Było tyle teorii, a wychodzi z tego, że nie oznaczało nic wiecej?
Ktoś to już na forum tłumaczył (między innymi w odpowiedzi na moje pytanie, ale namnożyło się tyle wątków tutaj, że teraz nie potrafię tego odnaleźć). Ja widzę to tak: seria pierwsza zakończyła się swoistym remisem w grze prowadzonej przez Sherlocka i Moriartiego - nikt nie wygrał. Kiedy Moriarty przychodzi na herbatę do Holmesa, mówi "I owe you (IOU) a fall...", czyli: jestem ci winien upadek. Według mnie chodzi o ostateczne zakończenie gry, jaką prowadzili. Ponieważ to tak jakby z winy Moriartiego akcja przy basenie została przerwana (odebrał telefon i musiał iść) i nie wiadomo jak by się skończyła w innych okolicznościach, więc Moriarty niejako jest winien Holmesowi zakończenie tamtej rozgrywki. Chyba żadnych głębszych treści w tym nie było...
No właśnie fani bardzo nakręcali ten temat po finałowym odcinku i uwierzyłam, że jednak to IOU ma większe znaczenie, dlatego się zdziwiłam, że żadnej wzmianki nie było. A teorii było wiele, ale twoje wytłumaczenie jest najbardziej realną opcją. :D