PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528992}

Sherlock

2010 - 2017
8,5 238 tys. ocen
8,5 10 1 238263
7,9 46 krytyków
Sherlock
powrót do forum serialu Sherlock

Mycroft, ok, służby specjalne, zgodnie z Doyle'em. Ale:
-rodzice Holmesów geniusze matematyczni.
-pani Hudson wdowa po dilerze.
-żona Watsona super agent zabójca.
-"tajna siostra" Sherlocka to geniusz większy niż wszyscy bohaterowie serii razem wzięci.

Fabuła oraz forma dedukcji jaka została zaprezentowana w serii dodatkowo wzmacnia całkowicie odrealnioną wizje Holmesa. To że w 4 sezonie wszystko jest naciągane to widać gołym okiem, ale pamiętam jak we wcześniej Sherlock szukał kodu z jakieś książki i "nagle" po wyjściu z Baker Street idzie turysta z przewodnikiem, bach, "dedukcja". Dodać można fakt że kto w XXI wieku, gdzie szyfry wymagają zaawansowanej matematyki stosuje takie prostackie szyfrowanie?

I w ten sposób wg. mnie nie udało się oddać realnie najlbardziej charakterystycznej cechy Holmesa, dedukcji.
Jestem fanem Holmesa więc obejrzałem i tą adaptację, jednak nie zaliczam jej do udanej.

Hubkor

Mnie strasznie bawi to, że swego czasu adaptacje Ritchiego, były krytykowane za to, że z Holmesa zrobiono blockbusterową przygodówkę. Teraz jednak, te filmy zdają się być realistycznymi i przyziemnymi produkcjami, w porównaniu z cyrkami jakie odwalają się w tym serialu :P

Grievous

Wg. mnie Sherlock Holmes Ritchiego, zwłaszcza pierwszy film, jest świetny, także w kontekście porównania do literackiego wzorca. Oczywiście literacki Holmes był zdaje się bardziej poważny, relacje z Watsonem chyba były bardziej chłodne, bijatyk także było mniej, no i Adler się oczywiście pojawiła tylko raz w książce. Niemniej każda adaptacja w jakiś sposób nie oddaje 100% literackiego Holmesa. W słynnym Sherlocku z Brettem w roli głównej, pamiętam odcinek który w książce kończy się braniem kokainy przez głównego bohatera, ale Jeremy się do tego w serialu nie posunął :P . W tym kontekście Holmes Ritchiego ma cechy literackiego Holmesa mieszczące się w jako takiej adaptacji, tam też było wspominane że dobrze walczy, boksuje, zna się na szermierce, na akcje brał broń, spożywa narkotyki, i inne nietypowe zachowania w rodzaju strzelaniu w pokoju. Ale najważniejsze, główna cecha, czyli dedukcja, procesy myślowe zostały genialnie odwzorowane. W serialu z tego wątku nie czuć tego wcale.