PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528992}

Sherlock

2010 - 2017
8,5 238 tys. ocen
8,5 10 1 238162
7,9 46 krytyków
Sherlock
powrót do forum serialu Sherlock

http://www.rts.org.uk/sherlock-anatomy-hit-%E2%80%93-event-report-and-video
Najwyraźniej twórcy za nic będą mieć sukcesy, póki nie dostana nagrody w naszym pięknym kraju;)

mglena

Moffat tak uporczywie wraca do tej "spodziewanej" polskiej nagrody, że przyłączam się do tego postulatu :-)
"Dr House" dostał kiedyś Telekamerę Tele Tygodnia, to może czas na "Sherlocka". Like father like son...

ocenił(a) serial na 10
ACCb

Dr House dostał, w 2010:
http://www.telekamery.pl/laureaci.php/y,2010/#y

i co z tego, skoro te nagrody są tak robione, jakby co roku kategorie były dobierane pod aktualną sytuację i jakieś widzimisię organizatorów.
W tym roku już rozdane i co? Kategorii znowu ubyło.
Także co my możemy za nagrodę m dać? :P

ocenił(a) serial na 9
Lidka_q

Bo Polski rynek telewizyjny to nie Ameryka. W Polsce co sezon stawiają na coś innego. A Telekamery obchodzą tylko fanów telenoweli.

WOLVERINE55

to prawda, też nie słyszałam o nagrodach dla tego typu produkcji, chociaż publiczność w Polsce na pewno mają sporą (w statystykach hackowania seriali jesteśmy ponoć w czołówce). Telekamera Sherlocka niegodna;)
P.S. House jest rzeczywiście podobny do Sherlocka pod wieloma względami (swoją drogą ciekawe jest to uwielbienie widzów dla socjopatów), ale jednak to bardzo różne seriale...

ocenił(a) serial na 9
mglena

Racja po co dawać tak beznadziejną nagrodę tak dobremu serialowi.
P.S. House był podobny do Holmesa, bo był w penym stopniu wzorowany na książkowym pierwowzorze. Nawet w dowodzie miał 221b Baker Street.

mglena

Opowieść Moffata o tym, że nie spodziewał się, że "Sherlock" zostanie hitem, a co najwyżej zyska 3 miliony widzów i polską nagrodę jest dla mnie dość niejednoznaczna, a dla wielu wręcz obraźliwa (było na ten temat sporo dyskusji na rozmaitych polskich forach...). Sama mam problem z wymyśleniem jakiejkolwiek polskiej nagrody, którą można by przyznać temu serialowi, stąd pomysł na Telekamerę, bo to jedyna nagroda, która pojawiła się jako wynik stosownego wyszukiwania w google'u. A angielskie przysłowie to żart, nawiązujący do serialu "Fortysomething", w którym Hugh Laurie i Benedict Cumberbatch grali ojca i syna :-)

ACCb

ooo to muszę obczaić to "fortysomething"!
ta polska nagroda ma być zdaje się synonimem czegoś mega niszowego, ja wiem czy to obraźliwe, chyba przeciwnie - tylko my umielibyśmy docenić maestrię dzieła;)

mglena

Bardzo cenię Moffata i też tłumaczę "polską nagrodę" jako wyraz uznania dla wyrobienia polskich widzów :-) Z drugiej strony mówi to tak, że audytorium pokłada się ze śmiechu, więc mam podejrzenie, że raczej chodzi mu o bardzo nieznaczną rangę tejże nagrody... Tak czy owak, chętnie zobaczyłabym wręczenie "polskiej nagrody" dla serialu i liczę, że przy odbiorze Moffat wreszcie wyjaśni, o co mu chodzi :-)
A jeśli nie znasz "Fortysomething", polecam: młodziutki Benedict i Hugh tuż przed "Housem", do tego mnóstwo angielskiego humoru, a na dodatek Anna Chancelor jako żona Hugh, Peter Capaldi jako jego rywal i Stephen Fry w epizodzie. Cudne.

ocenił(a) serial na 10
mglena

przepraszam, w której mniej więcej minucie pada to zdanie bo mam zbyt drogi internet by słuchać całego w dobrej bądź co bądź a nieobniżalnej jakości.

zwirek7

17-18'

mglena

No i dostał, co prawda nie "Sherlock", tylko Cumberbatch i za coś zupełnie innego, ale pierwszy krok zrobiony ;-)
Na festiwalu Off Plus Camera "prestiżową Nagrodę "Pod Prąd", przyznawaną wybitnej postaci kina za wkład oraz wspieranie filmów i kultury niezależnej otrzymał Benedict Cumberbatch" (10.04.2014.).

miau

Właściwie "Sherlock" to serial nieco pod prąd przyzwyczajeń widzów, a kreacja Benedicta tez odbiega od tego, do czego byliśmy przyzwyczajeni, więc wszystko się zgadza. Moffat będzie zazdrościł tej statuetki... Gatiss pewnie mniej :-)