PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=554657}

Shameless - Niepokorni

Shameless
2011 - 2021
8,2 51 tys. ocen
8,2 10 1 50750
7,8 6 krytyków
Shameless - Niepokorni
powrót do forum serialu Shameless - Niepokorni

Czy oglądać?

ocenił(a) serial na 8

Witam, zastanawiam się nad obejrzeniem serialu. Możecie mi streścić mniej więcej o czym jest Shameless? Opis
filmwebu jest bardzo ubogi i w zasadzie nic z niego nie wynika. Prosiłbym o plusy i minusy serialu.
Oglądałem sporo serialów komediowych i jestem miłośnikiem dramatów. Czy Niepokorni to serial dla mnie?

marcin15k

Niezbyt chce mi się pisać wykład, wybazgram krótko i w miarę na temat: Rodzina (dwóch chłopaków w wieku licealnym, chłopiec i dziewczynka z podstawówki, przedszkolak, dorosła dziewczyna, ojciec) żyjąca w slumsach (nie wiem czy to dobre słowo, w każdym razie w bardzo biednej dzielnicy) z ojcem alkoholikiem na czele, bez matki (zostawiła ich dla innej - jest bipolarna ;)) pod opieką najstarszej dwudziestoparoletniej siostry, stara się przetrwać i żyć możliwie najszczęśliwiej, zabawniej w niezbyt przyjaznym świecie. W związku z trudnościami stojącymi im na przeszkodzie posuwają się do bardzo niemoralnych, często mega zabawnych dla widza czynów (np: sąsiedzi, przyjaciele rodzinki mają swoją stronkę na której ukazują na żywo swoją wzajemną miłość). Tworzą piękną kochającą się całość w związku z czym każdy wątek, który zagraża ich jedności, szczęściu może doprowadzić widza do łez.

Tak w miarę kulturalnie, bez spojlerów napisałem. Od siebie powiem: Oglądaj kuźwa!!! Serial jest zaj****ty! Wiedz tylko, że jest tu sporo tak łagodnie mówiąc "sprośnego humoru" oraz, że po obejrzeniu wszystkich epizodów doszedłem do wniosku, iż aborcja jest jak najbardziej spoko. Tutaj masz kwestię, która można potraktować jako minus, jednak uważam, że mimo wszystko warto w swoim życiu zobaczyć taki serial jak Shameless ;) Pozdrtawiam.

Sindbad95

"bez matki (zostawiła ich dla innej - jest bipolarna ;))"

Tak dla jasnosci: okreslenie ze ktos jest "bipolarny" oznacza ze jest chory psychicznie, ma zaburzenia afektywne dwubiegunowe, a nie ze jest biseksulany. Z kontekstu twojego zdania wynika ze nie masz zielonego pojecia o czym piszesz...

sever

Rozprawa w sądzie, trzeciego sezonu. Fiona mówi o tym, że jej matka jest bipolarna (według danego tłumaczenia), myślałem, że chodzi o biseksualizm, najwyraźniej dotyczyło to problemów Moniki z psychiką. No tak trzeba przyznać wkradł się błąd.

Sindbad95

bipolar=dwubiegunowy, nawet słownik języka polskiego mówi,że bipolarny =mający strukturę dwubiegunową,więc nie wiem,jak można pomylić to z biseksualizmem:] Przecież właśnie cały czas się rozchodziło o chorobę Moniki,nikt tam nawet nie zwracał uwagi na to,że zadaje się z kobietą

avosette

można: bipolarny = dwubiegonowy, czyli ładunek + i -, z jednej strony ciągnie go do "plusów" z drugiej do "minusów", tak to sobie jakoś zinterpretowałem ;) po dodaniu do tego braku znajomości, w kwestii pojęć dotyczących niektórych zagadnień psychiki człowieka oraz zbyt szybkich napisów biseksualizm pasował mi idealnie ;]

marcin15k

Polecam jak najbardziej, tylko... musisz podchodzić z dystansem nie raz, bo rzeczy jakie tam wyprawiają to... no sam zobaczysz :P ale tak czy siak, bardzo lubię ten serial, jest śmiesznie, dramatycznie i życiowo, więc polecam.

marcin15k

Nie da się opisać tego serialu,trzeba po prostu zobaczyć.Ja po opisie byłam sceptycznie nastawiona,spodziewałam się przygłupawej komedii,a po pierwszym odcinku tak się wciągnęłam,iż uważam,że to jeden z lepszych seriali,jakie widziałam,a widziałam sporo.Nie ma porównania do innych.Gorzki humor,trochę dramatu,postacie bardzo dobrze wykreowane.Serial jedyny w swoim rodzaju,oglądaj.

ocenił(a) serial na 10
marcin15k

Tu się zgadzam ze słowami poprzednika:"Nie da się opisać tego serialu,trzeba po prostu zobaczyć". Tytuł "Shameless" jest trafiony w 100% bo jest to idealny komentarz do każdego odcinka, zresztą sam zobaczysz:D Natomiast jeśli mówisz że gustujesz zarówno w serialach komediowych jak i w dramatach to ten serial jest idealny dla Ciebie.

ocenił(a) serial na 10
marcin15k

hejka , trzeba ogladac bo serial jest the best. troche komedi, dramatu i co najlepsze jest bez tabu...