Obejrzałem pierwsze 4 odcinki, bo wiecej w necie narazie nie moge znaleźć;/
Mogę powiedzieć, tylko jedno: Arcydzieło ;] Aktorzy graja świetnie, dialogi epickie, fabuła genialna. Serial napewno dostanie wiele nagród. :)
Fakt że napisałeś to pod postem "przebitka gry o tron" napawa mnie optymizmem :) Sam trailer zapowiada się interesująco, fabuła jest mega "świeża" także nie mogę się doczekać seansu ;)
Seriale moim zdaniem nieporównywalne. Pierwszy to świat rycerskiego fantasy, drugi sci-fi osadzony w nowoczesności. Tym niemniej oczywiście zgoda, że Sense8 zapowiada się na świetną produkcję (obejrzalem póki co 1 cały i kawałek 2 odcinka). Jednak widać już po rozmaitych forach i portalach, że produkcja ta ma celowo zaniżane oceny przez homofobów i transofobów. To chyba pierwszy taki serial, w którym pierwszy skrzypce grają postacie LGBT, a nie tak jak w innych niewinne rólki drugoplanowe. Wszak już w samym intro do Sense8 mamy aż 3 ujęcia z tęczową flagą, ujęcie z drag queen oraz ujęcie dwóch panów wspólnie konsumujących loda na wafelku. To serial tworzony przez LGBT z głównymi wątkami LGBT, choć nie tylko, bo heterycy też są, osadzonymi w klimatach sci-fi, ze świetną muzyką, zajebistymi ujęciami, klimatem i produkcją wysokich lotów. Zobaczymy jak będzie dalej, ale już liczę na 2 sezon :)
Po obejrzeniu różnych zwiastunów bałem się, że wątki LGBT będą wysunięte na pierwszy plan i twórcy będą się starali je jakoś forsować i choć mimo tego, że nie ma nic przeciwko LGBT to nie lubię "faworyzowania" i wstawiania czegoś na siłę. Zostałem pozytywnie zaskoczony, gdy okazało się, że te wątki są świetnie wpisane w fabułę i stoją w jednej linii z resztą historii. Wszystko się zazębia i wydaje naturalnie poprowadzone.
Co ciekawe wątek gejów i ich nowej koleżanki tą są główne epizody humorystyczne w pierwszych odcinkach a dzięki świetnemu wyważeniu wątków w fabule wszystko jest spójne. Serial ogląda się fenomenalnie. Mam nadzieję, że ta produkcja osiągnie sukces, bo szkoda by było, gdyby pierwszy sezon okazał się ostatnim.
Liczę na jeszcze więcej, jazdę bez trzymanki na wysokim poziomie otoczonej świetnymi dialogami, wciągającymi postaciami i dobrej grze aktorskiej.