See

2019 - 2022
7,4 9,4 tys. ocen
7,4 10 1 9404
See
powrót do forum serialu See

Czy tylko ja to zauważyłem?

Ale kosmos, jadą po białym hetero równo, mieszając jego egzystencję z g...m przedstawiając jako agresywnego, zacofanego, brutalnego prymitywa który niczego nie rozumie, który nadaje się tylko do wykonywania brudnej roboty.

Czarnoskóry spłodził dzieci z białą kobietą, ulatnia się a nasz wojownik odwala całą robotę z wychowaniem dzieci opiekując się rodziną, będąc cały czas pod pantoflem ;D Mimo uratowania wioski oraz swojej kobity przed agresorami, jest pomiatany przez swoich, kuląc pod siebie ogon i kryjąc się w kącie jak kundel(ah te ujęcia z jego sylwetką w drugim planie!)

Mało tego, był niegdyś handlarzem niewolników, przeprosił się ze swoim powołaniem i przeszedł na jasną stronę mocy - i teraz odpokutowuje! Przypomina mi to akcję z Angielskim muzeum w którym Anglicy przepraszają za niewolnictwo, obarczając tym obecne pokolenia dając do zrozumienia białej społeczności, że mają przepraszać za krzywdy wyrządzone wieki temu...

Link do akcji z muzeum - https://www.youtube.com/watch?v=yPBy17bJ0WY

Akcja rozkręca się coraz bardziej, dzieci spłodzone przez skoczka są koloru? No własnie. Komu zostało przypisane ratowanie i odbudowanie świata i ustalanie nowego porządku świata? No tak, wiemy już komu.

Od dłuższego czasu daje się zauważyć, że w coraz to nowszych produkcjach wplata się w fabułę wątki w których to czarnoskórzy są tym dobrymi, uczciwymi, bardziej inteligentnymi a białych sprowadza się do roli oprawców i niszczycieli światów. Podobne odczucia mam po filmie Bird box.

Generalnie scenariusz się nie klei, brak logiki w wielu przejściach fabuły. Gościu mógłby wytłuc całą wioskę agresorów ale nie! Woli zwiedzać. Dzieci zostawi ślepcom bo przecież to logiczne, że z nimi mają większe szanse na przetrwanie w tym nowym okrutnym świecie - LOL

Damn, jednak recenzenci mieli rację - totalne odrealnienie. A szkoda bo lubię klimat tego serialu i sposób w jaki kręci się ujęcia walk. Sam pomysł z wadą genetyczną również jest spoko ALE. Zbyt wiele tego ale...

Pan od scenario już tego nie mógł chyba lepiej wymyślić. Widać ciągotki do ruchu lewostronnego.

Whoo ale się rozpisałem! Z braku laku można obejrzeć, poprawia humor i mocno stymuluje mięsień brzucha:)

ocenił(a) serial na 9
BlueOne

Lol. Twój komentarz to idealny przykład próby dopasowania materiału do swojej tezy. Obejrzyj pierwszy sezon do końca, bo ewidentnie tego nie zrobiłeś. To co napisałeś ma się nijak do serialu - powiem więcej, ten serial burzy wiele schematów myślowych.

Btw robić z Jasona Mamoa, który ma bardzo zmiksowane etnicznie korzenie, przedstawiciela klasycznej grupy "białych heteryków" to naprawdę trzeba mieć fantazję. :D

BlueOne

Co za bełkot. Obejrzyj serial, a potem pisz.

ocenił(a) serial na 5
BlueOne

Często lubisz się tak kompromitować? I kto ci powiedział, że Momoa jest biały? W połowie jest Polinezyjczykiem (dawniej zaliczani byli do rasy żółtej), poza tym ma też korzenie indiańskie (też rasa żółta).Czemu ludzie z inklinacjami rasistowskimi należą do najmniej inteligentnych w populacji? Znasz jakiegoś mądrego, współcześnie żyjącego zacnego człowieka, który manifestowałby uprzedzenia rasowe?

per333

Wielu

BlueOne

Dobre, czarni rycerze hahaha w średniowiecznej Angli. Niedługo zjeby będą twierdzić że pod Grunwaldem to murzyni nam pomogli a nie Litwini.

BlueOne

Trzeba mieć nieźle zryty beret, żeby doszukiwać się takich tez w serialu. Normalny człowiek w ogóle nie zwróciłby na to uwagi.