genetyczną również jest spoko ALE. Zbyt wiele tego ale...
Pan od scenario już tego nie mógł chyba lepiej wymyślić. Widać ciągotki do ruchu lewostronnego.
Whoo ale się rozpisałem! Z braku laku można obejrzeć, poprawia humor i mocno stymuluje mięsień brzucha:)
Lol. Twój komentarz to idealny przykład próby dopasowania materiału do swojej tezy. Obejrzyj pierwszy sezon do końca, bo ewidentnie tego nie zrobiłeś. To co napisałeś ma się nijak do serialu - powiem więcej, ten serial burzy wiele schematów myślowych.
Btw robić z Jasona Mamoa, który ma bardzo zmiksowane etnicznie korzenie, przedstawiciela klasycznej grupy "białych heteryków" to naprawdę trzeba mieć fantazję. :D
Często lubisz się tak kompromitować? I kto ci powiedział, że Momoa jest biały? W połowie jest Polinezyjczykiem (dawniej zaliczani byli do rasy żółtej), poza tym ma też korzenie indiańskie (też rasa żółta).Czemu ludzie z inklinacjami rasistowskimi należą do najmniej inteligentnych w populacji? Znasz jakiegoś mądrego, współcześnie żyjącego zacnego człowieka, który manifestowałby uprzedzenia rasowe?
Dobre, czarni rycerze hahaha w średniowiecznej Angli. Niedługo zjeby będą twierdzić że pod Grunwaldem to murzyni nam pomogli a nie Litwini.